ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, Θανάσης Πέτρας

Την ευκαιρία να μάθουν για τις ευεργετικές ιδιότητες του λαδιού, αλλά και να ανακαλύψουν τα μυστικά της ελιάς, είχαν χθες μικροί μαθητές σχολείων της πόλης, καθώς στα πλαίσια των εκδηλώσεων του προγράμματος «ευαισθητοποίηση νεολαίας για την ελιά και το ελαιολάδο», πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενημέρωσης στο 7ο Δημοτικό Σχολείο. Μαθητές από το 10ο Νηπιαγωγείο, το 16ο και το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, παρουσίασαν στα μέλη του ΣΕΔΗΚ, στους δασκάλους, αλλά και τους γονείς τους, τις θεατρικές παραστάσεις που ετοίμασαν με θέμα την ελιά και το λάδι.


ekdilosi reth2016 2Οι «μυλωνάδες και οι μαζώχτρες», το «ταξίδι της ελιάς», αλλά και το «ευλογημένο δεντράκι», ήταν τα τρία θεατρικά δρώμενα, μέσω των οποίων οι λιλιπούτειοι μαθητές, προσπάθησαν να στείλουν το μήνυμα στους μεγάλους για τις ευεργετικές ιδιότητες του ευλογημένου καρπού της Κρήτης.


Νωρίτερα είχε προηγηθεί προβολή ταινίας που παρουσίαζε την στενή πολιτισμική σχέση της Κρήτης με το ελαιόλαδο. Παράλληλα, αναπτύχτηκαν θέματα ενημερωτικού περιεχομένου για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου στην καθημερινή διατροφή. Στο κλείσιμο της εκδήλωσης μοιράστηκαν συμβολικά δώρα, με πρωτοβουλία του ΣΕΔΗΚ από τον δήμαρχο της πόλης Γιώργο Μαρινάκη στους μικρούς μαθητές.


Γ. Μαρινάκης: «Ο Χρυσός της Κρήτης το ελαιόλαδο»


Ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε τα εξής: «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το έχουμε πάρει μαζί με τον παγκόσμιο οργανισμό ελαιολάδου. Προσπαθούμε να απευθυνθούμε στις νεαρές ηλικίες της προσχολικής και σχολικής ηλικίας, ώστε τα παιδιά να μυηθούν στην αξία της υγιεινής διατροφής. Εμείς εδώ στην Κρήτη, έχουμε την κρητική διατροφή που δεν έχει καμία σχέση με τη μεσογειακή, αλλά έχει ιδιαίτερα γνωρίσματα και έχει σαν βασικό διατροφικό συστατικό το ελαιόλαδο. Πρέπει λοιπόν να εντάξουμε ακόμα πιο πολύ στη διατροφή μας αυτόν τον «θησαυρό» αντί να έχουμε άλλου είδους λάδια. Αυτές οι εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης είναι κατά κύριο λόγο για τα παιδιά, αλλά είναι και των γονέων, καθώς υπάρχει μια αλληλοεπίδραση, για αυτό τον λόγο απευθυνόμαστε στους ευαίσθητους πολίτες μικρούς και μεγάλους για να καταλάβουν την αξία της διατροφής μας και το τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.


Παράλληλα, ο ΣΕΔΗΚ, μοίρασε συμβολικά δώρα στα παιδιά με το βιβλίο αφιερωμένο στο ελαιόλαδο και ένα καπελάκι ενθυμητικό της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Επίσης θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία στις εξαιρετικές παραστάσεις και τριών σχολείων που παρακολούθησα και να δώσω τα συγχαρητήριά μου στους εκπαιδευτικούς».


Οι στόχοι του προγράμματος


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΕΔΗΚ οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:
- Η ευαισθητοποίηση της νεολαίας του νησιού για την υγιεινή, γευστική και πολιτιστική αξία του ελαιολάδου.
- Η προώθηση της κατανάλωσης του ελαιολάδου αντί των σπορέλαιων στις επιχειρήσεις εστίασης.
- Η βελτίωση του επιπέδου υγιεινής διατροφής των παιδιών και ενηλίκων μόνιμων κατοίκων και τουριστών του νησιού.
- Η ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού στα αστικά κέντρα και στην ενδοχώρα.
- Η προτίμηση και κατανάλωση τοπικών προϊόντων και η ενίσχυση της απασχόλησης στο νησί.


Οι δράσεις


Οι κύριες δράσεις του προγράμματος είναι:
- Έκδοση δυο βιβλίων που θα απευθύνονται σε παιδιά νηπιαγωγείου και Α' τάξης δημοτικού το ένα και σε μεγαλύτερα παιδιά δημοτικού το άλλο.
- Παραγωγή ψηφιακού υλικού που θα απευθύνεται σε παΐδια δημοτικού και θα περιλαμβάνει e-book, CD και διαδικτυακά εκπαιδευτικά παιχνίδια.
- Έκδοση των βιβλίων και του ηλεκτρονικού υλικού στα αγγλικά και διάθεσή του σε παιδιά ξένων τουριστών σε συνεργασία με τουριστικές επιχειρήσεις.
- Οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με Δήμους, σχολεία και άλλους φορείς σε διάφορα μέρη της Κρήτης.