Περίεργη υστέρηση των Χανίων στις εξαγωγές Κρήτης
Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Οι χώρες στις οποίες κατευθύνθηκαν οι εξαγωγές της Κρήτης το 2014/15 δεν διέφεραν ουσιαστικά απο τις χώρες όπου τα τελευταία χρόνια κατευθύνονται.
Κύρια χώρα των εξαγωγών μας παραδοσιακά είναι η Ιταλία που απορροφά το 70% περίπου των εξαγωγών μας κυρίως σε μορφή χύμα και έπεται η Γερμανία με ένα σημαντικό 14% κυρίως σε τυποποιημένο.
Τρίτη έρχονται οι ΗΠΑ με ποσοστό 3% κυρίως σε τυποποιημένο αλλά σταθερά ανερχόμενο και το χύμα. Ακολουθούν η Αγγλία, Γαλλία, .Κίνα και Κύπρος σε πόστα 1 % περίπου και έπεται η Ρωσία με 0,5% .Πέραν όμως απο τις χώρες αυτές υπάρχουν και άλλες 50 χώρες (Πιν.2) στις οποιες παραδοσιακά εξάγονται μικρό-ποσότητες οι οποιες όμως συνολικά απορροφούν ένα σημαντικό ποσοστό 8% των εξαγωγών μας κάθε χρόνο.
Πιν.1. Λοιπές χώρες εξαγωγών ελαιολάδου Κρήτης
Βέλγιο, Καναδάς, Κροατία, Αυστραλία, Αυστρία, Ουκρανία, Ισπανία, Βουλγαρία, Ρουμάνια, Ισραήλ, Βραζιλία, Φινλανδία, Μάλτα, Δανία, Ελβετία, Τσεχία, Πολώνια, Σουηδία, Ιαπωνία, Αραβικά Εμιράτα, Νότια Κορέα, Δημ. Ν. Αφρικής, Χονγκ-Κονγκ, Βιετνάμ, Μεξικό, Σερβία, Αλβανία, Σαουδική Αραβία, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Λουξεμβούργο, Σλοβακία, Λιθουανία, Μαγιό, Κονγκό, Τουρκιά, Ιράν, Σλοβενία, Νιγηρία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Ινδία, Εσθονία, Λετονία Ταιβάν Αίγυπτος, Μαλαισία, Παραγουάη, Κουβέιτ, Αγ.Μαυρίκιος).
Βέβαια δεν είναι γνωστή η μορφή (χύμα η τυποποιημένο) των εξαγωγών στις χώρες αυτές ούτε ποιοί είναι οι εισαγωγείς που τις κάνουν. Πιθανολογείται ότι είναι Έλληνες και μάλιστα Kρήτες κάτοικοι των χωρών αυτών, που αξίζει να εξεταστεί η δυνατότητα μιας καλύτερης αξιοποίησης τους.
Περίεργη υστέρηση των Χανίων στις εξαγωγές Κρήτης
Εξετάζοντας τα στοιχεία των εξαγωγών ελαιολάδου απο την Κρήτη, εύκολα επισημαίνεται ( Σχ.2) η συνεχής υστέρηση του Νομού Χανιών στις εξαγωγές.
Παρά το ότι τα στοιχεία όλων των υπηρεσιών επί σειρά ετών, τον φέρουν δεύτερο από πλευράς παράγωγης τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον φέρουν τρίτο απο πλευράς εξαγωγών.
Εύλογο, επομένως είναι το ερώτημα σε ποιους λόγους οφείλεται αυτή η υστέρηση.
Μια απάντηση, θα μπορούσε να είναι ότι το προϊόν του Νομού Χανιών κατευθύνεται κατά μεγάλο μέρος στην εσωτερική αγορά και όχι στη εξαγωγές.
Αυτό όμως δεν έχει τεκμηριωθεί και έτσι υπάρχουν ερωτηματικά ως προς την διαδικασία συγκέντρωσης των στοιχείων η και άλλους λόγους που θα πρεπει να απντησουν οι αρμοδιες υπηρεσίες.
*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. διευκρινίζει ότι τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)