Λόγω μη ανάδειξης εργολάβων για τους ψεκασμούς

 

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 23-06-16

Κάλεσμα στους ελαιοκαλλιεργητές της παραλιακής ζώνης να «προχωρήσουν σε αντιμετώπιση του δάκου ιδιωτικά, με μεθόδους φιλικές για το περιβάλλον και ει δυνατόν σε συλλογικό επίπεδο μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα» απηύθυνε χθες η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων καθώς από τους σχετικούς διαγωνισμούς δεν αναδείχθηκαν εργολάβοι ψεκασμού.


dakoktonia4Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση εν όψει της έναρξης της περιόδου δακοκτονίας έτους 2016 η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων υπενθυμίζει ότι «ο διαγωνισμός για την 56388/1-4-2016 διακήρυξη της Διεύθυνσης Οικονομικού της Περιφέρειας Κρήτης, που αφορά στην εύρεση εργολάβων δολωματικών ψεκασμών είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς εργολάβο ψεκασμού πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Συγκεκριμένα, από τις περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δεν υπήρξε καμία προσφορά για τις Δημοτικές Ενότητες Κισάμου, Ιναχωρίου και Πελεκάνου, για τις Δημοτικές Κοινότητες Χανίων και Σούδας και τις Τοπικές Κοινότητες Απτέρων, Τσικαλαριών και Περιβολίων, ενώ απερρίφθησαν οι κατατεθείσες προσφορές για τους Δήμους Πλατανιά και Σφακίων, για τις Τ.Κ. Σούγιας, Ροδοβανίου, Καντάνου και Κακοδικίου του Δήμου Καντάνου – Σελίνου, τις Τ.Κ. Σταλού και Αγίας Μαρίνας του Δήμου Χανίων και τις Τ.Κ. Ραμνής, Στύλου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Παϊδοχωρίου και Φρε του Δήμου Αποκορώνου».


Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι «από τη Διεύθυνση Οικονομικού της Περιφέρειας Κρήτης καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος. Παρόλ’ αυτά όμως στην παραλιακή ζώνη της Περιφερειακής Ενότητας (πρώιμες περιοχές) θα πρέπει να ξεκινήσει ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός το αργότερο εντός της τρέχουσας εβδομάδας, διάστημα στο οποίο δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάδειξης εργολάβων. Αν ο πρώτος ψεκασμός καθυστερήσει η επιτυχία του προγράμματος δακοκτονίας δεν είναι εξασφαλισμένη».


ΚΑΛΕΣΜΑ

«Για τον λόγο αυτό», συνεχίζει η ανακοίνωση, «καλούνται οι ελαιοκαλλιεργητές, όσων εκ των περιοχών αυτών βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη, όπως προχωρήσουν σε αντιμετώπιση του δάκου ιδιωτικά, με μεθόδους φιλικές για το περιβάλλον και ει δυνατόν σε συλλογικό επίπεδο μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.


Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν εγκεκριμένα σκευάσματα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες της ετικέτας. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται τις πρωινές ώρες, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (θερμοκρασία μέχρι 28οC, χωρίς άνεμο και βροχή) να τηρούνται οι αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές και να ενημερώνονται οι περίοικοι».


ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ


Οσον αφορά τις υπόλοιπες περιοχές, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται σήμερα με την ανάδειξη προσωρινών μειοδοτών και ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός θα ξεκινήσει άμεσα».


Τέλος, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η κατάσταση φέτος είναι δύσκολη καθώς η καρποφορία είναι σε γενικές γραμμές χαμηλή, ενώ ο ήπιος χειμώνας ευνόησε την ανάπτυξη υψηλών δακοπληθυσμών. Παρόλ’ αυτά όμως δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία και άσκοπη χρήση εντομοκτόνων. Υπενθυμίζουμε ότι ο ελαιόκαρπος είναι επιδεκτικός προσβολής με την έναρξη πήξης (ξυλοποίησης) του πυρήνα (κουκούτσι).


Η ενημέρωση σχετικά με την πορεία του προγράμματος και τις οδηγίες προς τους ελαιοκαλλιεργητές των περιοχών στις οποίες δεν υπάρχει ακόμη εργολάβος θα συνεχιστεί με επόμενα δελτία Τύπου. Τηλ. επικοινωνίας 281346570, 2821346541 – 43 – 23, 2822022005».