Η φάση της καρπόδεσης στα Ελαιόδεντρα προχωρεί και βρίσκεται σε διάφορα στάδια αναλογα με την πρωιμότητα των περιοχών. Στις πολυ πρώιμες παραλιακές περιοχές οι καρποι εχουν ηδη μεγαλωσει και αρχιζει το στάδιο της σκλήρυνσης του πυρήνα. Στις μεσοπρώιμες μεσογειακές περιοχές ολοκληρώνεται η καρπόδεση που στην Κρητη φετος παρουσιαζεται ανομοιόμορφη και συχνα κατά τόπους ατελής., ενώ στις όψιμες ορεινές περιοχές συνεχιζεται η πτώση πετάλων των ανθέων και αρχιζει η καρπόδεση.
Την περίοδο αυτή οι νεαροι καρποι αλλα και η βλαστηση της ελιας κινδυνεύουν από διαφορους εχθρούς που καλο ειναι να προσεχθουν ιδιαίτερα.
Σύμφωνα με το Δελτίο του Π.Κ.Π.Φ. Ηραλείου που εκδόθηκε την 19η Μαίου 2016 οι κυριότεροι από τους εχθρούς που μπορει να προκαλεσουν ζημιες ειναι:
ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ(Prays oleαe)
Στις μεσοπρώιμιες περιογές η πτήση της καρπόβιας γενιάς ξεκινησε στα τέλη του πρώτου δεκαημέρου του Μαίου και οι συλλήψεις είναι αυξημένες στo δίκτυο των φερομονικών παγίδων. Διαπιιστώσεις: Καταγραφηκαν οι πρώτες ωοτοκίες στους καρπούς.
Χρόνος παρέμβασης: Μεσοπρώιμες περιοχές: Ψεκασμός κάλυψης 23 - 25 Μαίου με κατάλληλα εγκεκριμένα εντομοκτόνα. Στόχος της επέμβασης ειναι η καταπολέμηση των νεαρών προνυμφών πριν μπουν στov καρπό.
Σύσταση: Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν οι ελαιώνες με μέτρια καρποφορια.
ΡΥΓΧΙΤΗΣ: (μπίμπικας )
(Rhynchites cribripennis)
Μικρό σκαθάρι μεγέθους περιπου 0,5 εκ., χρώματος κεραμιδί με χαρακτηριστικό ρύγχος που προκαλεί σημαντικές ζημιές κατά περιοχές.
Μετά την καρπόδεση τα ακμαία τρέφονται από τους νεαρούς καρπούς. Ωοτοκούν κάνοντας τρύπες μορφής «κρατήρα» στην επιφάνεια των καρπών και οι προνύμφες εισέρχονται και τρέφονται στov πυρήνα. Οι προσβεβλημένοι καρποί πέφτουν πρόωρα.- Σε ελαιώνες μεσοπρώιμων περιογών συστήνεται έλεγχος πυκνότητας πληθυσμού με τίναγμα των κλαδιών νωρίς το πρωί πάνω σε λευκό χαρτί. Αν καταμετρηθούν περισσότερα από τέσσερα έντομα πρέπει να γίνει επέμβαση μετά την ολοκλήρωση της κομπόδεσης, ιδιαίτερα όπου διαπιστώθηκαν ζημιές τα δυο προηγούμενα χρόνια.
Με τη επιλογή κατάλληλου εντομοκτόνου γίνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη.
ΑΚΑΡΕΑ (Eriophyidae)
Στις μεσοπρώιμες περιογές συστήνεται ψεκασμός στo διάστημα 23 - 25 Μαΐου για την αντιμετώπιση των Eriσphyidαe στa νεαρά δέντρα με σοβαρή προσβολή.
ΩΤΙΟΡΥΓΧΟΣ:
(Otίorrynchus cribricollis)
Σε ελαιώνες μεσοπρώιμων περιοχών με ιστορικό προσβολών συστήνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη φροντίζοντας να γίνεται επιμελής ψεκασμός στo λαιμό και τον κορμό των δέντρων.