Ωστόσο πολλές επιχειρήσεις εστίασης επιμένουν στην χρήση σπορέλαιων στα τηγανητά χωρίς να το αναγράφουν, όπως υποχρεούνται, στους καταλόγους!
Αρκετά σπορέλαια όπως το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο δεν είναι καθόλου "υγιεινά" στο μαγείρεμα και στο τηγάνισμα, όπως αποκάλυψε έρευνα του διάσημου Καθηγητή Martin Grootveld, της Αναλυτικής Χημείας και Χημικής Παθολογίας, του Πανεπιστημίου «De Montfort University Leicester (DMU)»

 

michael mosleyΗ αποκάλυψη έγινε στην τηλεοπτική εκπομπή «Πιστέψτε με είμαι γιατρός» που παρουσιάζεται στο BBC2 απο τον παρουσιαστή Michael Mosley.
Έτσι, εκτός απο την γενικότερη υγιεινή υστέρηση των σπορέλαιων έναντι του ελαιολάδου και εκτός απο τις βλαβερές συνέπειες τους απο πιθανά χημικά υπολείμματα λογω της εξαγωγής τους απο τους σπόρους που τα περιέχουν με χημικές διεργασίες, ενοχοποιούνται τώρα με νέα σοβαρά επιβαρυντικά της υγείας δεδομένα.
Και βέβαια, παρά τα δεδομένα αυτά, αλλά και παρά το ότι αποτελούν κατά βάση εισαγόμενο, τουλάχιστο για την Κρήτη, προϊόν, και παρά τις συστάσεις τοπικών φορέων για κατανάλωση τοπικών προϊόντων, πολλές επιχειρήσεις εστίασης εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν χωρίς μάλιστα να το αναγραφούν όπως υποχρεούνται στους καταλόγους τους.


Σύμφωνα με τον Καθηγητή Martin Grootveld η ομάδα του οποίου σχεδίασε και εκτέλεσε την ερευνά, τα λίπη και έλαια όταν θερμαίνονται μεταβάλλουν την μοριακή δομή τους παράγοντας χημικές ουσίες που ονομάζονται αλδεΰδες οι οποιες μπορεί να προκαλέσουν καρδιακές παθήσεις αλλά και καρκίνο. Για τον λόγο αυτό η ομάδα του εξέτασε τα επίπεδα της παραγωγής τέτοιων ενώσεων μετά το τηγάνισμα.


Απο τις αναλύσεις διαπιστώθηκε ότι μετά το τηγάνισμα, το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο παρήγαγαν αλδεΰδες σε επίπεδα 20 φορές υψηλότερα από τα συνιστώμενα από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Αντίθετα το Ελαιόλαδο και το κραμβέλαιο ψυχρής πίεσης παρήγαγαν πολύ λιγότερες αλδεΰδες ακόμη και απο το βούτυρο και το λίπος χήνας.


Όπως εξήγησε ο Καθηγητής Grootveld, κατά το τηγάνισμα των σπορέλαιων λαμβάνουν χωρα χημικές αντιδράσεις με τις οποιες τα έλαια αυτά ενώ πιστεύεται ότι είναι υγιεινά, μετατρέπονται σε πολύ ανθυγιεινά στις συνήθεις θερμοκρασίες τηγανίσματος.


Ο Ίδιος συνέστησε ανεπιφύλακτα το ελαιόλαδο για το τηγάνισμα ή το μαγείρεμα: γιατί όπως δήλωσε δεν σχηματίζει ουσίες απειλητικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο Παρουσιαστής Michael Mosley, παρατήρησε: "Έμεινα έκπληκτος, επειδή πάντα πίστευα ότι το ηλιέλαιο ηταν «υγιές».


Πηγή: www.dmu.ac.uk