Ολοκληρώθηκε ο 2ος Παγκρήτιος διαγωνισμός ελαιολάδου την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 με την τελετή βράβευσης των Ελαιολάδων που προκρίθηκαν. Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης, Μανόλη Χνάρη και τον Δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργο Μαρινάκη.

 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό αλλά και τους παραβρισκόμενους στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα και στο ρόλο του διαγωνισμού, καλώντας όλους να επενδύσουμε στην ποιότητα των προϊόντων καθώς ο πρωτογενής τομέας-όπως είπε- είναι ο τομέας που θα δώσει θέσεις εργασίας, προστιθέμενη αξία και ανάπτυξη στο νησί μας.


2os diagonismos elaioladoy «Πρέπει να επενδύουμε στην ποιότητα, στην τυποποίηση προϊόντων, και ειδικά για το ελαιόλαδο, πρέπει να πάρει την αξία που πρέπει. Γι’ αυτό πρέπει να ενώνουμε δυνάμεις, να δούμε πως επενδύουμε στην ποιότητα, να έχουμε την ταυτότητα των προϊόντων αλλά πάνω απ’ όλα να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα, στο εξωτερικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Εμείς μπαίνουμε μπροστά, πάντα με τη συνεργασία όλων των φορέων, των τυποποιητών, των παραγωγών, για να δώσουμε ποιοτικότερα προϊόντα, να εκμεταλλευτούμε τη νέα προγραμματική περίοδο, που θα μας δώσει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την εξαγωγική δραστηριότητα του νησιού μας».

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γιώργος Μαρινάκης, τόνισε επίσης την ανάγκη συνεργασιών, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη κατανάλωσης των ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Αν δεν συνενώσουμε δυνάμεις και δεν συνδιεκδικήσουμε όλοι μαζί το ΠΟΠ Κρήτης που να ανοίγει δρόμους για το κρητικό ελαιόλαδο που έχει κοινότητα χαρακτηριστικών, δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Αυτή η διάσπαση που υπάρχει μπορεί να δίνει στο καθένα την αυταρέσκεια ότι κατάφερε να κάνει ένα εξαιρετικό προϊόν, αλλά με αυτό δεν μπορεί να διαβολίσει τη διεθνή αγορά, αλλά ούτε να μπει στις μεγάλες ετικέτες των πολυκαταστημάτων της Ευρώπης.

2os diagonismos elaioladoy2Εμείς δεν χρειαζόμαστε εξαγωγικές επιχειρήσεις στην Κρήτη. Χρειαζόμαστε να πείσουμε τους επισκέπτες μας και τους ντόπιους πλέον ότι πρέπει να καταναλώνουμε εμείς το δικό μας προϊόν. Κάθε χρόνο έχουμε εκατομμύρια επισκεπτών στην Κρήτη που δεν φτάνουν τα προϊόντα μας να τους ικανοποιήσουν, αν όλοι μαζί καταφέρουμε να φέρουμε αυτή τη διασύνδεση του τουριστικού τομέα με τον πρωτογενή. Πρέπει να είμαστε προσανατολισμένοι στην άποψη ότι καμιά κρίση δεν ξεπερνιέται με τις υπηρεσίες στους υπόλοιπους τομείς. Μόνο ο πρωτογενής τομέας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αλλά ένας πρωτογενής τομέας ο οποίος υποστηρίζεται σοβαρά από την πολιτεία, από τους θεσμούς αλλά και από τις ίδιες τις κοινωνίες».


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Χνάρης, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να προβάλουμε σε συνεργασία, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το σημαντικότερο προϊόν του νησιού μας, το ελαιόλαδο. Αναγνωρίζοντας την ποιότητα και τη διατροφική του αξία, είναι απόλυτη ανάγκη και προτεραιότητα μας να του δώσουμε την ταυτότητα και την εμπορική αξία που του αρμόζει.


Ο διαγωνισμός αφορούσε στο τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, εσοδείας 2015-2016 συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 71 δείγματα, η πλειονότητα των οποίων προέρχονταν από την ποικιλία «Κορωνέικη», την κατεξοχήν ποικιλία που καλλιεργείται στην Κρήτη και αρκετά δείγματα από την ποικιλία «τσουνάτη». Η αξιολόγηση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του διαπιστευμένου απο το ΕΣΥΔ εργαστηρίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης «Ένωση».

 

Τα τελικά αποτελέσματα της αξιολόγησης για τις 2 κατηγορίες έχουν ως εξής:


ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ


Χρυσή Ελαία: ΕΜΜ ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗΣ ΟΕ – LIOKARPI PDO
Αργυρή Ελαία: KARDIAFOOD ΩMEGA
Χάλκινη Ελαία: ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ TOPLOU SITIA


Ακολούθησαν οι τιμητικές διακρίσεις:


 • ΑΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ – APHORAE
  ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΑΕ PROLA PRINCE CRETE
  ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΑΣ EVRIPIDIS SA MESARA PDO
  ΜΠΟΤΖΑΚΗΣ ΑΣ CRETAN PRINCE
  ΒΙΟ ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΜΟΝ ΕΠΕ DROPS OF GODS
  ΚΡΕΤΑ ΦΟΥΝΤ ΕΠΕ CRETEGOLD PDO KOLYMVARI
  ΚΥΡΑΛΑΚΗ ΘΕΟΝΥΜΦΗ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
  ΑΣΣΑΡΓΙΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – 0,2 0,3 ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  KRETA KOUMADORAKIS OLIVENOEL –KRETA KOUMADORAKIS OLIVENOEL
  NΙΚΟΛΑΟΣ ΑΙΛΑΜΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕΕ – TERRA ZAKROS


ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ


Χρυσή Ελαία: ΕΜΜ ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗΣ ΟΕ – LIOKARPI PDO
Αργυρή Ελαία: KARDIAFOOD – KARDIA TSOUNATI
Χάλκινη Ελαία: KARDIAFOOD – KARDIA KORONEIKI


Aκολούθησαν οι τιμητικές διακρίσεις:


TERRA CRETA SA – TERRA CRETA ORGANIC
ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΣ – TOPLOU SITIA BIO
ΒΙΟ ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΜΟΝ ΕΠΕ – EVLOGIA
ΓΟΥΡΝΙΕΡΑΖΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΑΣ ΣΙΑ ΕΠΕ – OLIVIENNOS
ΤΣΟΥΔΕΡΟΣ ΕΠΕ – LADI BIO


Κριτήριο για την αξιολόγηση των δειγμάτων ήταν η ποιότητα των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών (γεύση οσμή) και η αξιολόγηση τους έγινε με τη χρήση φύλλου που χρησιμοποιείται στον διαγωνισμό «Mario Solinas» που διοργανώνεται απο το διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας.


Η δωδεκαμελής κριτική επιτροπή απαρτιζόταν απο εκπαιδευμένους δοκιμαστές και απο τους τέσσερις νομούς της Κρήτης όπως και από το εξωτερικό, οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένη οργανοληπτική ομάδα, και έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της οργανοληπτικής μεθόδου. Η κριτική επιτροπή τήρησε όλους τους κανόνες της δεοντολογίας (blind test).