Αρμόδιος ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές από καύσωνες στις Ελιές


Οι αποζημιώσεις από ΠΣΕΑ είναι πενιχρές, καθυστερούν χρόνια και απαιτούν πολλές προϋποθέσεις


Την σκοπιμότητα ενιαίας αντιμετώπισης του προβλήματος των ζημιών που προκλήθηκαν στην άνθηση και καρπόδεση των ελαιώνων της Κρήτης από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και τους ξηρούς νότιους ανέμους της περασμένης Άνοιξης, επισημαίνει ο ΣΕΔΗΚ με επείγον έγγραφο του προς τους Δήμους της Κρήτης και ζητά την παροχή στοιχείων των ζημιών κατά Δήμο, ώστε να υπάρξει μια  ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος.


sxinokarpiaΠρόθεση του ΣΕΔΗΚ είναι να υπάρξει μια τεκμηριωμενη  γενική εικόνα των ζημιών και των αιτίων τους και υποβολή αιτημάτων επιστημονικά και αγρονομικά θεμελιωμένων.  Διατυπωσεις και ορολογιες όπως ακαρπία, ολιγοκαρπία,μικροκαρπία  κλπ που  δεν αποτελούν αίτια αλλά  συνεπειες η ζημιες  που  μπορεί να προκληθούν και από μη καιρικές συνθήκες, πρέπει να  αποφεύγονται γιατι μπορεί να αποτελέσουν  άλλοθι για αποφυγή των αποζημιώσεων.


Οι ζημιές, όπως υπογραμμίζει ο ΣΕΔΗΚ στο έγγραφο του, που προκλήθηκαν κυρίως από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και θερμους ξηρούς ανέμους κατά την ευαίσθητη περίοδο της άνθησης και κατά την πρώτη ανάπτυξη των καρπών, έπληξαν σε διάφορους βαθμούς τους ελαιώνες σε όλους σχεδόν τους Δήμους της Κρήτης και προκάλεσαν σοβαρές απώλειες στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και την οικονομία του νησιού γενικότερα.


Οι υψηλές θερμοκρασίες, κατά τον ΣΕΔΗΚ, ανάλογα με το στάδιο της  ανθοφορίας και της καρποφορίας της ελιάς με το οποίο συνέπεσαν  προκάλεσαν σε διάφορους βαθμους  έκτασης και έντασης τα ακόλουθα είδη ζημιών:


-Στην ανθοφορία: Αφυδάτωση, νέκρωση και κάψιμο η πτώση των ανθέων (ανθόπτωση)

 

-Στην καρποφορία: Ανώμαλη εξέλιξη της καρπόδεσης που εκδηλώθηκε είτε με πτώση των καρπών, είτε με ατελή εξέλιξή τους (σχινοκαρπία)


Στην περίπτωση των ζημιών στην άνθηση, όπως αναφέρεται στο έγγραφο του ΣΕΔΗΚ, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ (Αποφ. Αρ. 157502/27-7-2011) άρθρο 6, παρ.5. όταν προκαλούνται απο αίτια όπως ο καύσωνας ή η ηλιακή ακτινοβολία (αρθ.3, παρ 8 του Κανονισμού) δεν φαίνεται να καλύπτονται ασφαλιστικά και επομένως στην περίπτωση αυτή μόνη λύση φαίνεται να είναι η αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ.


Αντίθετα η περίπτωση των ζημιών στην καρποφορία, όπως η  πτώση των καρπών  (καρποπτωση) ή η  ατελής εξέλιξή τους (σχινοκαρπία), αποτελούν ζημιές που προκλήθηκαν μετά το δέσιμο του καρπού και σύμφωνα με το προαναφερθέν άρθρο 6, παρ.5 είναι αποζημιώσιμες από τον ΕΛΓΑ.  Και αυτό πρέπει να αποτελέσει ανυποχώρητο αίτημα.


Εξάλλου, η αποζημίωση των απωλειών  από το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), σύμφωνα με παλαιότερη απάντηση (2.8.2013) του ΕΛΓΑ στον ΣΕΔΗΚ,  δεν φαίνεται να αποτελεί σε αυτή την περίπτωση την καταλληλότερη λύση. Κι αυτο γιατί   συνήθως είναι πολύ πενιχρή, καθυστερεί πάρα πολύ (πάνω από τρία έτη) και επί πλέον απαιτεί πολλές άλλες προϋποθέσεις όπως:


-Μελέτη Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής με βάση επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία

-Ποσοστό ζημίας τουλάχιστον 30% σε επίπεδο Νομού (η Αντιπεριφερειας)
-Έγκριση της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών και έγκριση του φακέλου από  την Ε.Ε.


Υπενθυμίζεται η περίπτωση της μεγάλης και γενικής καταστροφής κατά 60-70% της ελαιοπαραγωγής της Κρήτης το 2013, που ενώ προκλήθηκε και τότε απο υψηλές θερμοκρασίες της άνοιξης, ο ΕΛΓΑ απέφυγε να τις αποζημιώσει παραπέμποντας της στα ΠΣΕΑ από όπου δυστυχώς μέχρι σήμερα (τρία χρόνια μετά) δεν υπήρξε καμία αποζημίωση.. Αρχικά, τότε, είχε ανακοινωθεί η έγκριση για τις αποζημιώσεις ποσού 65 εκατ. ευρώ, η οποία στην συνέχεια έγινε μόνο 20, για να καταλήξει τελικά σε μόνο 6 εκατ τα οποια όμως, ούτε αυτά δόθηκαν μέχρι σήμερα, χωρίς καμία εξήγηση από κάποια αρμόδια υπηρεσία.


Ωστόσο, είναι φανερό ότι οι ζημιές από υψηλές θερμοκρασίες και στην άνθηση πρέπει να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ όπως αποζημιώνονται και εκείνες από χαμηλές, πράγμα όμως που για λόγους επιστημονικά και ηθικά ακατανόητους γίνεται μόνο για τον παγετό.


Οι απαντήσεις των Δημων για λόγους ενιαίας και εγκαιρης ταξινόμησης ζητούνται να δοθούν με συμπλήρωση σχετικού Δελτίο Ζημιών το αργότερο μέχρι την 29 Ιουνίου .


Για να διαβάσετε το πλήρες έγγραφο του ΣΕΔΗΚ προς του Δήμους Μέλη του σχετικά με την παροχή στοιχείων για τις ζημιές  στην Ελαιοκαλιεργεια και το Δελτίο που πρέπει να συμπληρωθεί απο τους Δημους  πατήστε εδώ

1 elaioparagogi