Μέσα στα ενδιαφεροντα του το Ελαιόλαδο και το χωριό του Ανώσκελη

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Ένας σημαντικός Έλληνας επιχειρηματίας, ο Κυριάκος Μαμιδάκης, ο οποίος ίδρυσε και επί χρόνια διεύθυνε μια μεγάλη εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά παράλληλα ήταν στενά δεμένος με τα προϊόντα του τόπου και του χωριού του, το ελαιόλαδο και το κρασί, έφυγε προ ημερών κατά τρόπο άδοξο από την ζωή, σε ηλικία 84 ετών.

 
ΑΝΟΣΚΕΛΗ installations mainΟ Κυριάκος Μαμιδάκης ήταν Πρόεδρος της Mamidoil-Jetoil, μιας μεγάλης εταιρείας μεταφορών καυσίμων που λειτουργεί με περίπου 600 Πρατήρια υγρών καυσίμων στην Ελλάδα,  και ο ρόλος του στο επιχειρηματικό στερέωμα του τόπου αλλά και διεθνώς, υπήρξε πολύ σημαντικός .


Όμως τα επιχειρηματικά ενδιαφέροντα του Κυριάκου Μαμιδάκη, περιλάμβαναν πάντοτε και τα προϊόντα του τόπου του, το ελαιόλαδο και κρασί και την γενέτειρα του το χωριό Ανωσκελη της Κισσάμου, ενα μικρο χωριό κοντα στα Χανιά.


Ο Μαμιδάκης ίδρυσε την "Ανώσκελη Γεωργική Εταιρεία Α.Ε." το 1983, το όνομά της οποίας προέρχεται από τη γενέτειρά του Ανωσκελη,  όπου η οικογένειά του παράγει και τυποποιεί  το Ελαιόλαδο «Ανώσκελη» και το κρασί με την ονομασία «Άνω Πλαγιά."


Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της Εταιρείας στην Ανωσκελη, συμφωνα με την ιστοσελίδα της, περιλαμβάνουν ελαιοτριβείο και συσκευαστήριο ελαιολαδου καθώς ένα οινοποιείο «μπουτίκ». Παράλληλα η εταιρεία διαθέτει στο χωριό ιδιόκτητο ελαιώνα έκτασης 122 στρεμμάτων με 2.888 ελαιόδεντρα και 17 στρέμματα αμπελώνων. Η Εταιρεία κατέχει πιστοποιήσεις ISO 9001 και ISO 22000 και λειτουργεί σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές της ΕΕ και την ελληνική νομοθεσία. Οι ελαιουργικές εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν έκταση 400 m2 περιλαμβάνουν σύγχρονα μηχανήματα, πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή εμφιάλωσης, εγκατάσταση τυποποίησης, αποθήκη με ανοξείδωτες δεξαμενές της συνολικής χωρητικότητας αποθήκευσης 1000 τόνων.


anoskeliΠαραδοσιακά η εταιρεία Ανώσκελη Α.Ε., παράγει ελαιόλαδα με την επωνυμία "ΑΝΩΣΚΕΛΗ" έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που προέρχεται ελιές ποικιλίας «Κορωνέικη». Και τα δύο Ελαιόλαδο είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Κουμάρι και έχουν βραβευτεί σε πολλές περιπτώσεις. Το ελαιόλαδο ΑΝΩΣΚΕΛΗ, κατέκτησε Ασημένιο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου της Νέας Υόρκης το 2013 καθώς και Χάλκινο Βραβείο στον 8ο Διαγωνισμό Ελαιολαδου του Λονδίνου 2016.


Από το 2011 Ανώσκελη ΑΕ παράγει, κρασιά υψηλής ποιότητας με την εμπορική ονομασία "ΑΝΩ ΠΛΑΓΙΑ" (λευκό ξηρό, ξηρό κόκκινο και ξηρό ροζέ) και "ANOFERIA», καθώς και Βραβευμένη τσικουδιά με την επωνυμία "ΑΝΩ ΚΑΤΩ".

 

Η Εταιρεία συνεχώς πειραματίζεται με νέες γεύσεις, σε μια προσπάθεια να προβάλλει τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει η Κρητική γη στην Ανώσκελη και τις γύρω περιοχές. Οι εγκαταστάσεις της Εταιρείας είναι ανοικτες για το κοινό όλο το χρόνο προσφέροντας πλήρως ξεναγήσεις από εξειδικευμένο προσωπικό που προσφέρουν μια εμπειρία από πρώτο χέρι της παραγωγής ελαιολάδου και της οινοποίησης.


Η νεόκτιστη αίθουσα γευσιγνωσίας-έκθεσης, δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα προϊόντα της, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να φιλοξενήσει καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.


Η εταιρεία η οποια από πέρυσι είναι αυτόνομη και δεν έχει οικονομικές σχέσεις με τις άλλες επιχειρήσεις του Ομίλου, έχει νέο ΔΣ στο οποιο περιλαμβάνονται Μέλη της οικογένειας Μαμιδάκη αλλά και οι άνθρωποι που την λειτουργούν και την στηρίζουν στην πράξη στο χωριό. Διακρίνεται για την σοβαρότητα και την βήμα- βήμα σταθερή εξέλιξη της και έχει άριστη συνεργασία με τον ΣΕΔΗΚ τώρα και αρκετά χρόνια. Περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών που δίδουν δημόσια στο ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ του ΣΕΔΗΚ τις τιμές που αγοράζουν από τους παραγωγούς κάθε εβδομάδα.

Ο ΣΕΔΗΚ συλλυπείται την εταιρεία ΑΝΩΣΚΕΛΗ Α.Ε. για τον θάνατο του ιδρυτή της και εύχεται την απρόσκοπτη συνέχιση της στο μέλλον.

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. διευκρινίζει ότι τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)