Οι αξίες του ελαιολάδου και οι κίνδυνοι των σπορέλαιων.

NEA TV - Στέλλα Μαθιουδάκη


Τα δικά τους μηνύματα για την αξία του ελαιολάδου και τους κινδύνους από τα σπορέλαια έστειλαν σήμερα οι μικροί μαθητές τριών Σχολείων σε εκδήλωση που έγινε σήμερα στο Ρέθυμνο, θέλοντας να ευαισθητοποιήσουν μικρούς και μεγάλους για τις ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολαδου στη ζωή όλων μας.


ekdilwsi rethymnoΗ εκδήλωση που έγινε στο 7ο δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, Οργανώθηκε στα πλαίσια προγράμματος που υλοποιούν ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) και το Διεθνούς Συμβούλιο Ελαιολαδου σε συνεργασία με Δήμους και Σχολειά με στόχο την ευαισθητοποίηση της νεολαίας για την γευστική, υγιεινή και πολιτιστική άξια του ελαιολάδου.


Η εκδήλωση που έγινε στο Ρέθυμνο από μαθητές του 10ο Νηπιαγωγείο, το 16ο και το 7ο Δημοτικού Σχολείο Ρεθύμνου, είναι η 8η από μια σειρά παρόμοιων εκδηλώσεων που οργανωθήκαν το προηγούμενο διάστημα στο Πέραμα, Ηράκλειο, Γέργερη, Κολυμπάρι, Καστέλι Κισσάμου, Χανιά και Σητεία.


Η εκδήλωση του Ρεθυμνου, όπως και οι προηγούμενες είχε σημαντική επιτυχία. Σε αυτή συμμετείχαν εκτός από τους περιπου 100 μαθητές και άλλοι 100 και άνω γονείς, συγγενείς και φίλοι οι όποιοι θαύμασαν τα εξαιρετικά θεατρικά δρώμενα που προετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί των Σχολείων.


Οι «μυλωνάδες και οι μαζώχτρες», το «ταξίδι της ελιάς», αλλά και το «ευλογημένο δεντράκι», ήταν τα τρία θεατρικά δρώμενα, μέσα απο τα οποία οι λιλιπούτειοι μαθητές, έστειλαν τα μηνύματα τους για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολαδου..


Υπόψη ότι το Πρόγραμμα που απευθύνεται σε γονείς και μαθητές Νηπιαγωγείου και Α΄ Δημοτικού έχει συγκεκριμένους στόχους και ανάλογες δράσεις.


.Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:


-Ευαισθητοποίηση της νεολαίας του νησιού για την υγιεινή, γευστική και πολιτιστική αξία του ελαιολάδου.
-Προώθηση κατανάλωσης ελαιολάδου αντι σπορελαίων στις επιχειρήσεις εστίασης.
-Βελτίωση του επιπέδου υγιεινής διατροφής των παιδιών και ενηλίκων μόνιμων κατοίκων και τουριστών του νησιού.

-Ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού στα αστικά κέντρα και στην ενδοχώρα.
-Προτίμηση και κατανάλωση τοπικών προϊόντων και την ενίσχυσης της απασχόλησης στο νησί. Οι δράσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα είναι:

(α).Έκδοση δυο βιβλίων που θα απευθύνονται το ένα σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Α΄ Δημοτικού και το άλλο σε μεγαλύτερα παιδιά Δημοτικού
(β).Παραγωγή ψηφιακού υλικού που θα απευθύνεται σε παΐδια Δημοτικού και θα περιλαμβάνει e-book, CD και διαδικτυακά εκπαιδευτικά παιχνίδια
(γ) Έκδοση των βιβλίων και του ηλεκτρονικού υλικού στα Αγγλικά και διάθεση του σε παιδιά ξένων Τουριστών σε συνεργασία με Ξενοδοχεία και άλλες Τουριστικές Επιχειρησεις.
(δ).Οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με Δήμους, Σχολεία και άλλους Φορείς σε διάφορα μέρη της Κρήτης