Στην σύσταση ομάδας εργασίας με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, υπηρεσιών αλλά και επιστημόνων για την στήριξη, προώθηση, προστασία του Κρητικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές, προχωρά η Περιφέρεια Κρήτης με πρωτοβουλία της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Θεανώς Βρέντζου Σκορδαλάκη.

Η πρώτη συνάντηση-σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης όπου η κα. Βρέντζου επεσήμανε ότι οι εξαγωγές το 2015 για το Κρητικό ελαιόλαδο ήταν αυξημένες, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Τόνισε μάλιστα ότι θα πρέπει να εξαλειφθεί το φαινόμενο εξαγωγής χύμα ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές που εκμεταλλεύονται προς όφελος τους την μοναδική ποιότητα του αποκομίζοντας παράλληλα υψηλές οικονομικές απολαβές.


vrentzou sinantisi«Πήραμε την πρωτοβουλία ως Περιφέρεια Κρήτης να συστήσουμε μια ομάδα εργασίας που αφορά την στήριξη και προώθηση του ελαιολάδου, που αποτελεί το κύριο προϊόν του νησιού και πρέπει να βρει την αξία και την τιμή που του αρμόζει στην εσωτερική και κυρίως στην διεθνή αγορά. Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και προσωπικότητες όπως ο κ. Καμενίδης Ομ. καθηγητής μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Συνεταιρισμών στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ο οποίος έχει κάνει διδακτορικό και έχει εργαστεί στην Αμερική πάνω στην προώθηση-marketing προϊόντων του πρωτογενή τομέα» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη και πρόσθεσε: «Είναι μια προσπάθεια οργανωμένη και περιμένουμε αποτελέσματα στο μέλλον. Ήδη καταγράφεται μια σημαντική αύξηση εξαγωγών για το 2015 όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Το Κρητικό ελαιόλαδο πρέπει να στηριχθεί και πρωτίστως να σταματήσει η εξαγωγή χύμα προϊόντος που αποβαίνει εις βάρος του παραγωγού. Η προσπάθεια θα εστιαστεί περισσότερο στη τυποποίηση, στην ιχνηλασιμότητα στην διασφάλιση του Κρητικού ελαιολάδου από παράνομες εισαγωγές και προσμίξεις».


    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Άλκης Καλαμπόκης τόνισε ότι, το 2015 είναι μια πάρα πολύ καλή χρονιά για τις Κρητικές εξαγωγές. «Ο άξονας των Κρητικών εξαγωγών είναι το ελαιόλαδο. Μέσα σε αρνητική οικονομική συγκυρία η Περιφέρεια Κρήτης έχει πάρει μια πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία να διερευνήσουμε τρόπους περαιτέρω στήριξης του προϊόντος που είναι «χρυσάφι» για την Κρήτη. Θα προτείνουμε τι πρέπει να κάνουμε τα επόμενα χρόνια, πως θα διαφυλάξουμε αλλά και πως θα προωθήσουμε περισσότερο τις εξαγωγές ελαιολάδου και όλων των Κρητικών προϊόντων ευρύτερα».

 

Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης εκπροσωπος του ΣΕΔΗΚ  στην  Ομάδα Εργασίας, λογω αδυναμιας του να μετασχει στην συναντηση  με  επιστολή του προς την Αντιπεριφερεια και τα Μελη της Ομαδας, ανέφερε τα εξής:


 
   Καταρχήν επικροτώ την πρωτοβουλία σας και εύχομαι καλή επιτυχία στην δύσκολη αλλά αναγκαία αυτή προσπάθεια σας και ζητώ συγγνώμη που λογω από καιρό προγραμματισμένων άλλων υποχρεώσεων μου δεν θα μπορέσω να μετάσχω στην συνάντηση της 21-12-15.
   Για τον λόγο αυτό θεωρώ σκόπιμο να σας υποβάλλω εγγράφως κάποιες πρώτες απόψεις μου, τις οποίες παρακαλώ να θέσετε υπόψη και των άλλων εκλεκτών Μελων της ομάδας.
Παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα στον τομέα της Ελαιοκομίας επί 25 χρόνια από τις θέσεις του Ερευνητή και Δ/ντή του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και επί 15 χρόνια από την θέση του Επιστημονικού Συμβούλου του ΣΕΔΗΚ, χωρίς καμία σύνδεση μου με επαγγελματικά η επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου, καταλήγω στις εξής πρώτες γενικές διαπιστώσεις.


1. Ο κλάδος της Ελαιοκομίας στην Κρήτη έχει καταστεί αρκετά δυναμικός και συνεισφέρει, ακόμα, εισόδημα σχεδόν όσο και ο τουρισμός στο νησί.
2. Τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα του κλάδου διογκώνονται τόσο στον τομέα της παραγωγής, όσο και στο τομέα της διαθεσης του προϊόντος.
3. Πολλά από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα δεν έχουν αξιοποιηθεί, ενώ παραλείψεις και αστοχίες της Διοίκησης έχουν επιτρέψει σε μεγάλα ξένα αλλά και πολλά μικρά εγχώρια συμφέροντα να εκμεταλλεύονται τον κλάδο.
4. Η άρση των προβλημάτων και αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων απαιτεί ριζικές αλλαγές που ενδεχομένως θα ενοχλήσουν συμφέροντα που έχουν αναπτυχθεί μέσα στον κλάδο.
5. Οι αλλαγές αυτές αφορούν τόσο την Κεντρική, όσο και η Περιφερειακή διοίκηση και η εφαρμογή τους απαιτεί την καταβολή κάποιου πολιτικού κόστους, ενδεχομένως σημαντικού.
Στα πλαίσια αυτά η Ομάδα εργασίας που συγκροτήσατε για να έχει ουσιαστικό ρόλο θα πρεπει να αποκτήσει λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα. Η πρώτη αφορά κυρίως την ίδια την ομάδα, που θα πρέπει να αναζητήσει τρόπο εύκολης και ουσιαστικής λειτουργίας της, ενώ η δεύτερη αφορά κυρίως την διοίκηση που θα πρέπει να εξεύρει τρόπους επεξεργασίας και στην συνέχεια αξιοποίησης των προτάσεων και εισηγήσεων της ομάδας.
Σχετικά με την σύνθεση της ομάδας, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι αρκετά πολυμελής πράγμα που θα αποβεί ευθέως σε βάρος της λειτουργικότητας της.
Επομένως σαν πρώτο βήμα θεωρώ ότι θα πρεπει να μελετηθεί επιμερισμός της σε θεματικούς τομείς σε κάθε ένα από τους οποίους θα ενταθούν τα υπάρχοντα η και νέα Μέλη αναλόγως γνώσεων και εμπειριών.
Από πρώτη άποψη θεωρώ ότι θα πρεπει να υπάρξουν περιπου οι εξης Θεματικοί τομείς: 1. Τομέας Παραγωγής και Ποιότητας (Συστάσεις και μέτρα τεχνικής της καλλιέργειας, φυτοπροστασίας και συγκομιδής για αύξηση παραγωγής και βελτίωση ποιότητας)
2. Τομέας Μεταποίησης-Τυποποίησης (Συστάσεις, μέτρα και δράσεις για ορθή λειτουργία ελαιοτριβείων και τυποποιητηριων για βελτίωση ποιότητας και διαθεσης)
3. Τομέας Διαθεσης - Εμπορίας (Μέτρα και δράσεις για εξορθολογισμό της διαθεσης, αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης. αναπροσανατολισμό της μαζικής εστίασης και αύξησης των εξαγωγών)
4. Τομέας Προωθησης - Προβολής (Μέτρα και δράσεις προβολής στο εσωτερικό και εξωτερικό
Προσωπικά μπορώ να ενταχθώ σε ένα η και περισσότερες από τους παραπάνω τομείς αν και εφόσον διαμορφωθούν.


    Στην σημερινή πρώτη συνάντηση συμμετείχαν: Καμενίδη Χρήστος, Ομ. Καθηγητής του Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Συνεταιρισμών στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Σκουλάς Νικόλαος πρώην Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας και Υπουργός Τουρισμού, Καλαμπόκης Αλκιβιάδης Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Μαντηδάκης Νικόλαος εκπρόσωπος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών Ηρακλείου, Φακουρέλης Νικόλαος Χημικός μέλος δ.σ. ΣΕΔΗΚ, Φραγκάκης Μανώλης πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου, Ανδρεαδάκης Γεώργιος Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών ελαιολάδου Κρήτης, Αικατερίνη Λασιθιωτάκη εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΤΕ (Παράρτημα Κρήτης), από το ΤΕΙ Κρήτης Λυδάκης Δημήτρης ομότιμος καθηγητής, και Βερβερίδης Φίλιππος Καθηγητής Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Φωτάκης Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης, Κασσαπάκης Νικόλαος Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης.