Υπουργείο και Περιφέρεια πρέπει να πάρουν ριζικές αποφάσεις για την Δακοκτονία.

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

 

Η καρπόδεση της Ελιάς ήδη ολοκληρώθηκε και ο Ελαιόκαρπος, όσος διασώθηκε από τις ανώμαλες καιρικές συνθήκες της Άνοιξης, αρχίζει να μεγαλώνει και να γίνεται ορατός πάνω στα δέντρα.


Όμως, ορατός αρχίζει να γίνεται για μια ακόμη χρονιά ο κίνδυνος για σοβαρές προσβολές του Δάκου και συνακόλουθη υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου.


4 dakosΚαι ο κίνδυνος αυτός, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να είναι πολύ σοβαρότερος φέτος απο ότι άλλες χρονιές. Κι αυτό γιατί, ενώ οι συνθήκες για δακοπροσβολές φαίνεται να είναι ευνοϊκότερες, οι συνθήκες για προστασία του ελαιοκάρπου θα είναι και πάλι δραματικά ανεπαρκείς και …κατόπιν εορτής!


Η χαμηλότερη και πρωϊμότερη φετινή παραγωγή, οι υψηλότερες θερμοκρασίες της Άνοιξης και η τελείως ανεπαρκής περσινή δακοκτονία, ευνοούν πρωϊμότερη και πολυπληθέστερη παρουσία και επιθετικότητα του εντόμου. Αυτό φαίνεται και από τις παρατηρήσεις σε παγίδες ιδιωτών, αφού το σύστημα δακοκτονίας του Υπουργείου δεν κατάφερε ακόμη να αναρτήσει τις δικές του.


Η αδυναμία κατακύρωσης των εργολαβιών για την Δακοκτονία στα Χανιά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας, φαινόμενο που παρατηρείται για πολλοστή φορά στην Κρήτη, αποδεικνύει την αδυναμία του αναχρονιστικού συστήματος του Υπουργείου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις περιστάσεις.


Παράλληλα, η πενιχρή αύξηση των πιστώσεων κατά 152.000€ φέτος σε επίπεδο Κρήτης και η μικρή ανακατανομή των ποσών μεταξύ των Νομών (Πιν.1) δεν φαίνεται να προσφέρει καμιά ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.


4b pistoseis dakoktoniaΑπο την άλλη πλευρά ο αριθμός του προσωπικού υποστήριξης, όπως διαπιστώνεται απο τις σχετικές αποφάσεις του ΥπΑΑΤ, είναι το ίδιο ανεπαρκής όπως και πέρυσι. Μόλις 40 τομεάρχες (Γεωπόνοι, Τεχνολόγοι) και 35 εργατοτεχνίτες καλούνται να υποστηρίξουν την Δακοκτονία σε 40 περιπου εκατομμύρια Ελαιόδεντρα της Κρήτης! Δηλαδή ένας Γεωπόνος και ένα τεχνικός για κάθε ένα εκατομμύριο Ελαιοδεντρα. Έλεος!


Έτσι, η έναρξη της Δακοκτονίας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ΔΑΟΚ Κρήτης θα είναι για μια ακόμη χρονιά και πάλι αργοπορημένη αλλά και η υποστήριξη της από πιστώσεις και προσωπικό τελείως ανεπαρκής. Άρα η αποτελεσματικότητα της θα αφεθεί και πάλι στο έλεος του Θεού και του καιρού!


Υπουργείο και Περιφέρεια πρέπει να πάρουν ριζικές αποφάσεις για την Δακοκτονία.


Τα αποτελέσματα της Δακοκτονίας της περσινής χρονιάς είχαν αρκετές και δυσμενείς συνέπειες. Πρώτον αυξήθηκε το μέσο επίπεδο οξύτητας κατά 0,3 % στο σύνολο της παραγωγής των 90.000 τόνων που σημαίνει μείωση της αξίας της παραγωγής κατά περίπου 8 εκατ. ευρω.


Δεύτερο αυξήθηκαν σε σημαντικό βαθμό οι δαπάνες των παραγωγών για ιδιωτικούς ψεκασμούς με καλύψεις
Τρίτο αυξήθηκαν οι κίνδυνοι και για το περιβάλλον αλλά και για την πιθανότητα υπολειμμάτων στο ελαιόλαδο με ότι αυτό συνεπάγεται.


Ωστόσο, μετά από αυτά η πολιτεία δεν φαίνεται να έχει συγκινηθεί ούτε να έχει αντιληφθεί ότι η Δακοκτονία δεν αποτελεί κοινωνική παροχή προς κάποιους πενόμενους, αλλά αναγκαιότητα για την προάσπιση σημαντικού εθνικού πόρου.


Έτσι, τίθεται επί τάπητος για ακόμη μια φορά το θέμα της ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος από την Περιφέρεια.
Προτάσεις όπως εκείνες που διατυπώθηκαν κατά την περσινή Επιστημονική Ημερίδα Δακοκτονίας, οι οποίες κατατέθηκαν με Υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ (αρ.πρ. 33/27-5-15) στο Υπουργείο και την Περιφέρεια, υπάρχουν και πρεπει να εξεταστούν σοβαρά. Η ανάθεση της πλήρους αρμοδιότητας οργάνωσης και εφαρμογής της Δακοκτονίας στις Περιφέρειες με παράλληλη μεταφορά σε αυτή της ευθύνης δαπανών και εισπράξεων, αποτελει μια λύση που πρέπει με πρωτοβουλία της Περιφέρειας να εξεταστεί και ζητηθεί επίσημα.


Οι δαπάνες της Δακοκτονίας της Κρήτης φαίνεται ότι μπορούν να καλυφτούν σχεδόν πλήρως από τις εισφορές Δακοκτονίας των παραγωγών εφόσον εισπραχτούν κανονικά. Αλλά και αν απαιτηθεί κάποια μικρή αύξηση, αυτή θα είναι μικρότερη από όσα ήδη πληρώνονται για ιδιωτικούς ψεκασμούς!

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. διευκρινίζει ότι τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)