Ελαιοτριβεία, Κυβέρνηση, Συν/σμοι κυριότεροι υπεύθυνοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

Η υπευθυνότητα για τις επί χρόνια χαμηλότερες τιμές παραγωγού στην Ελλάδα σε σχέση με την Ιταλία και Ισπανία, αποδίδεται κυρίως στα Ελαιοτριβεία (26%), στην Κυβέρνηση (21%), στους Συνεταιρισμούς (18%) και στους ίδιους τους Ελαιοπαραγωγούς (14%). Σε χαμηλότερα από 10% ποσοστά αποδίδεται και στους Αγοραστές (8%), στον Συνδικαλισμό (6%) , στους Τυποποίησες (5%) και στην Αυτοδιοίκηση (1%) Τα αποτελέσματα αυτά πρόεκυψαν από έρευνα που διεξήγαγε η Ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr με ηλεκτρονική ψηφοφορία.  
Η έρευνα απευθυνόταν στους αναγνώστες-επισκέπτες της ιστοσελίδας του ΣΕΔΗΚ www.sedik.g  και πραγματοποιήθηκε από 1-3-2015 μέχρι 30-6-2016. Συνεπώς διήρκεσε 15 μήνες κατα τους οποίους οι επισκεπτες τςη ιστποσελίδας καλούνταν να απαντήσουν, εάν ηθελαν,  στο ερωτημα: 

 «Ποιος ευθύνεται, κυρίως, για τις χαμηλότερες τιμές παραγωγού στην Ελλάδα από ότι στην Ιταλία και Ισπανία;»


pita xamiles timesΟι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να επιλέξουν  μόνο μία από τις εξής απαντήσεις:

 

-Τα Ελαιοτριβεία
-Η Κυβέρνηση
-Οι Συνεταιρισμοί
-Οι  Ελαιοπαραγωγοί
-Οι Αγοραστές
-Οι Συνδικαλισμός
-Οι Τυποποιητές
-Η Αυτοδιοίκηση


   Απο καθε υπολογιστή  υπηρχε τεχνικα η δυνατοτητα για μια   μόνο συμμετοχή στην  έρευνα.

 

Οι επισκέπτες που απάντησαν στα ερωτήματα της έρευνας κατά το διάστημα των 15 μηνών που ήταν αναρτημένη,  ήταν  συνολικά  2072


Οπωσδήποτε τα αποτελέσματα παρέχουν μια γενική εικόνα των επικρατέστερων απόψεων αυτών που επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ, των οποίων το μορφωτικό επίπεδο, η ηλικία, η απασχόληση και τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα δεν ήταν γνωστά, αφού υπήρχε η ανωνυμία της ψήφου.

 Ωστόσο, οι επισκεπτες που ψηφισαν,  μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι αφού γνώριζαν Η/Υ και Ιντερνέτ θα πρέπει να είχαν μόρφωση κάποιου επιπέδου και κάποια εξοικείωση με την νέα ηλεκτρονική τεχνολογία. Σαν κοινο χαρακτηριστικό τους μπορεί  επίσης να θεωρηθεί το ενδιαφέρον τους για το ελαιόλαδο, είτε από την πλευρά του παραγωγού είτε από την πλευρά των εμπόρων και άλλων διακινητών του προϊόντος.

 Αυτά συμπεραίνονται από την  αναλυση της αρκετά υψηλής επισκεψιμότητας της ιστιοσελίδας- η οποια κατα την περιοδο της ερυνας  κυμάνθηκε από 15-25 χιλ. επισκέπτες ανά μήνα- από την οποια προκύπτει ότι κύριο θέμα ενδιαφέροντος των επισκεπτών ήταν οι τιμές του ελαιολαδου κατά ποσοστό 61%.-
Οπωσδήποτε, η απόδοση ευθυνών για τις τιμές κατά σημαντικό ποσοστό στα Ελαιοτριβεία οφείλεται προφανώς στον γνωστό ρόλο που αναπτύσσουν τελευταία στην εμπορία του ελαιολαδου και όχι βέβαια στον ρόλο τους στην έκθλιψη του Ελαιοκάρπου. Ωστόσο αυτό απαιτεί μια βαθύτερη διερεύνηση και ανάλυση των αιτίων που εκφεύγει από τα όρια αυτής της έρευνας. Το ίδιο ισχύει και για την απόδοση ευθυνών στην Κυβέρνηση και στους Συνεταιρισμούς κατά μεγάλα ποσοστά, η οποια ασφαλώς οφείλεται σε διάφορα αίτια που θα πρέπει να αναλυθούν βαθύτερα ώστε να υπάρξουν τεκμηριωμένα συμπεράσματα.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)