ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, 18-02-2016


H σημασία του ελαιολάδου στην καθημερινή μας διατροφή, στην υγεία αλλά και η πολιτιστική αξία της ελιάς και του ελαιολάδου, αναδείχθηκε χθες τόσο μέσα από τις επιστημονικές ομιλίες όσο και από τις παρουσιάσεις δράσεων των σχολείων του Ρεθύμνου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΣΕΔΗΚ με θέμα «Ευαισθητοποίηση νεολαίας για τη γευστική, υγιεινή και πολιτιστική άξια της ελιάς και του Ελαιολάδου».


ekdilosi reth2016 1Συγκεκριμένα χθες στο αμφιθέατρο του 7ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την ελιά και το λάδι, στην οποία συμμετείχαν η Α’ τάξη του 7ου δημοτικού σχολείου, η Α’ τάξη του 16ου δημοτικού σχολείου και το 10ο νηπιαγωγείο, παρουσία του προέδρου του ΣΕΔΗΚ Γιώργου Μαρινάκη, του επιστημονικού υπεύθυνου Νίκου Μιχελάκη, του Προϊστάμενου της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση, Στάθη Κοντογιάννη και του αντιδημάρχου παιδείας, Γιώργου Γεωργαλή.


Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο ελαιολάδου. Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ του ΣΕΔΗΚ για τον πολιτισμό της ελιάς και το λάδι και στη συνέχεια ο κ. Μιχελάκης ανέλυσε τους στόχους και τις δράσεις του προγράμματος ευαισθητοποίησης της νεολαίας για τη ελιά και το λάδι.


Ακολούθησε παρουσίαση του δρώμενου από το 16ο δημοτικό σχολείο με θέμα «μυλωνάδες και μαζώχτρες» με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Δέσποινα Μαυράκη, «το ταξίδι της ελιάς» από τους μαθητές του 10ου νηπιαγωγείου με ευθύνη των Ιουλίας Ανυφαντάκη και Στέλλας Φουντούκη και «Ελιά το ευλογημένο δεντράκι» από τους μαθητές της Α΄ Ταξης του 7ου Δημ. Σχολείου με υπεύθυνες τη Στέλλα Ανδρεδάκη και τη Δέσποινα Περιστέρη.
Στη συνέχεια απονεμήθηκαν βραβεία στα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς και ακολούθησε γευσιγνωσία εδεσμάτων ελαιολάδου για τα παιδιά.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του διατροφολόγου Χάρη Χαρωνίτη με θέμα “Ελαιόλαδο και σπορέλαια: Θετικές και αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και η καταλληλότητά τους στο τηγάνισμα”.


Οι γονείς είχαν την ευκαιρία επίσης να δουν την έκθεση ζωγραφικής των παιδιών με θέμα την ελιά.


ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ


Την ανάγκη τα παιδιά να διδαχτούν τη σημασία της ελιάς και του ελαιολάδου στη διατροφή μας, ώστε να το …υπενθυμίζουν και στους μεγάλους που το ξεχνούν, τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης.


Ο ίδιος αναφέρθηκε στο σύγχρονο τρόπος ζωής που λόγω της βιασύνης και της κούρασης μας οδηγεί σε γρήγορους και ανθυγιεινούς τρόπους διατροφής, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε και να επιστρέψουμε στο παραδοσιακό μοντέλο διατροφής και σε αυτή τη γνώση γι τι νέες γενιές στοχεύει ο ΣΕΔΗΚ με το πρόγραμμα που υλοποιεί.


Από την πλευρά του ο κ. Μιχελάκης ανέλυσε τους βασικούς στόχους του προγράμματος οι οποίοι είναι:


- Η ευαισθητοποίηση της νεολαίας του νησιού για την υγιεινή, γευστική και πολιτιστική αξία του ελαιολάδου.
-Η προώθηση της κατανάλωσης του ελαιολάδου αντί των σπορελαίων στις επιχειρήσεις εστίασης. - Η βελτίωση του επιπέδου υγιεινής διατροφής των παιδιών και ενηλίκων μόνιμων κατοίκων και τουριστών του νησιού
-Η ανάπτυξη γαστρο- νομικού τουρισμού στα αστικά κέντρα και στην ενδοχώρα.
-Η προτίμηση και κατανάλωση τοπικών προϊόντων και η ενίσχυση της απασχόλησης στο νησί.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κύριες δράσεις του προγράμματος είναι:


- Έκδοση δυο βιβλίων που θα απευθύνονται σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Α΄ τάξης Δημοτικού το ένα και σε μεγαλύτερα παιδιά Δημοτικού το άλλο.
- Παραγωγή ψηφιακού υλικού που θα απευθύνεται σε παιδια Δημοτικού και θα περιλαμβάνει e-book, CD και διαδικτυακά εκπαιδευτικά παιχνίδια
- Έκδοση των βιβλίων και του ηλεκτρονικού υλικού στα Αγγλικά και διάθεσή του σε παιδιά ξένων Τουριστών σε συνεργασία με Τουριστικές Επιχειρήσεις.
- Οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με Δήμους, Σχολεία και άλλους Φορείς σε διάφορα μέρη της Κρήτης.


Από την πλευρά του ο διευθυντής του σχολείου Αντώνης Κτιστάκης, εξήρε τη σημασία του προγράμματος για τη γνώση που προσφέρει στα παιδιά για κάτι που έχει μεγάλη σημασία για την υγεία και τόνισε ότι το σχολείο πάντα αναζητά προγράμματα τέτοια που εμπλουτίζουν τις γνώσεις των παιδιών τα οποία άλλωστε ζουν σε ένα τόπο με μεγάλη παραγωγή ελιάς και πρέπει να έρχονται σε επαφή με την παράδοση αλλά και το παρόν του τόπου.