Στο Ηράκλειο στις 11 Δεκεμβρίου, στη Γέργερη στις 12 και στο Κολυμπάρι στις 15.


Συνεχίζονται με σημαντική επιτυχία οι εκδηλώσεις «Ευαισθητοποίησης της νεολαίας για την Ελια και το Ελαιόλαδο» που οργανώνονται απο τον ΣΕΔΗΚ και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου σε συνεργασία με Δήμους και Σχολεία σε διάφορα μέρη της Κρήτης.


ekdilwseisΈτσι μετά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 28 Νοεμβρίου στο Πέραμα με συμμετοχή 90 Μαθητών Νηπιαγωγείων και Δημοτικών και άνω από 150 γονέων, οι εκδηλώσεις αυτές θα συνεχιστούν τις προσέχεις ήμερες στις 11 Δεκεμβρίου στο Ηρακλειο , στις 12 στη Γέργερη και στις 15 στην Ορθόδοξη Ακαδημία στο Κολυμπάρι.Στις εκδηλώσεις αυτές παρουσιάζονται από μαθητές των Σχολείων που συμμετέχουν ποικίλα θεατρικά δρώμενα σχετικά με την Ελια και το Ελαιόλαδο, σύντομες εισηγήσεις για θέματα σχετικά με τις επιδράσεις του Ελαιολαδου και των σπορελαίων στην διατροφή κ.α. ενώ στο τέλος τα παιδιά συμμετέχουν σε γευσιγνωσία εδεσμάτων ελαιολάδου παρασκευασμένων απο Ταβέρνες του Δικτύου Επιχειρήσεων Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολαδου «ΕλαιοΓευσιες» της περιοχής.


Στο τέλος της εκδήλωσης απονέμονται Έπαινοι στα Σχολειά που συνεργάζονται σε κάθε εκδήλωση.
Στα παιδιά που μετέχουν στις εκδηλώσεις διανέμεται δωρεάν το βιβλίο «Παιχνίδια με την Ελια» το οποιο έχει εκδώσει ο ΣΕΔΗΚ στα πλαίσια του προγράμματος, προκειμένου με την βοήθεια των εκπαιδευτικών να αξιοποιηθεί για ψυχαγωγία και ενημέρωση των παιδιών. Η εκδήλωση στο Ηράκλειο θα γίνει στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου από 10.00 -13.00 και θα συμμετέχουν περιπου 110 Μαθητές από το 9ο , 10ο και 12ο Νηπιαγωγεία Ηρακλείου.


Η εκδήλωση στην Γέργερη θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου από 10.30-14.00 και θα συμμετέχουν περιπου 80 Μαθητές από τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία Γάργαρης


Η εκδήλωση στο Κολυμπάρι θα γίνει στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου και θα συμμετοχών περιπου 90 Μαθητές από το Δημοτικό Σχολειό Κολουμβαρίου και τα Νηπιαγωγεία Ταυρωνίτη και Σπηλιάς


Υπόψη ότι πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της νεολαίας για την Ελια και το Ελαιόλαδο σχεδιάστηκε εξαιτίας της παρατηρούμενης χαλάρωσης των σχέσεων των παιδιών με τις παραδοσιακές αξίες της ελιάς και του ελαιολάδου αλλά και της συνεχώς γενικευόμενης τάσης των επιχειρήσεων εστίασης να αντικαθιστούν το ελαιόλαδο με διάφορα υποδεέστερα και επιβλαβή σπορέλαια.


Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς και μαθητές Νηπιαγωγείου και Α΄ Δημοτικού και έχει συγκεκριμένους στόχους και ανάλογες δράσεις.


Ποιοι είναι οι στόχοι και οι δράσεις του προγράμματος.


Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:


-Ευαισθητοποίηση της νεολαίας του νησιού για την υγιεινή, γευστική και πολιτιστική αξία του ελαιολάδου.
-Προώθηση κατανάλωσης ελαιολάδου αντι σπορελαίων στις επιχειρήσεις εστίασης.
-Βελτίωση του επιπέδου υγιεινής διατροφής των παιδιών και ενηλίκων μόνιμων κατοίκων και τουριστών του νησιού
-Ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού στα αστικά κέντρα και στην ενδοχώρα. -Προτίμηση και κατανάλωση τοπικών προϊόντων και την ενίσχυσης της απασχόλησης στο νησί. Οι δράσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα είναι:


(α).Έκδοση δυο βιβλίων που θα απευθύνονται το ένα σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Α΄ Δημοτικού και το άλλο σε μεγαλύτερα παιδιά Δημοτικού
(β).Παραγωγή ψηφιακού υλικού που θα απευθύνεται σε παΐδια Δημοτικού και θα περιλαμβάνει e-book, CD και διαδικτυακά εκπαιδευτικά παιχνίδια
(γ) Έκδοση των βιβλίων και του ηλεκτρονικού υλικού στα Αγγλικά και διάθεση του σε παιδιά ξένων Τουριστών σε συνεργασία με Ξενοδοχεία και άλλες Τουριστικές Επιχειρησεις.
(δ).Οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με Δήμους, Σχολεία και άλλους Φορείς σε διάφορα μέρη της Κρήτης