ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 21-03-2016


Η πρόταση για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας των υποπροϊόντων των ελαιοτριβείων (νερόλαδα και πυρήνα) καθώς και τυποποιητηρίου, ραφηναρίας και μονάδας εργαστηριακής ανάλυσης, αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης ελαιολάδου, αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου.


exatmisodeskamenesΤην πρόταση πρόκειται να εισηγηθεί ο δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης και σύμφωνα με το σχέδιο φορέας υλοποίησης του έργου ορίζεται η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου σε σύμπραξη με ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ η μονάδα, που προβλέπεται να δημιουργήσει 80 και πλέον νέες θέσεις εργασίας, χωροθετείται κοντά στο Καρύδι. Ως προς τη χρηματοδότηση ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 55 εκατ. ευρώ εκ των οποίων -σύμφωνα με το σχέδιο- το 50% μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές και το υπόλοιπο 50% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πάντως, όπως διευκρίνισε ο κ. Κουκιανάκης, ανεξάρτητα από τις σημαντικές δυνατότητες ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, η μελέτη θα βασιστεί αποκλειστικά σε ιδιωτικά κεφάλαια και θα προβλέπει ένα σημαντικό ποσό ως απευθείας ετήσια έσοδα προς τον Δήμο.ΤΑ ΟΦΕΛΗ


Οπως ανέφερε ο κ. Κουκιανάκης, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και αφορούν την καλύτερη αξιοποίηση του ελαιολάδου και των υποπροϊόντων του, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την τοπική οικονομία. «Θα δημιουργηθούν 80 και πλέον θέσεις εργασίας με βασικό κριτήριο την εντοπιότητα» σημείωσε ο δήμαρχος. Παράλληλα ο κ. Κουκιανάκης εξήγησε ότι για λόγους καλής λειτουργίας, αλλά και αδειοδότησης, η μόνη περιοχή που μπορεί να δημιουργηθεί η μονάδα είναι στο Καρύδι.