Σημαντικές αποφάσεις στο Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ στο Ρέθυμνο

ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 20-1-2016

Αρκετά και σημαντικά ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη Συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ που έγινε στις 19 Ιανουαρίου στο Ρέθυμνο.
Το πρόγραμμα της ημερήσιας διάταξης περιλάμβανε μεταξύ άλλων τα θέματα:


ds 19 01 16- Πορεία υλοποίησης προγράμματος «Ευαισθητοποίηση νεολαίας.
- Προβλήματα ολοκλήρωσης συγγραφής βιβλίου για την Ελια και το Λάδι.
- Παραγωγή ψηφιακού υλικού στα πλαίσια του προγράμματος «Ευαισθητοποίηση νεολαίας».
- Υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα Κύπρος.
- Ενημέρωση για προκήρυξη Μελέτης Μνημειακών Ελαιόδεντρων.
- Οργάνωση Διαγωνισμού ποιότητας από ΣΕΔΗΚ υπό την αιγίδα Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου.
- Προβλήματα Δακοκτονίας 2015 - Έκδοση Πρακτικών Ημερίδας Δακοκτονίας.
- Ενημέρωση για κίνδυνο Ελαιώνων από την Xyllela festidiosa.

Δράσεις για την ευαισθητοποίηση της νεολαίας


Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών, από την πολύ μικρή ηλικία των πέντε ετών για την υγιεινή αξία του ελαιολάδου αποτελεί βασικό ζητούμενο για τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών δήμων Κρήτης.

Το ελαιόλαδο και ειδικά το Κρητικό, είναι περιζήτητο διεθνώς, για τις θρεπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες, ενώ μακρά είναι και η ιστορία του που συνδέεται άρρηκτα με την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Τις παραπάνω αξίες επιδιώκει να μεταφέρει μέσω ειδικών βιβλίων ο ΣΕΔΗΚ στους μαθητές της Κρήτης και γι' αυτό όπως έχει αποφασίσει ξεκίνησε σχετική εκστρατεία ενημέρωσης στα Σχολεία μέσω της έκδοσης ειδικών βιβλίων και της οργάνωσης εκδηλώσεων με θεατρικά δρώμενα, κατασκευές, ζωγραφιές κ.α.

Στο επίκεντρο της καμπάνιας του ΣΕΔΗΚ βρίσκονται παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού. Βασικός στόχος της εκστρατείας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών αυτών και των γονέων τους για τη σημαντική περιβαλλοντική και ιστορική αξία της ελιάς και την υγιεινή, γευστική και πολιτιστική αξία του ελαιολάδου.

Ο στόχος αυτός θα επιδιωχθεί με μια σειρά δράσεων που θα περιλαμβάνουν:

- Έκδοση δύο βιβλίων που θα απευθύνονται το ένα σε παιδιά νηπιαγωγείου και α' δημοτικού και το άλλο σε παιδιά δημοτικού.

- Παραγωγή ψηφιακού υλικού που θα απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και θα περιλαμβάνει e-book, CD και διαδικτυακά εκπαιδευτικά παιχνίδια.

- Οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με δήμους, σχολεία και άλλους φορείς σε διάφορα μέρη της Κρήτης στα πλαίσια των οποίων θα παρουσιαστούν και θα διανεμηθούν δωρεάν τα βιβλία και το ηλεκτρονικό υλικό μαζί με άλλα δρώμενα στα οποία θα συμμετάσχουν παιδιά και γονείς.

- Έκδοση των βιβλίων και του ηλεκτρονικού υλικού στα αγγλικά και διάθεση του σε παιδιά ξένων τουριστών σε συνεργασία με ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.


Το βιβλίο για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α' Δημοτικού θα προσφέρει στα παιδιά δημιουργική και ψυχαγωγική απασχόληση με απαντήσεις σε ερωτήσεις, χρωματισμό σκίτσων και διάφορα παιχνίδια κ.λπ. που θα αναφέρονται στην ελιά και το ελαιόλαδο.


Το βιβλίο για παιδιά Δημοτικού θα αναφέρεται:

- Στη διαδρομή της ελιάς, στη μυθολογία, ιστορία, πολιτισμό, αθλητισμό, θρησκεία και παραδόσεις

- Στις χρήσεις του ελαιολάδου στη λατρεία, τον καλλωπισμό, τον φωτισμό, τη θρησκεία, τον αθλητισμό, τη διατροφή κ.λπ.

- Στην ιδιαίτερη, γευστική, υγιεινή και διατροφική αξία του ελαιολάδου και την υπεροχή του από άλλα ζωικά και φυτικά λιπαρά στην πρόληψη ασθενειών, τη διατροφή παιδιών, ηλικιωμένων, αθλητών και άλλων ειδικών κατηγοριών του πληθυσμού.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο κατά την οποία ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις πρωτοβουλίες αυτές του συνδέσμου που απευθύνονται σε μαθητές και μεταξύ άλλων δήλωσε τα έξης: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης που κάνουμε κυρίως για τα νέα παιδιά. Σε όλη την Κρήτη έχουν γίνει μέχρι στιγμής τέσσερις ημερίδες από τις οκτώ που έχουμε προγραμματίσει, με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία, συγκεκριμένα οι ημερίδες αυτές έγιναν στο Πέραμα, στο Κολυμπάρι, στη Γέργερη, στο Ηράκλειο ενώ ακολουθούν το Ρέθυμνο, η Σητεία και το Λασίθι.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι έχουμε απλωθεί σε όλη την Κρήτη, με τις εξαιρετικές αυτές δράσεις και μοιράζουμε βιβλία, τα οποία είναι γραμμένα για τις ηλικίες από πέντε έως οκτώ χρονών, μέσα από τα οποία τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία και την χρησιμότητα του λαδιού με τρόπους, όπως είναι η ζωγραφική. Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε και ένα βιβλίο για μεγαλύτερα παιδιά, καθώς είμαστε στον τελικό σχεδιασμό και πολύ γρήγορα θα εκδοθεί και θα κάνουμε και ακόμα περισσότερες δράσεις για τον σκοπό αυτό. Θεωρούμε ότι στο ζήτημα της υγιεινής διατροφής είναι εξαιρετικά σημαντικό, ενώ τα παιδιά πλέον μαθαίνουν τους γονείς και όχι οι γονείς τα παιδιά, γι' αυτό έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος και ευαισθησία σε αυτά τα προγράμματα».


Τεράστιες οι οικονομικές απώλειες από την καθυστέρηση της Δακοκτονίας


Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ, έγινε εκτενής αναφορά στη Δακοκτονία και στα τεράστια προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει, λόγω κυρίως της γραφειοκρατίας με αποτέλεσμα να διεξάγεται ετεροχρονισμένα με αρνητικές συνέπειες για την Κρητική παραγωγή ελαιολάδου, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ τη φετινή χρονιά στοίχισε περίπου 6 εκ. ευρώ στο νησί.
Ο ίδιος τόνισε οτι το πρόγραμμα της Δακοκτονιας πρέπει να αποκεντρωθεί, ενώ αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που επανειλημμένως εχουν γινει από τον ίδιο τον Σύνδεσμο και την Περιφέρεια δίχως όμως μέχρι στιγμής καμιά απάντηση:" Θα ήθελα να επισημάνω ότι η φετινή ποιότητα λαδιού στην Κρήτη, που ήταν κατά δύο γραμμές περίπου χειρότερη από τις προηγούμενες χρονιές, κοστίζει σε αξία περίπου έξι με εφτά εκατομμύρια ευρώ στις τσέπες των παραγωγών. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τους φορείς.
Στην ουσία κάνουμε έγκλημα με την συνέχεια της γραφειοκρατίας που υπάρχει. Συμφωνούμε με την Περιφέρεια ότι αυτή τη δράση πρέπει να την φέρουμε, σε επίπεδο Περιφερειακό. Να είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια για το σύνολο της Δακοκτονίας αλλά και για την είσπραξη των δικαιωμάτων που πρέπει να καταβάλλονται από τους παραγωγούς. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται και αξιόπιστα και με σταθερότητα και θα λειτουργήσει ευεργετικά και στην μέση τιμή του λαδιού που παράγεται στο νησί μας. Επίσης πρέπει να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της δακοκτονίας φέτος, είχε μεγάλα επακόλουθα στη συνολική ποιότητα του λαδιού καθώς, φέτος η ποιότητα ήταν υποδεέστερη της περσινής. Είναι αδιανόητο να γίνεται η δακοκτονία, Αύγουστο μήνα με καθυστέρηση τόσων μηνών. Επί της ουσίας δεν κάνουμε τίποτα και σαν αποτέλεσμα, κάποιοι όχι και τόσο καλά ενημερωμένοι παραγωγοί παίρνουν ατομικές πρωτοβουλίες και δημιουργούνται προβληματικές καταστάσεις στην προστασία των ελαιόδεντρων με φυτοφάρμακα τα οποία τα βρίσκουμε μετά στους ποιοτικούς ελέγχους των προϊόντων. Παρά την συνεχή προσπάθεια που κάνουμε για τον συγκεκριμένο σκοπό σε συνεργασία με την Περιφέρεια φαίνεται ότι κάποια συμφέροντα εμποδίζουν την συγκεκριμένη διαδικασία της αποκέντρωσης.

Είναι απαραίτητο για το Υπουργείο να φύγει από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όπως είναι τα πράγματα προς το παρών υπάρχει μια τεράστια γραφειοκρατία, δυσλειτουργίες και μεγάλη καθυστέρηση. Σύντομα τα Πρακτικά από τις ημερίδες που έχουμε πραγματοποιήσει για την Δακοκτονία θα δημοσιοποιηθούν σε Υπηρεσίες και φορείς ώστε να γίνουν γνωστά και κατανοητά κάποια πράγματα για τα οποία υπάρχει κάποια σύγχυση.»