ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
Η γενική έκανα της φετινής παράγωγης των κυριότερων ελαιοπαραγωγικών χωρών Μεσογειακών χωρών της Ισπανίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Τυνησίας, όπως διαμορφώνεται με τα πραγματικά στοιχεία της συγκομιδής η οποία προχωρεί και ήδη βρίσκεται προς το τέλος της φαίνεται να είναι γενικά χαμηλότερη απο ότι αρχικά εκτιμήθηκε.
Έτσι, η παράγωγη της Ισπανίας φαίνεται να είναι χαμηλότερη από 1,3 εκατ.τονους όπως αρχικά επίσημα εκτιμήθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεια της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), η μέχρι τώρα παράγωγη της χώρας φέτος (συγκομιδή των μηνών Νοέμβριου και Δεκεμβρίου) , έφρασε μόλις τους 858.000 τόνους, ενώ η συγκομιδή σύμφωνα με την «Ένωση Νέων Αγροτών Ανδαλουσίας» (ASAJA) έχει ήδη φθάσει σχεδόν προς το τέλος της.
Το γεγονός αυτό, αποδίδεται στο ότι η καλοκαιριά που επικράτησε, ακόμη και την περίοδο των Χριστουγέννων, διευκόλυνε την συγκομιδή και οι πλείστοι ελαιώνες της χωράς έχουν ήδη συγκομιστεί, ενώ το ποσοστό των ελαιώνων που δεν έχουν συγκομιστεί είναι πολύ μικρό και δεν μπορεί να καλύψει την διάφορα μέχρι την αρχική επίσημη εκτίμηση.
Όμως και στην Ελλάδα, φαίνεται να συμβαίνει κάτι ανάλογο. Από τις πληροφορίες που υπάρχουν, μια και επίσημα στοιχεία δεν έχουν δοθεί, η πραγματική παράγωγη της χώρας σε καμιά περίπτωση δεν φαίνεται να μπορεί να προσεγγίσει την εκτίμηση για 300.000 τόνους που έχει δώσει το Υπουργείο στο ΔΣΕ.
Στην Κρήτη η παράγωγη εκτιμάται ότι δύσκολα θα προσεγγίσει τις αρχικές εκτιμήσεις των τοπικών φορέων για 90.000 τόνους αλλά και στις άλλες περιοχές της χώρας τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι καλύτερα.
Στην Ιταλία, η παραγωγή φαίνεται να είναι κάπως καλύτερη από την περσινή που ηταν μόλις 220.000 τόνους αλλά όχι πολύ υψηλή αφού επίσημα εκτιμάται στους 350.000 τόνους
Από την άλλη πλευρά και η παράγωγη της Τυνησίας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΣΕ φέτος θα είναι αρκετά μειωμένη και εκτιμάται στους 140 .000 τόνους ενάτη των 340.000 της περσινής περιόδου.
Τέλος και συνολικά σε επίπεδο κόσμου σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΣΕ η φετινή παράγωγη θα κυμανθεί στους 2,4 εκατ. τόνους δηλαδη αρκετά χαμηλότερα από την μέση παραγωγή της τελευταίας 6/ετιας που ηταν 2,9 εκατ. τόνους
*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. διευκρινίζει ότι τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)