Επικριτικά σχόλια και από τους ίδιους τους οργανωτές.

 

   Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

 

Απογοητευτική ήταν η γενική εικόνα των Ελληνικών λαδιών στον διαγωνισμό τυποποιημένου ελαιολάδου της Νέας Υόρκης 2016. Αυτό διαπιστώνεται απο τα συνολικά αποτελέσματα του διαγωνισμού αυτού που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, προκαλώντας μάλιστα τα επικριτικά σχόλια και των ίδιων των οργανωτών.


nycontest2016Η Ελλάδα, παρά το ότι ήταν από τις πρώτες σε αριθμό διαγωνιζόμενων χώρες, συμμετέχοντας με 180 ελαιόλαδα, όσα περιπου και η Ισπανία, κατάφερε να αποσπάσει μόνο 20 απο τα 314 Βραβεία που απονεμήθηκαν!


Έτσι, η χώρα μας «κατάφερε» ένα πολύ χαμηλό ποσοστό μόνο 11,1% σε επιτυχίες, που βρίσκεται σε τεράστια απόσταση απο τα αντίστοιχα ποσοστά της Ιταλίας 59% Ισπανίας 49,7% και Πορτογαλίας 44% (Πιν.1).


Συγχρόνως όμως το ποσοστό που «πέτυχε» είναι και αρκετά χαμηλότερο απο εκείνο που πέτυχε στον περσινό διαγωνισμό που ήταν 22%.


Ένα τέτοιο ποσοστό όμως, εμφανίζει την Ελλάδα σε μια αρκετά δυσμενή θέση σε ότι αφορά το τυποποιημένο προϊόν, γεγονός που προβλημάτισε και τους ίδιους τους οργανωτές! Αυτό διαπιστώνεται απο τα σχόλιά τους στην ιστοσελίδα τους oliveoiltimes όπου με υπογραφή του Δ/ντή της και Προέδρου της Οργάνωσης του Διαγωνισμού κ. Curtis Cord, ενώ εξυμνούν την Ιταλία και την Ισπανία για την Ελλάδα κάνουν επικριτικά σχόλια.


vraveia ny 2016Τα σχόλια αυτά για την Ιταλία και Ισπανία, φέρουν πολύ επαινετικούς τίτλους όπως: «Η Ιταλία θριαμβεύει στον διαγωνισμό Νέας Υόρκης» και «Viva España! Η Ισπανία κερδίζει 78 Βραβεία!». Αντίθετα για την Ελλάδα φέρουν αρκετά επικριτικούς τίτλους όπως: «Λίγα Ελληνικά λάδια διακρίθηκαν! Το ποσοστό επιτυχίας τους, που μειώθηκε απο 22% πέρυσι στο 11% φέτος και αναμφίβολα θα οδηγήσει πολλούς να δούν με μια σκληρή ματιά την διαδικασία της παραγωγής τους»

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. διευκρινίζει ότι τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)