Από Σητεία και Μεσσηνία τα δύο Best in Class

 

   Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*


Η άσχημη γενική εικόνα της Ελλάδας στον διαγωνισμό της Νέας Υόρκης, όχι μόνο δεν μειώνει αλλά αντίθετα αυξάνει την αξία των 20 Ελληνικών λαδιών που κάτω από τις συνθήκες αυτές κατάφεραν να αποσπάσουν πολύ σημαντικές διακρίσεις.

fiales ny 2016 creteΤα δυο Ελληνικά Best in Class (υψηλότερη κατηγορία) προέρχονταν το ένα από την Χρυσοπηγή της Σητείας και το άλλο από την Μεσσηνία.


Ο παραγωγός Βιτσέντζος Κορνάρος, που κέρδισε το ένα, μας δήλωσε ότι την επιτυχία του οφείλει στην επιμελή καλλιέργεια των ελαιοδέντρων του αλλά και στην σχολαστική τήρηση των κανόνων της ποιότητας κατά την έκθλιψη του ελαιοκάρπου.  Απο την Κρήτη προέρχονταν ακόμα το χρυσό GAEA SITIA - PDO (Σητεία) και το αργυρό MANNY’S (Σείσι Λασιθίου).
Απο τα υπόλοιπα, 6 χρυσά και 2 αργυρά προέρχονταν απο την Πελοπόννησο ενώ τα άλλά προέρχονταν απο Λέσβο, Χαλκιδική και Θράκη (Πιν.1).


vraveia ny 2016 2Όλα τα Ελληνικά ελαιόλαδα που πέτυχαν Χρυσά και Αργυρά Βραβεία, όπως αναφέρεται στις σύντομες περιγραφές που δίδονται στην Ιστοσελίδα olivoiltimes, παράχθηκαν μάλλον σε μικρές ποσότητες με ιδιαίτερες διαδικασίες όπως πρώιμη συγκομιδή, συλλογή με τα χέρια, εξαγωγή λαδιού με ψυχρή πίεση κ.α.

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. διευκρινίζει ότι τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)