Σχέδιο φύτευσης 5.000.000 νέων ελαιοδέντρων και ανανέωση παραδοσιακών ελαιώνων!


Δεν έχασε καιρό η Τυνησιακή Κυβέρνηση μετά την αύξηση των αδασμολόγητων εξαγωγών του ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αμέσως έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο για την επέκταση της ελαιοκαλλιέργειας με φύτευση μεγάλων εκτάσεων αλλά και για την ανανέωση των παραδοσιακών ελαιώνων της.


tinisiaΣτόχος είναι η αύξηση της παράγωγης ελαιολάδου της αφού το αποδεικνύεται ότι αποτελει ένα προϊόν που τα τελευταία χρόνια δημιουργεί σημαντικά έσοδα για την οικονομία της και σημαντική εισαγωγή ξένου συναλλάγματος απο την ΕΕ αλλά και απο τις ΗΠΑ όπου οι εξαγωγές της κυρίως κατευθύνονται.


Η ενέργεια αυτή αποδεικνύει αυτό που πρώτα τα ΕΛΑΙΟΝΕΑ (www.sedik.gr) δημοσίευσαν στις 25-9-15. ότι δηλαδή η αύξηση των αδασμολόγητων εξαγωγών της Τυνησίας στην ΕΕ δεν αποτελούσε ανθρωπιστική ενέργεια, όπως είχε δηλώσει η Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας κ. Federika Mogherini. Αντίθετα, αποτελεί ενέργεια που δείχνει ότι επιχειρείται η δημιουργία συνθηκών που ευνοούν τα συμφέροντα των μεγάλων Βιομηχανιών τυποποίησης Ισπανίας και Ιταλίας, ενώ στρέφονται σε βάρος των συμφερόντων των Ευρωπαίων και φυσικά των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών


. Σε κάθε περίπτωση η Τυνησία καλώς εκμεταλλεύεται τις περιστάσεις και όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας της κ. Saad Seddik, η Κυβέρνησή του θα επενδύσει ένα ποσό της τάξης των 9,3 δις Δηνάρια (4, 27 δις ευρω) για την φύτευση 5.000.000 ελαιοδέντρων κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Τα ελαιόδεντρα αυτά. όπως είπε, θα φυτευτούν κυρίως με εντατικό και υπέρ-εντατικό σύστημα στις βόρειες επαρχίες της χώρας και θα καλύπτουν εκτάσεις 50 000 εκταρίων (500.000 στρ.)


Παράλληλα, όπως δήλωσε, η Τυνησία εργάζεται αυτή τη στιγμή και για την ανανέωση των παλαιών ελαιώνων της στην υποσαχάρια Αφρική και τη νότια χώρα για να διατηρήσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου.
Τέλος, δήλωσε ότι το Υπουργείο του θα συνεχίσει να επιδιώκει την ανάπτυξη του τομέα της ελαιοκομίας με ενίσχυση της εκβιομηχάνισης, αύξηση της προστιθέμενης αξίας και διατήρηση των παραδοσιακών αγορών αλλά και το άνοιγμα νέων, κυρίως στην Ασία.


*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. διευκρινίζει ότι τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)