Mέτρα που απαιτούνται απο παραγωγούς και φορείς

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

Καθόλου ευνοϊκές δεν φαίνεται να είναι οι καιρικές συνθήκες κατά τους πρώτους μήνες του 2016 για την ερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου.


vroxes 2016Οι αρκετά υψηλές θερμοκρασίες που επεκράτησαν κατά Ιανουάριο έως Μάρτιο στην Κρήτη αλλά και οι πολύ χαμηλές βροχοπτώσεις της ίδιας περιόδου που είναι μειωμένες κατά 70% περίπου σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι (Πιν1), οπωσδήποτε δεν ευνοούν την ομαλή εξέλιξη της ανθοφορίας. Αν δε, η ανομβρία συνεχιστεί και τους επομένους μήνες της Άνοιξης, τότε και η καρπόδεση και η παραπέρα εξελιξη της καρποφορίας προμηνύεται προβληματική.


Οπωσδήποτε, οι υψηλές θερμοκρασίες εκτός απο την μεταφορά σκόνης απο την Αφρική, είχαν σαν αποτέλεσμα την εξώθηση μερικών, παραλιακών, κυρίως, ελαιώνων, σε κάπως πρόωρη άνθηση η οποία θορύβησε τους παραγωγούς. Το φαινόμενο, αν οι βροχοπτώσεις ηταν αρκετές, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί, κατά ανάγκη, ζημιογόνο. Ωστόσο, η ασυνήθιστη ανομβρία που ακολούθησε, φαίνεται να θέτει σε δοκιμασία όχι μόνο αυτούς τους ελαιώνες αλλά και τους αλλους που βρίσκονται σε ορεινότερες περιοχές.


Κάτω απο τις συνθήκες αυτές οι ελαιοπαραγωγοί οφείλουν να λάβουν κάποια μέτρα ώστε να αποτρέψουν, η τουλάχιστο να μετριάσουν,  τις δυσμενείς επιπτώσεις.

Και τέτοια μέτρα είναι:

 

Η εφαρμογή άρδευσης, όπου υπάρχει δυνατότητα απο πλευράς εγκαταστάσεων και νερού, θα είναι αποφασιστικής σημασίας. Οι παραγωγοί και οι αρμόδιοι φορεις διαχείρισης αρδευτικού νερού (Δήμοι, ΤΟΕΒ, ΟΑΔΥΚ κ.α.) πρεπει να γνωρίζουν ότι η συμπληρωματική άρδευση στην Ελιά την Ανοιξη έχει αποδειχτεί πειραματικά, ότι έχει πολύ θετική επίδραση στην καρπόδεση και άρα στην εξελιξη της παραγωγής. Εξάλλου, όλοι καταλαβαίνουν, ότι δεν ωφελεί σε τίποτα να αρδεύσουμε τον Ιούλιο-Αύγουστο, αν τα δέντρα τότε έχουν μόνο φύλλα και όχι καρπούς!

 

Η καταστροφή των ζιζανίων χωρίς καθυστέρηση στους ξερικούς ελαιώνες, αποτελεί μια άλλη απαραίτητη ενέργεια. Καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος είναι η κοπή ή η καταστροφή των ζιζανίων με μηχανικά μέσα οπως με καταστροφέα η χορτοκοπτικό η και με φρεζαρισμα όπου το ανάγλυφο του εδάφους το επιτρέπει.  Τα ζιζανιοκτόνα πρεπει γενικά να αποφεύγονται και να εφαρμόζονται μόνο  σε ανωμαλους ελαιώνες οπου δεν μπορεί να εφαρμοστούν μηχανικά μέσα, φυσικά με τα κατάλληλα φάρμακα και δόσεις.
Η εφαρμογή κλαδεμάτων, όπου δεν έγιναν,  μπορεί να έχει επίσης θετικά αποτελέσματα.


*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. διευκρινίζει ότι τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)