Αιτία οι σοβαρές ζημιές απο τις καιρικές συνθήκες
Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Πολύ δυσμενείς είναι προβλέψεις για την ερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου της Κρήτης εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν από τις ακραίες, ασυνήθιστες και ανώμαλες καιρικές συνθήκες της φετινής Άνοιξης.
Προς το παρόν το ύψος των ζημιών και το ύψος στο οποίο θα κυμανθεί η ερχόμενη σοδειά της Κρήτης δεν έχουν αναφερθεί επίσημα από τις ΔΑΟΚ Κρήτης. Όμως όπως όλα δείχνουν η συνολική παραγωγή του νησιού θα είναι αρκετά χαμηλότερη απο την περσινή -η οποία κυμάνθηκε στους 90.000 τόνους- και θεωρείται δύσκολο να φθάσει τους 60-70 χιλ. τόνους.
Οι ζημιές έχουν εντοπιστεί σχεδόν σε όλη την Κρήτη αλλά σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τοπικών φορέων και Δημων, φαίνεται ότι είχαν ιδιαίτερη ένταση που πλησιάζει το 50-60% της παραγωγής σε ορισμένες περιοχές. Μεταξύ αυτών αναφέρονται περιοχές των Δήμων Καντάνου –Σελίνου (Τσουνάτη) Κισσάμου, Πλατανιά και Αποκορώνου στα Χανιά, περιοχές σε όλους τους Δήμους στο Ρέθυμνο, περιοχές των Δήμων Βιάννου, Αρχανών-Αστερουσίων και Χερσονήσου του Ηρακλείου καθώς και περιοχές όλων των Δήμων του Λασιθίου και ιδίως της Ιεράπετρας.
Βασική αιτία των ζημιών είναι φανερό ότι ήταν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηροί νότιοι άνεμοι που επικράτησαν επανειλημμένα την Άνοιξη σε διάφορες περιοχές σε όλη την Κρητη. Οι θερμοκρασίες αυτές, μετά απο ένα αρκετά ξηρό Χειμώνα - με βροχοπτώσεις μειωμένες κατά 70% περιπου- ήταν φυσικό να προκαλέσουν ζημιές ανάλογα με το στάδιο της άνθησης –καρπόδεσης που υπήρχε όταν συνέβαιναν στις διάφορες περιοχές. Στις ανθοταξίες προκάλεσαν αφυδάτωση που εκδηλώθηκε είτε με πτώση είτε με ξήρανση των ανθέων, ενώ στους νεαρούς καρπούς προκάλεσαν είτε πτώση είτε ατελή ανάπτυξη τους φαινόμενο που αποκαλείται σχινοκαρπία.
Η άρδευση των ελαιοδέντρων την περίοδο αυτή, όπως με δημοσιεύματα μας είχαμε έγκαιρα συστήσει (www.sedik.gr ΕΛΑΙΟΝΕΑ 13-4-16), αποδείχτηκε πολύ ωφέλιμη. Αυτό επιβεβαιώνεται από ΔΑΟΚ της Κρήτης συμφωνα με τις οποίες οι παραγωγοί που πότιζαν τους ελαιώνες τους κατάφεραν να διατηρήσουν ικανοποιητικά την καρποφορία.
*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. διευκρινίζει ότι τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)