Ψυχραιμία και συγκράτηση των πωλήσεων συνιστά ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Ισπανίας

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Ισπανία για την σημαντική πτώση των τιμών παραγωγού η οποία φθίνει στο 30% τους τρεις τελευταίους μήνες.


proedros sindesmou ispaniasΗ Ana Maria Romero, Πρόεδρος του Ισπανικού Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων (ΑΕΜΟ), αντίστοιχου του ΣΕΔΗΚ, συνέστησε στους παραγωγούς ηρεμία και συγκράτηση των πωλήσεων αφού, όπως δήλωσε, τα σημερινά δεδομένα δεν δικαιολογούν αντικειμενικά την συνέχιση της απότομης πτώσης των τιμών παραγωγού.


Σήμερα, όπως είπε, η μέση τιμή στην Ισπανία είναι 2,9 € / κιλό, όταν μόλις πριν από ένα μήνα ήταν 3,8 € / κιλό.
Όμως οι προβλέψεις της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου είναι 2.600.000 τόνοι, ενώ η παγκόσμια κατανάλωση έχει φτάσει σε 3.000.000 τόνους. Αρα υπαρχει καποιο ελλειμμα που δεν δικαιολογεί την πτωση τιμων.


Σύμφωνα με τον AEMO η πτώση των τιμών προκαλείται απο διάφορα ψυχολογικά αίτια, όπως η τάση των ελαιοκαλλιεργητών να προλάβουν να πωλήσουν σε τιμές υψηλότερες, η περιορισμένη ρευστότητα λογω της χαμηλής παραγωγής του προηγούμενου έτους, αλλά και η γενική αβεβαιότητα που επικρατεί στον κλάδο..


Κάτω απο τις συνθήκες αυτές, η Πρόεδρος του AEMO συνιστά στους παραγωγούς «να παραμείνουν πάνω απο όλα ψύχραιμοι, να κάνουν αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης και χωρίς βιασύνη στις πωλήσεις να αναζητούν μια τιμή ισορροπίας, η οποία να ανταμείβει το κόστος παραγωγής».


*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. διευκρινίζει ότι τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)