Υποβολή υποψηφιοτήτων εξετάζεται να παραταθεί μέχρι 15 Οκτωβρίου 2016


Καθιέρωση βραβείων στα Συνεταιρικά και Ιδιωτικά ελαιοτριβεία που εφαρμόζουν ορθές πρακτικές στην έκθλιψη και διαφανείς διαδικασίες στην διάθεση του ελαιολαδου αποφάσισε να εφαρμόσει ο ΣΕΔΗΚ αρχίζοντας από την φετινή περίοδο 2015/16


Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να προωθηθεί η παραπέρα βελτίωση του ήδη υψηλού επιπέδου του Κρητικού ελαιολάδου στο επίπεδο των ελαιοτριβείων αλλά και η βελτίωση των τιμών τις οποίες απολαμβάνουν οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού κατά την διάθεση του στην χονδρική αγορά εσωτερικού η εξωτερικού.


diagon elaioladouΗ σχετική απόφαση για την πρωτοβουλία αυτή που λήφθηκε κατά την συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ της 23-7-15 κοινοποιήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ και στα τοπικά ΜΜΕ στις αρχές Αυγούστου 2015 ενώ με το έγγραφο του αρ.71/29-10-15 έγινε γνωστή στα Συνεταιρικά και Ιδιωτικά Ελαιοτριβεία της Κρήτης υπο μορφή διαβούλευσης.


Ήδη ο ΣΕΔΗΚ και αφού έλαβε υπόψη σχετικές παρατηρήσεις και προτάσεις, με το αριθ. 30/25-05-2016 έγγραφο του που στάλθηκε ηλεκτρονικά στα Συνεταιρικά και Ιδιωτικά Ελαιοτριβεία της Κρήτης, ζητά από τους ενδιαφερόμενους για τις Βραβεύσεις αυτές να συμπληρώσουν και αποστείλουν στον ΣΕΔΗΚ σχετικά Δελτία υποψηφιότητας στα οποια αναφέρονται και τα στοιχεία τα οποια αξιολογούνται για την Βράβευση.


Στην περίπτωση των ορθών πρακτικών έκθλιψης, θα επιβραβευτούν Ελαιοτριβεία Συν/κα ή Ιδιωτικά που εφαρμόζουν μεθόδους και διαδικασίες που συμβάλουν στην επίτευξη υψηλής ποιότητας κατά την παραλαβή και αποθήκευση του ελαιοκάρπου και κατά την εξαγωγή και αποθήκευση του ελαιολάδου όπως περιγράφονται στο Δελτίο υποψηφιότητας.


Στην περίπτωση των διαφανών πρακτικών διαθεσης θα επιβραβευτούν Ελαιοτριβεία Συν/κα ή Ιδιωτικά που ακολουθούν διαφανείς διαδικασίες στην πώληση του ελαιολαδου όπως είναι ή από κοινού πώληση με διαγωνισμούς (ή δημοπρασίες) διαφόρων τύπων όπως αναφέρονται λεπτομερέστερα στο Δελτίο υποψηφιότητας.


Στις προτάσεις από Συν/σμους τα Δελτία υπογράφονται από όλα τα Μέλη του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου και από τον Διαχειριστή του Συν/σμού, ενώ στις προτάσεις για ιδιωτικά ελαιοτριβεία τα Δελτία υπογράφονται από τον νόμιμο υπεύθυνο του Ελαιοτριβείου και από 10 Παραγωγούς που παρήγαγαν ο καθένας πάνω από 2 τόνους ελαιολάδου στο συγκεκριμένο ελαιοτριβείο το 2015/16.


Τα Ελαιοτριβεία που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για τις βραβεύσεις αυτές, παρακαλούνται όπως συμπληρώσουν τα δελτία (μπορείτε να κατεβάσετε πατώντας το δελτίο υποψηφιότητας για την έκθλιψη πατώντας εδω και για την διάθεση πατώντας εδω) και τα αποστείλουν μαζί με σχετική τεκμηρίωση όπως Πρακτικά, Αποφάσεις, Φωτογραφίες κλπ στον ΣΕΔΗΚ είτε ηλεκτρονικά σε μορφή pdf , στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , είτε ταχυδρομικά με απόδειξη στην Δ/νση του ΣΕΔΗΚ Τζανακακη και Ερωτοκρίτου 1 Χανιά.


Προτάσεις γενικόλογες χωρίς επαρκή τεκμηρίωση δεν θα λαμβάνονται υπόψη.


Η απονομή των Βραβείων θα γίνει σε Γενικές Συνελεύσεις ή άλλες εκδηλώσεις του ΣΕΔΗΚ και θα λάβουν ευρεία δημοσιότητα.


Τα Βραβεία θα είναι τριών κατηγοριών : Χρυσή, Αργυρή και Χάλκινη Μινωική Ελιά και θα απονεμηθούν μετά από αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων από ειδική Επιστημονική επιτροπή που θα ορίσει ο ΣΕΔΗΚ και θα είναι καλαίσθητα έντυπα σε πάπυρο που θα συνοδεύονται από άλλα αναμνηστικά αντικείμενα


Ως προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών διευκρινίζεται ότι αρχικά αποφασίστηκε 15 Ιουνίου για τα Βραβεία ορθών πρακτικών έκθλιψης και 15 Οκτώβριου 2016 για τα Βραβεία ορθών πρακτικών διαθεσης. Ωστόσο, λογω δυσκολιών επικοινωνίας με τα ελαιοτριβεία αυτή την περίοδο, εξετάζεται όπως η προθεσμία και για τις δυο περιπτώσεις παραταθεί μέχρι 15 Οκτώβριου 2016. Η σχετική απόφαση θα γνωστοποιηθεί σύντομα με νεώτερη ανακοίνωση του ΣΕΔΗΚ


Οι ακριβείς ημερομηνίες απονομής των Βραβείων θα ανακοινωθούν μετά την λήψη των υποψηφιοτήτων.
Στην τελετή των Βραβεύσεων εκτός του ΣΕΔΗΚ θα προσκληθούν να μετάσχουν το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολαδου, Υπουργεία, Περιφέρεια, Δήμοι, Συν/σμοι, Ερευνητικά ιδρύματα και Ελαιουργικοί φορεις