Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου αναθεωρεί προς τα άνω την παγκόσμια παραγωγή, ενώ οι ΗΠΑ δίδουν τις δικές τους προβλέψεις.

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

 

Μέσο επιδίωξης διαφόρων σκοπιμοτήτων στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου φαίνεται να αποτελούν οι προβλέψεις για το ύψος της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου. Αυτό φαίνεται απο το ότι εκτός απο το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου, με στατιστικά στοιχεία της παγκόσμιας παραγωγής, κατανάλωσης, εισαγωγών εξαγωγών κλπ ελαιολαδου ασχολούνται και διάφορες μεγάλες χώρες, αλλά και ιδιωτικές επιχειρησεις.


3 ioocΩστόσο, τα στοιχεία αυτά που αποτελούν συνήθως εκτιμήσεις γραφείου, πολύ λιγο συμπίπτουν μεταξύ τους, πράγμα που δείχνει πως δεν είναι ανεπηρέαστα απο ιδιαίτερες σκοπιμότητες . Στα πλαίσια αυτά το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου πρόσφατα (16-5-16) στην 47η Συνοδό του, αναθεώρησε προς τα άνω κατά 236 χ. τ. την παγκόσμια παραγωγή της χρονιάς που πέρασε, ανεβάζοντας την σε 3.225 χ.τ. έναντι 2.988 χ. τ. της αρχικής του εκτίμησης. Η αύξηση προήλθε κυρίως από τις Ευρωπαϊκές χωρες Ισπανία (1.400 χ.τ.), Ιταλία (470χ.τ.), Ελλάδα ( 310χ.τ.) και Πορτογαλία (100 χ.τ.)


Απο την άλλη πλευρά και ενώ το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου δεν έχει δώσει ακόμα τις προβλέψεις των χωρών του για την ερχόμενη χρονιά, οι ΗΠΑ, χώρα με ασήμαντη ελαιοπαραγωγή, αλλά με σημαντική κατανάλωση και συμμετοχή στην εμπορία, ήδη έδωσε τις δικές της προβλέψεις.


Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές που δίδονται απο το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η παγκόσμια παραγωγή το 2016/17 θα ανέλθει σε 2.980 χιλιάδες τόνους (χ.τ.) και θα είναι αυξημένη κατά 2,7% έναντι της προηγούμενης που ήταν (κατά τις ΗΠΑ) 2.900 χ.τ. Η παραγωγή των χωρών της ΕΕ εκτιμάται σε 2.120 χ.τ.


Η παγκόσμια κατανάλωση, εκτιμάται σε 2,77 εκατ. τόνους και θα πραγματοποιηθεί κυρίως από τις χώρες της ΕΕ κατά 1,57 εκ.τ.(+3,2%) και από τις ΗΠΑ κατά 317 χ. τ.(+2,2%). Οι εισαγωγές ελαιολάδου παγκοσμίως, σύμφωνα πάντα με τις ΗΠΑ εκτιμώνται σε 880 χ.τ. (+1,2%) και οι εξαγωγές σε 940χ.τ. (4,4%)

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. διευκρινίζει ότι τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)