Ουραγός η Ελλάδα στους μεγάλους διαγωνισμούς ποιότητας

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*


Η μεγάλη αποτυχία των ελληνικών λαδιών στον διεθνή διαγωνισμό της Νέας Υόρκης θέτει επί τάπητος γενικότερο πρόβλημα αμαύρωσης της καλής εικόνας της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου στην διεθνή αγορά.
Το ποσοστό έξτρα παρθένου στην Ελλάδα, όπως είναι διεθνώς γνωστό, είναι άνω του 85%, ενώ αντίθετα στην Ισπανία είναι 25-30% και στην Ιταλία 40- 50%! Όμως τα αποτελέσματα του διαγωνισμού της Νέας Υόρκης δείχνουν στους καταναλωτές το τελείως αντίθετο!


ladi xinetai Επομένως οι διαγωνιζόμενοι, οι υπηρεσίες και φορείς, οι τυχόν σύμβουλοι τους και φυσικά η πολιτεία, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε η καλή και διεθνώς αναγνωριζόμενη εικόνα του ελληνικού ελαιολάδου να μην αμαυρωθεί και περιπέσει σε μη αντιστρεπτά επίπεδα.


Οι διαγωνιζόμενοι ασφαλώς πρέπει να φροντίζουν ιδιαίτερα ώστε το προϊόν που στέλνουν σε διαγωνισμούς να διαθέτει σε μεγάλο βαθμό όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αξιολογούνται στον διαγωνισμό που απευθύνονται.


Παράλληλα οι υπηρεσίες, οι φορεις και οι σύμβουλοι που εμπλέκονται με την παραγωγή, έκθλιψη και τυποποίηση πρέπει απο την πλευρά τους να φροντίσουν για την κατάλληλη ενημέρωση παραγωγών και τυποποιητών για τα μέτρα και τις προϋποθέσεις επίτευξης των ποιοτικών χαρακτηριστικών που επιζητούνται απο την αγορά και τους διαγωνισμούς.


Όμως και η πολιτεία απο την πλευρά της πρεπει να ασχοληθεί ενεργά με μέτρα πολιτικής για την ποιότητα. Και μεταξύ αυτών κυριότερα είναι η επίλυση των προβλημάτων της δακοκτονίας, η συστηματική ενημέρωση παραγωγών, ελαιοτριβείων και τυποποιητών για τους ειδικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα αλλά και η καθιέρωση ελέγχων η και κινήτρων, όπου απαιτείται.

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. διευκρινίζει ότι τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)