Σύντομα δημοσιεύονται οι κανόνες για τους εθνικούς και τοπικούς διαγωνισμούς που θα γίνονται με την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου


Θα αρχίσουν να ισχύουν απο 1ης Ιανουαρίου 2015

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
Προτάσεις για την αύξηση του κύρους και της αξιοπιστίας των διαγωνισμών ποιότητας ελαιολάδου υπέβαλε ο ΣΕΔΗΚ απαντώντας στην ανοιχτή επιστολή που απεύθυνε προ μηνών το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου (ΔΣΕ) προς όλους τους ενδιαφερόμενους.


iocΟι προτάσεις αυτές του ΣΕΔΗΚ αφορούν σημεία του σχεδίου οδηγού που είχε αναρτήσει προ μηνών το ΔΣΕ στην ιστοσελίδα του προσκαλώντας τους ενδιαφερόμενους να διατυπώσουν τις απόψεις τους μέχρι την 15 Νοέμβριου του 2015 ώστε ο οδηγός δημοσιευτεί έγκαιρα και να ισχύσει απο την 1η Ιανουαρίου 2016.


Βασική αιτία της ανοικτής επιστολής του ΔΣΕ, αποτέλεσε, όπως σημειώνει στην ανάρτηση του, η διαπίστωση ότι σε πολλούς διαγωνισμούς που διενεργούνται απο Δημοσίους και Ιδιωτικούς φορεις είναι η μη αυστηρή τήρηση κανόνων και διαδικασιών που να διασφαλίζουν την εγκυρότητα και αξιοπιστία τους.

Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού, επισημαίνει, το ΔΣΕ, είναι η πρόκληση σύγχυσης στους καταναλωτές αλλά και στις αλυσίδες διανομής με συνέπεια την αμφισβήτηση της αξίας των βραβευμένων προϊόντων.


Πράγματι τα τελευταία χρόνια οι διαγωνισμοί ποιότητας ελαιολάδου πολλαπλασιάζονται με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό, με οργανωτές όχι μόνο δημοσίους φορεις αλλά και Ιδιωτικούς όπως Εφημερίδες, Περιοδικά, Ιστοσελίδες, Εκθέσεις, Εργαστήρια, Τουριστικές επιχειρήσεις και πολλοί άλλοι!


Όμως, στις πλείστες περιπτώσεις - σύμφωνα με δημοσιεύματα Ισπανικών ΜΜΕ – φαίνεται ότι οι Οργανωτές των διαγωνισμών έχουν καθαρά επιχειρηματικούς σκοπούς και ενδιαφέρονται μόνο για τις εισπράξεις απο τις συμμετοχές και ελάχιστα η καθόλου για την ανάδειξη της πραγματικά καλής ποιότητας του ελαιολάδου.


Οι κανόνες των διαγωνισμών, σύμφωνα με τον οδηγό του ΔΣΕ, που έχει αναρτηθεί στην Ελληνική στην Ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ, βασικά οφείλουν να διασφαλίζουν δυο προϋποθέσεις: Πρώτον ότι τα δείγματα που παρουσιάζονται είναι αντιπροσωπευτικά μιας σημαντικής πραγματικής εμπορικής παραγωγής.


Και δεύτερο ότι η αξιολόγηση γίνεται από καταξιωμένους επαγγελματίες οργανοληπτικής ανάλυσης.


Το πλήρες κείμενο της επιστολής του ΔΣΕ στην Ελληνική και Αγγλική είναι αναρτημένο στην Ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.Sedik. gr


Οι προτάσεις του ΣΕΔΗΚ για τους διαγωνισμούς


Οι προτάσεις που διατυπώνει ο ΣΕΔΗΚ στην επιστολή του, συνοπτικά, έχουν ως εξής:
1. Τα δείγματα που συμμετέχουν στους διαγωνισμους πρεπει να προέρχονται απο αρκετά μεγάλες ποσοτητες ώστε να εκπροσωπούν πολλούς καλλιεργητές η και ολόκληρες περιοχές.
Επομένως οι ελάχιστες ποσότητες θα πρεπει να είναι τουλάχιστο 20 τόνοι η και περισσότερο.
Μικρές ποσότητες υψηλής ποιότητας μπορεί να επιτευχθούν ευκολότερα είτε με εντατικές καλλιεργητικές φροντίδες, είτε με αυστηρή επιλογή με στόχο την επιτυχία του βραβείου,
2. Θεωρείται σκόπιμη η εισαγωγή στον διαγωνισμό εκτός των οργανοληπτικών και των χημικών χαρακτηριστικών. Και αυτό γιατί αυτά εκτιμούν κυρίως οι Βιομηχανίες συσκευασίας κατά την προμήθεια ελαιολάδου και με βάση αυτά καθορίζεται και η τιμή παραγωγού σε όλες σχεδόν της χώρες.
Η οργανοληπτική αξιολόγηση από μόνη της έχει πολλά αδύνατα σημεία όπως η υποκειμενικότητα της εκτίμησης, η μη υποχρέωση αναγραφής τους στην ετικέτα, αλλά και η μη σύμπτωση των κριτηρίων των γευσιγνωστών με τα αντίστοιχα κριτήρια των καταναλωτών.
3. Στους διαγωνισμούς συσκευασμένου ελαιολάδου θα πρέπει να καθοριστεί διαδικασία λήψης των δειγμάτων που θα διασφαλίζει ότι είναι αντιπροσωπευτικά μιας σημαντικής εμπορικής παρτίδας.


Επομένως τα δείγματα θα πρεπει να λαμβάνονται απο διαπιστευμένα πρόσωπα είτε τυχαία απο ράφια Super Markets, είτε απο μεγάλες παρτίδες (άνω των 10 τόνων) συσκευασμένου η ασυσκεύαστου προϊόντος μέσα στις αποθήκες της Βιομηχανίας συσκευασίας.
Και στις δυο περιπτώσεις το κόστος δειγματοληψίας μπορεί να είναι μεγαλύτερο, αλλά η αξιοπιστία του διαγωνισμού θα είναι πολύ υψηλότερη


*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. διευκρινίζει ότι τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)