Παρά τους αστάθμητους παράγοντες που τις επηρεάζουν!

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

 

Σε σχετικά σταθερή πορεία, με κάποια ελαφρά κάμψη εξακολουθούν να κινούνται οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, παρά το ότι πολλοί περίπλοκοι και αστάθμητοι παράγοντες επηρεάζουν την προσφορά και την ζήτηση αυτή την περίοδο.


6 times140616Μεταξύ αυτών βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την διαμόρφωση των τιμών είναι οι αδασμολόγητες εισαγωγές απο Τυνησία, η αναθεωρημένη προς τα άνω παραγωγή των Ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, και η ελπίδα για μεγάλη παραγωγή της Ισπανίας την χρονιά που έρχεται.


Ωστόσο, οι εισαγωγές απο Τυνησία ήδη επιτράπηκαν αλλά η φετινή παραγωγή της χώρας δεν ήταν καθόλου μεγάλη και οι τιμές διαθεσης της είναι ίδιες η και υψηλότερες απο εκείνες της Ελλάδας.


Η Ευρωπαϊκή παραγωγή για το 2015/16 σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου είναι τελικά μεγαλύτερη κατά 236 χ. τ. απο ότι αρχικά αναφέρθηκε, αλλά η εκτίμηση αυτή φαίνεται να είναι μάλλον θεωρητική και δεν δείχνει να επηρεάζει την αγορά.


Τέλος η παραγωγή της Ισπανίας για την ερχόμενη χρονιά, δεν μπορεί αυτή την περίοδο να εκτιμηθεί βάσιμα, αφού, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, η ανθοφορία φαίνεται μεν πλούσια αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την καρπόδεση και την εξέλιξη της.


Στα πλαίσια αυτά, τα γενικά επίπεδα των τιμών παραγωγού μεταξύ κρατών, έχουν συγκλίνει αρκετά για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.


Στην Ελλάδα σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 14-6-16 το μέσο επίπεδο φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί στα 2,95-3,0 € /κιλο για τις συνήθεις πωλήσεις με «κόψιμο» και πάνω 3 ευρώ για τις πωλήσεις με δημοπρασίες .


Στην Ισπανία η μέση τιμή για το έξτρα παρθένο είναι στα 3,02 ευρω και η μέγιστη στα 3,74, ενώ στην Ιταλία η μέση στα 3,62 και η μέγιστη 3,85 €/κιλο.

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. διευκρινίζει ότι τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)