Την ανάγκη χειμωνιάτικης φυτοπροστασίας της ελιάς, ώστε να έχουμε μία καλή και παραγωγική χρονιά επισημαίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου εκδίδοντας σχετικό τεχνικό Δελτίο.
Το Δελτίο εστιάζει σε τέσσερα προβλήματα που αφορούν την ελιά και πρέπει να αντιμετωπιστούν απ’ τους παραγωγούς.

astheneies xeimona

 

ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ


Η καρκίνωση είναι ασθένεια που εκδηλώνεται με τον σχηματισμό εξογκωμάτων “καρκινώματα” σε κλαδιά, βραχίονες, στον κορμό των δέντρων ακόμα και στα φύλλα. Το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει νέες μολύνσει,ς όταν επικρατεί υγρός ή βροχερός καιρός καθώς μεταφέρεται από τα υπάρχοντα καρκινώματα σε μη επουλωμένες πληγές. Η ποικιλία Κορωνέικη είναι ιδιαίτερα ευ̟παθής στο βακτήριο.


Για την αντιμετώπισή της συστείνεται αποφυγή του ραβδίσματος και του κλαδέματος με υγρό ή βροχερό καιρό, αλλά και καλή απολύμανση των εργαλείων. Παράλληλα, οι τομές πρέπει να καλύπτονται με πυκνό βορδιγάλειο πολτό. Το Κέντρο συστείνει ακόμα μετά από κλάδεμα, χαλαζόπτωση ή παγετό να γίνεται άμεσα προληπτικός ψεχασμός με χαλκούχα σκευάσματα (βορδιγάλειος πολτός, οξυχλωριούχος χαλκός, υδροξείδιο του χαλκού, τριβασικό θεϊκός χαλκός). Οπου διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές, ιδιαίτερα στα νεαρά δέντρα, να γίνεται εξυγίανση με αφαίρεση, απομάκρυνση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλαδιών (απαγορεύεται το κάψιμο κατά τους θερινούς μήνες).

 

ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ


Οσον αφορά τα ξυλοφάγα έντομα, τονίζεται ότι προκαλούν ξηράνσεις λεπτών κλαδιών, καχεκτική βλάστηση, μικρή καρποφορία και ξήρανση μεγαλύτερων κλάδων σε περιπτώσεις έντονης προσβολής. Προσβάλουν κυρίως τα εξασθενημένα δέντρα (φλοιοτρίβης) και αναπαράγονται στα κομμένα και παρατημένα κλαδιά.
Αντιμεωπίζονται με καλλιεργητικά μέτρα, δηλαδή: Διατήρηση της ευρωστίας των ελαιόδεντρων με κατάλληλο κλάδεμα και λίπανση αλλά και έγκαιρη αφαίρεση των ξηρών και ημίξηρων κλαδιών το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου, με άμεση απομάκρυνση και καταστροφή τους.


ΚΑΠΝΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΧΗΝΕΣ


Αναφορικά με την καπνιά και τις λειχήνες επισημαίνεται ότι αναπτύσσονται σε ελαιώνες υγρών περιοχών και σε δέντρα με πυκνή́ βλάστηση. Η καπνιά είναι μύκητας που αναπτύσσεται πάνω στα μελιτώδη εκκρίματα εντόμων, κυρίως του λεκανίου και καλύπτει φύλλα και κλαδιά, ενώ οι λειχήνες καλύπτουν κορμούς και βραχίονες (κιτρινοπράσινοχρώμα). Αντιμετωπίζονται με κατάλληλο κλάδεμα που εξασφαλίζει επαρκή αερισμό και φωτισμό στο εσωτερικό των δέντρων. Η έγκαιρη αντιμετώ πιση του λεκανίου περιορίζει την ανάπτυξη της καπνιάς. Ο ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα βοηθά́ στην προστασία των δέντρων από την καπνιά και στην αποκόλληση των λειχήνων.


ΖΙΖΑΝΙΑ


Σε ό,τι αφορά τα ζιζάνια, επισημαίνεται πως η μηχανική κατεργασία του εδάφους δεν πρέπει να ξεπερνά σε βάθος τα 25 εκ. και να αποφεύγεται η χρήση βαρέων μηχανημάτων. Σε επικλινή εδάφη πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο η καλλιέργεια του εδάφους για να προστατεύονται από την διάβρωση. Στους ελαιώνες συστήνεται να αποφεύ́γεται η καταστροφή των ζιζανίων πριν από τα τέλη Μαρτίου, ιδιαίτερα στις περιοχές που ενδημεί η καλόκορη. Η διατήρηση της αυτοφυούς βλάστησης, όπου το έντομο τρέφεται κατά προτίμηση, καθυστερεί τη μετακίνησή του στα άνθη της ελιάς.