Απαιτείται καθιέρωση αμερόληπτων διαδικασιών στην λήψη των δειγμάτων.
Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Τα τελευταία χρόνια η οργάνωση διαγωνισμών ποιότητας ελαιολαδου τόσο διεθνώς όσο και σε Εθνικό επίπεδο αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Πλήθος φορέων του δημοσίου τομέα όπως Διεθνείς Οργανισμοί, Υπουργεία, Περιφέρειες αλλά και του Ιδιωτικού τομέα όπως εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες, οργανωτές εκθέσεων ακόμη και Ξενοδοχεία ασχολούνται με την Οργάνωση διαγωνισμών ελαιολαδου!
Φέτος ειδικά αρκετοί οργανωτές διαγωνισμών καλούσαν με επιμονή τους Έλληνες τυποποιητές να συμμετάσχουν σε διάφορους διαγωνισμούς εντός και εκτός Ελλάδας.
Το κόστος συμμετοχής κυμαινόταν απο 60 -150 ευρω ανά δείγμα για τους εντός Ελλάδας διαγωνισμούς και απο 250-300 ευρω για τους εκτός Ελλάδας (ΗΠΑ, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία).
Η γενική αυτή τάση δείχνει ότι οι διαγωνισμοί αυτοί, όπως γίνονται, φαίνεται να είναι αρεστοί για τους δικούς τους λόγους, τόσο στους οργανωτές όσο και στους διαγωνιζόμενους. Όπως αναφέρει και η Ισπανική Ιστοσελίδα Olimerca (βλέπε www.sedik.gr αρχείο 22.5.13), «οι διαγωνισμοί είναι οπωσδήποτε χρήσιμοι αλλά πρεπει να γίνονται με βάση κανόνες που να εξασφαλίζουν την αξιοπιστία τους. Γιατί, οι οργανωτές αρκετών διαγωνισμών, φαίνεται ότι επιδιώκουν μόνο τους δικούς τους επιχειρηματικούς στόχους και παραβλέπουν τον κύριο στόχο της πιστοποιησης της ποιότητας για τους καταναλωτές.
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου, επίσης, πριν ένα χρόνο με ανοιχτή επιστολή του επισήμανε τις ατέλειες των διαγωνισμών και προσκαλούσε σε προτάσεις για επεξεργασία κανόνων για την βελτίωση τους. Κατέληγε μάλιστα στο ότι οι οργανωτές διαγωνισμών που θα ακολουθουσών τους κανόνες αυτούς, θα μπορούσαν να λάβουν την αιγίδα του Συμβούλια για την διενέργεια τους. Ο ΣΕΔΗΚ με υπόμνημα του υπεβαλε τις δικές του προτάσεις αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί σχετικές αποφάσεις. Υπάρχει επομένως θέμα γενικότερου εξορθολογισμού των διαγωνισμών.
Βασική προϋπόθεση αξιοπιστίας των διαγωνισμών είναι τα δείγματα να λαμβάνονται τυχαία, με ευθύνη των οργανωτών, από ποσότητες ανάλογες των εμπορικών παρτίδων που θα εκπροσωπήσει το Βραβείο στην αγορά.
Και ένα από τα βασικά σημεία της αξιοπιστίας τους ασφαλως είναι η ταύτιση του ελαιολάδου που βραβεύεται με το ελαιόλαδο της εμπορικής παρτίδας από την οποία προέρχεται και η οποία κυκλοφορεί με το Βραβείο στην αγορά.
Και αυτό, οπωσδήποτε, αφορά και τους διαγωνισμούς που διενεργούν φορεις του δημόσιου τομέα όπως π.χ. Υπουργεία, Περιφέρειες κ.α οι όποιοι δεν μπορούν να αμφισβητηθούν ως προς τους στόχους και την αμεροληψία των οργανωτών αλλά οφείλουν να πρωτοπορήσουν και να αποδειξουν την αμεροληψία τους. Γιατί «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι, αλλά πρεπει και να φαίνεται τιμία»!
*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. διευκρινίζει ότι τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)