ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
εφ. ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, 17-03-2016
Αναποτελεσματικό θα είναι φέτος το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Κρήτη, αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ανταποκριθεί στο αίτημα της Περιφέρειας για επιπλέον χρηματοδότηση, αφού τα κονδύλια δεν επαρκούν για να γίνουν όλοι οι απαιτούμενοι ψεκασμοί. Η ανησυχία των παραγωγών είναι έκδηλη, αφού αν το πρόγραμμα δεν λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα, τότε μπαίνει σε σοβαρό κίνδυνο η ελαιοπαραγωγή.
Το γεγονός της παρατεταμένης καλοκαιρίας και των υψηλών θερμοκρασιών φέτος, ευνοεί την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη του επικίνδυνου για την ελιά εντόμου, κάτι που είχε επισημανθεί από καιρό στο αρμόδιο υπουργείο και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δυο συναντήσεις με την αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέτζου και στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης.
Αύριο, Παρασκευή θα επισκεφθεί και η αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνου Μαιρη Λιονή τον αναπληρωτή υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη, προκειμένου να ζητήσει εκ νέου επιπλέον χρηματοδότηση για τη δακοκτονία.
Το Ρέθυμνο ωστόσο φαίνεται πως είναι σε σχετικά καλύτερη «μοίρα» σε σχέση με τους γειτονικούς νομούς Ηρακλείου και Χανίων όπου τα κονδύλια δεν επαρκούν για παραπάνω από τρεις ψεκασμούς, τη στιγμή που χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις για να είναι αποτελεσματικό το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με την κα Λιονή, η Π.Ε. Ρεθύμνου είχε ένα αποθεματικό από πέρυσι θα το χρησιμοποιήσει στο φετινό πρόγραμμα, έτσι ώστε να γίνουν τέσσερις ψεκασμοί στις επικίνδυνες περιοχές του νομού. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, ενδεχομένως να χρειαστεί ένας ακόμη και γι’ αυτόν δεν υπάρχουν κονδύλια.
«Υπάρχει υποχρηματοδότηση σε όλη την Περιφέρεια σε σχέση με πέρυσι και ειδικότερα για το Ρέθυμνο είναι περίπου 15% κάτω, παρά το ότι από πέρυσι είχαμε στείλει μια οικονομοτεχνική μελέτη για τις πραγματικές ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης.
Η Περιφέρεια προσπαθεί και πιέζει για πρόσθετη χρηματοδότηση από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Τη χρειαζόμαστε γιατί πρέπει να κάνουμε περισσότερους από τέσσερις ψεκασμούς στις περιοχές όπου χρειάζεται. Στο Ρέθυμνο οριακά θα μπορέσουμε να κάνουμε στις πιο επικίνδυνες περιοχές τουλάχιστον τέσσερις ψεκασμούς, χρησιμοποιώντας κάποια αποθεματικά από πέρυσι. Υπάρχουν περιοχές στην Κρήτη όπου μετά βίας θα γίνουν τρεις. Δεν θα είναι αποτελεσματική όμως έτσι η καταπολέμηση», σημειώνει η κα Λιονή.
Η συνεχής υποχρηματοτοδότηση βέβαια έχει και άλλες συνέπειες πέραν των λιγότερων από όσους χρειάζεται ψεκασμών. Οι γεωπόνοι που προσλαμβάνονται είναι οι ελάχιστοι σε σχέση με αυτούς που χρειάζονται για την παρακολούθηση του προγράμματος αλλά και αυτούς που προσλαμβάνονταν παλαιότερα.
Χαρακτηριστικό είναι, όπως ανέφερε η κα Λιονή, ότι πριν το 2010 προσλαμβάνονταν 25 ή 30 άτομα και τώρα μετά βίας είναι 6 ή 7.
«Γι’ αυτό παρακαλούμε τους αγρότες και τους εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων όταν έρχεται το πρόγραμμα από τη Δ/νση Γεωργίας, να ενημερώνονται οι κάτοικοι, να τοιχοκολλείται το πρόγραμμα της δακοκτονίας, να ανοίγουν τα χωράφια τους όσοι τα έχουν φραγμένα και να παρακολουθούν και οι ίδιοι οι παραγωγοί τα συνεργεία που εκτελούν το πρόγραμμα».
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό πάντως, και ανεξαρτήτως του αν θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση, μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου, ενώ έχει ήδη προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την παγιδοθεσία από τη Διεύθυνση Οικονομικού της Π.Ε.Ρ.
«Φέτος προσπαθήσαμε να έχουμε την απόφαση της κατανομής πιστώσεων αρκετά γρηγορότερα για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία για τη δακοκτονία εγκαίρως για να προλάβουμε. Κάθε χρόνο με το να καθυστερούν οι κατανομές πιστώσεων δεν μπορούμε κι εμείς να ξεκινήσουμε εγκαίρως τη διαγνωστική διαδικασία που είναι μεγάλη και γραφειοκρατική. Ήδη φέτος έχουμε ξεκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία με την παγιδοθεσία και έπεται το θέμα των εργολάβων και πιστεύουμε ότι σε αυτό το κομμάτι θα πάμε πολύ πιο γρήγορα», τονίζει η κα Λιονή.
ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Φέτος για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, εγκρίθηκαν για την Περιφέρεια Κρήτης 7.077.000 ευρώ έναντι 6.924.728 ευρώ που είχαν εγκριθεί πέρυσι. Τα ποσά κατανέμονται ως εξής:
Π.Ε.Ηρακλείου: 2.800.000 ευρώ έναντι 2.919.390 ευρώ το 2015
Π.Ε.Χανίων: 1.750.000 ευρώ έναντι 1.671.185 ευρώ το 2015
Π.Ε. Λασιθίου: 1.600.000 ευρώ έναντι 1.647.967 ευρώ το 2015
Π.Ε.Ρεθύμνου: 927.000 ευρώ έναντι 686.186 ευρώ το 2015
Οι συγκεκριμένες πιστώσεις αφορούν σε δαπάνες προσωπικού, εργολάβων ψεκασμών και άλλα υλικά εκτός των φαρμάκων τα οποία δίδονται απευθείας από το Υπουργείο.
Αν και είναι λίγο αυξημένα τα ποσά φέτος, δεν επαρκούνγια να εφαρμοστεί σωστά το πρόγραμμα λόγω των ασυνήθιστων καιρικών συνθηκών που έχουν δημιουργήσει εντονότερο πρόβλημα και χρειάζονται περισσότεροι ψεκασμοί.