Πολύ μεγαλύτερες οι τιμές των δημοπρασιών.
Στα 3,37 €/κ στον Α.Σ. Εμπάρου στα 3,24 στον Α.Σ. Ζάκρου

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ


Η συνεχής επιβεβαίωση ότι η παραγωγή στις Μεσογειακές χώρες δεν θα είναι τόση, όση αρχικά εκτιμήθηκε, φαίνεται ότι ασκεί θετικές επιδράσεις στην διαμόρφωση των τιμών παραγωγού. Έτσι, με μικρές διακυμάνσεις που οφείλονται σε τοπικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες το γενικό επειδή τιμών διατηρείται κάπως σταθερό ενώ υπάρχουν και ενδείξεις για κάποια ανάκαμψη.


times19 01 16Στην Ελλάδα η συνεχιζόμενη οικονομική στενότητα των παραγωγών προκαλεί οπωσδήποτε, μια πίεση για πώληση σε χαμηλότερες τιμές αλλά από την άλλη η αδυναμία ανάληψης και αξιοποίησης των χρημάτων από τις Τράπεζες λογω capital control λειτουργεί ανασταλτικά.


Έτσι, η αγορά χαρακτηρίζεται από κάποια δυσκινησία και ηρεμία που ευνοεί την σταθερότητα η και ελαφρά άνοδο των τιμών.
Σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 19ης Ιανουαρίου (www.sedik.gr) οι τιμές παραγωγού για έξτρα παρθένο οξύτητας 0,3ο στην Κρήτη κυμαίνονταν στα 2,95 - 3,30 €/κ, στην Πελοπόννησο στα 3,05 €/κ και στην Κύπρο στα 3.00€/κ


Βέβαια, όπως πάντα οι τιμές που διαμορφώνονται στις δημοπρασίες είναι συνήθως υψηλότερες. Έτσι, στην δημοπρασία του Συν/σμου Εμπάρου Ηρακλείου για ποσότητα 28.000 κιλών οξύτητας <0,30% η τιμή που επετεύχθητε ηταν 3,37€/κ ενώ στον Συνεταιρισμό Ζάκρου Σητείας για ποσότητα 30.000 κιλών και οξύτητα <0,48% η μεγαλύτερη τιμή στην οποία κατακυρώθηκε ηταν 3,24€/κιλο ενώ οι άλλες προσφορές ηταν 3,16 και 3,17 €/κ
Στην Ισπανία την εβδομάδα 13-19 Ιανουαρίου οι τιμές του εξτρα παραθενου εφθασαν μεχρι 4,05€/κ αλλα κατά μέσο όρο κυμανθηκαν στα 3,27€/κ
Στην Ιταλία την εβδομάδα 4-10 Ιανουαρίου οι τιμές διακυμάνθηκαν μεταξύ 3,46-3,80 με μέσο όρο επικράτειας 3,63€/κ


*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. διευκρινίζει ότι τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)