Συγκρατημένη η προσφορά και η ζήτηση μέχρι την εμφάνιση της νέας σοδειάς.
Υψηλότερες πάντοτε οι τιμές στις δημοπρασίες Συν/σμων με τα ερωτηματικά για την μη γενίκευση τους να μεγαλώνουν!

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

Σε σταθερή πορεία, με πολύ ελαφρές διακυμάνσεις φαίνεται να κινούνται οι τιμές μετά τον Ιανουάριο στην Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία αφού οι διαθέσεις βιομηχανιών και παραγωγών φαίνεται να ισορροπούν σε αναμονή της νέας σοδειάς.


times 150316Από την πλευρά των Βιομηχανιών οι ανάγκες φαίνεται να καλύπτονται κάπως από τις αδασμολόγητες εισαγωγές απο Τυνησία αλλά και από την ελαφρά αυξημένη παραγωγή που επιτεύχθηκε τελικά στην Ιταλία και Ισπανία το 2015/16, σε σχέση με αυτή που αρχικά εκτιμήθηκε.


Στην Ισπανία η παραγωγή του 2015/16 φαίνεται να διαμορφώθηκε στους 1,36 εκατ. τόνους, αντί 1,3 εκατ. τόνους όπως αρχικά εκτιμήθηκε. Αλλά και στην Ιταλία η τελική παράγωγη συμφωνα με το ΙΣΜΕΑ ήταν 380 αντί 350 χιλ. τόνους, όπως αρχικά εκτιμήθηκε.


Απο την πλευρά των παραγωγών φαίνεται να υπάρχει αντίσταση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία, Ιταλία που αποδίδεται στην ελπίδα για μεγαλύτερες τιμές, αλλά και ειδικά στην Ελλάδα, στην αδυναμία των παραγωγών, λογω capital control,να αξιοποιήσουν τα χρήματα απο την πώληση του προϊόντος τους.


Ωστόσο κρίσιμος παράγων για τις εξελίξεις των τιμών, φαίνεται να είναι η τελική κατάληξη της ανθοφορίας και καρπόδεσης της νέας σοδειάς που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Πληροφορίες απο Ισπανία και Ιταλία δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά στην Κρήτη δεν μπορούν να γίνουν σαφείς εκτιμήσεις.


Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες και βασικά η ανομβρία των πρώτων μηνών του έτους που παρατηρήθηκε σε περιοχές της Ισπανίας αλλά και στην Κρήτη δεν μπορούν να θεωρηθούν ευνοϊκές για να δικαιολογήσουν ελπίδες για μια μεγάλη γενική σοδειά.


ipsiles times 150316Έτσι (Σχ.1.), τα γενικά επίπεδα τιμών μεταξύ κρατών έχουν συγκλίνει αρκετά για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Το μέσο επίπεδο τιμών φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί στην Ελλάδα στα 3,0 € /κιλο και λιγο πάνω, στην Ισπανία στα 3,20 και στην Ιταλία στα 3,60€/κιλο.


Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ 12-4-16 οι υψηλότερες τιμές που προσφέρονται, στην συνήθη μορφή εμπορίας στα Ελαιοτριβεία, είναι 3,30€/κιλό (Αεράκης Σητεία) και 3,15 (Α.Σ. Πλατάνου) ενώ οι προς τα κάτω φαίνεται να έχουν φραγμό 3,0€/κ.


Όμως στις δημοπρασίες Συν/σμων όπως και άλλοτε έχει επισημανθεί οι τιμές αποκλίνουν αρκετά προς τα άνω και είναι απορίας άξιο γιατί τα ΔΣ όλων των Συν/σμων δεν ακολουθούν αυτή την διαδικασία αλλά και γιατί οι παραγωγοί μέλη τους δεν το απαιτούν.


Πράγματι το τελευταίο δίμηνο, οι τιμές που επετεύχθησαν σε δημοπρασίες στην Κρήτη και Πελοπόννησο ήταν περίπου κατά +10% μεγαλύτερες.


Στην Κρήτη με δημοπρασίες επέτυχαν ο Συν/σμος Εμπάρου 3,37 έως 3,41 € και ο Συν/σμος Ζάκρου 3,24 -3,35€/κ
Στην Πελοπόννησο με δημοπρασίες Συν/σμων επιτεύχθηκαν στην Λακωνία 3,26 έως 3,32€/κιλο, στην Μεσσηνία 3,20 έως 3,30€/κ, ενώ στην Κορινθία, χωρίς διαγωνισμούς ήταν ίδιες όπως και στην Κρήτη 3,0 έως 3,10€/κ


*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. διευκρινίζει ότι τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)