Οι αποζημιώσεις  ΠΣΕΑ είναι πενιχρές,  καθυστερούν  ή και διαγράφονται!

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

 

Αρκετοί πολιτικοί και φορείς, θέλοντας να τονίσουν το ασύνηθες και το μέγεθος των ζημιών στις Ελιές την Άνοιξη, τις αναφέρουν με χαρακτηρισμούς όπως «αφορία», «ακαρπία», «ολιγοκαρπία» κλπ άλλες ορολογίες που μπορεί να μην σχετίζονται με καιρικές καταστροφές. Έτσι, προσφέρουν άλλοθι στον ΕΛΓΑ για να τις χαρακτηρίσει ως μη αποζημιώσιμες και να τις παραπέμπει στα ΠΣΕΑ των οποίων οι αποζημιώσεις είναι πενιχρές, υπόκεινται σε πολλούς περιορισμούς και συνήθως πληρώνονται είτε μετά από 3-4 χρόνια, είτε παραπέμπονται τελείως στις καλένδες!


2 sxoinokarpiaΥπενθυμίζεται η περίπτωση της μεγάλης και γενικής καταστροφής κατά 60-70% της ελαιοπαραγωγής της Κρήτης το 2013, απο υψηλές θερμοκρασίες της άνοιξης, την οποία όμως ο ΕΛΓΑ απέφυγε να αποζημιώσει αποφαινόμενος με έγγραφο του ότι «η σχινοκαρπια» δεν αποζημιώνεται (απάντηση 8-7-13 Υπουργού Χαρακόπουλου στον Βουλευτή κ. Αυγενάκη). Η περίπτωση έτσι παραπέμφθηκε στα ΠΣΕΑ, όπου αρχικά ανακοινώθηκε ότι εγκρίθηκε συνολική αποζημίωση 60 εκατ. ευρώ, η οποία όμως στην συνέχεια έγινε μόνο 20 για να καταλήξει τελικά σε μόνο 6 εκατ.! Όμως ούτε αυτά τα 6 εκ. δόθηκαν τελικά μέχρι σήμερα, χωρίς κάποια εξήγηση ούτε απο την τότε Κυβέρνηση (Υπουργοί Τσαυτάρης και Χαρακόπουλος) ούτε βέβαια απο την σημερινή.


Είναι φανερό ότι οι ζημιές από υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ όπως αποζημιώνονται και εκείνες από χαμηλές. Ωστόσο ο ισχύων Κανονισμός του και ιδίως το άρθρο 6,. προκλητικά αποξενώνουν απο αποζημιώσεις τους Ελαιοπαραγωγούς της Νότιας Ελλάδας και ειδικά της Κρήτης για ζημιές από υψηλές θερμοκρασίες με διαφόρους αυθαίρετους και ακατανόητους επιστημονικά περιορισμούς.


Επομένως απαιτείται άμεση διόρθωση των μεροληπτικών για τους ελαιοπαραγωγούς άρθρων του Κανονισμού με συντονισμένες παρεμβάσεις των Πολίτικων, Αυτοδιοίκητων, Συνεταιρικών και Συνδικαλιστικών παραγόντων του νησιού.


Γιατί δεν είναι νοητό να αποζημιώνονται οι ζημιές στην άνθηση και καρπόδεση, όταν προκαλούνται από παγετό (πράγμα που αφορά κυρίως την Βόρεια Ελλάδα), ενώ όταν προκαλούνται από υψηλές θερμοκρασίες (και επομένως αφορούν την Ν. Ελλάδα και την Κρήτη), να μην αποζημιώνονται!

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. διευκρινίζει ότι τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)