ΑΡΧΙΣΕ ΠΡΟΩΡΑ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

 

18-11-15,Του ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑ - ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ξεκίνησε η συγκομιδή της ελιάς από τους παραγωγούς και στο Ρέθυμνο. Φέτος η διαδικασία ξεκίνησε αρκετά νωρίτερα, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, γιατί οι καιρικές συνθήκες και η κατάσταση του καρπού, επέτρεψαν τη συγκεκριμένη κίνηση. Σύμμαχος στην συγκομιδή είναι ο καιρός καθώς η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών διευκολύνει τους παραγωγούς σε μεγάλο βαθμό.


sigkomidi2Σε επικοινωνία που είχαν τα «Ρ.Ν.» με τον Επιστημονικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης κ. Νίκο Μιχελάκη αναφορικά με τη σχετικά πρόωρη έναρξη της συγκομιδής, υποστήριξε ότι «ξεκίνησε και γενικεύεται πλέον η συγκομιδή της ελιάς, νωρίτερα φέτος συγκριτικά με άλλες χρονιές. Η διαδικασία προχωρά κανονικά και με γοργούς ρυθμούς καθώς αυτές τις μέρες ο ένας μετά τον άλλο οι παραγωγοί με εξαίρεση την ανατολική Κρήτη προσχωρούν στη συλλογή του καρπού από τα ελαιόδεντρα».


Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα στην ποιότητα του λαδιού


Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη τα πρώτα αποτελέσματα στα ελαιοτριβεία δείχνουν ότι η ποιότητα του λαδιού είναι σχετικά καλή με την απόδοση του καρπού να κυμαίνεται στα 5 προς 1, ενώ οι οξύτητες κυμάνθηκαν μεταξύ 0,4-0,5 βαθμούς έως και 0,3 βαθμούς οξύτητας σε μερικές περιπτώσεις. Ο κ. Μιχελάκης χαρακτηριστικά τόνισε: «Οι καιρικές συνθήκες αυτόν τον καιρό και η παρατεταμένη λιακάδα διευκολύνουν την ελαίωση του καρπού και τη συγκομιδή. Αντίθετα οι καιρικές αυτές συνθήκες ευνοούν τις προσβολές του Δάκου. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι φέτος ξεκίνησε η δακοκτονία με αρκετή καθυστέρηση, λόγω της γραφειοκρατίας και της υποχρηματοδότησης, ευνοώντας έτσι τις δακοπροσβολές».


Αυξημένη η παραγωγή σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και σταθερές οι τιμές


Οι τρεις μεγάλοι «παίκτες» στην αγορά ελαιολάδου είναι οι τρεις μεσογειακές χώρες η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, η παραγωγή στις παραπάνω χώρες είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι με την τιμή όμως σε Ισπανία και Ιταλία να κάνει βουτιά λόγω της αυξημένης παραγωγής, αλλά και των μεγάλων εισαγωγών ελαιολάδου της ΕΕ από την Τυνησία. Στην Ιταλία η τιμή από τα 4,40 έπεσε στα 3,20 και στην Ισπανία από τα 4,90 έπεσε στα 3,60, σε αντίθεση με την Ελλάδα που οι τιμές έπεσαν λιγότερο, κυμαινόμενες από 3,30 έως 3,50 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο οξύτητας 0,3».


Πρωτοφανής καθυστέρηση στις επιδοτήσεις


Παράλληλα ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για άμεση καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων προς τους παραγωγούς ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Φέτος έχει καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό η καταβολή των επιδοτήσεων στους παραγωγούς ». Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών μιλούν για μια καταβολή του 70% του ποσού των ενισχύσεων ενώ επιδοτήσεων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, παρόλα αυτά λόγω των αυξημένων γραφειοκρατικών ενεργειών η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι αμφίβολη.
Τέλος, ο κ. Μιχελάκης έκανε έκκληση στους ελαιοπαραγωγούς να μην παρασύρονται από διάφορες φήμες για την τιμή του ελαιόλαδου. Σωστό είναι να ενημερώνονται από τα δελτία τιμών του ΣΕΔΗΚ, που είναι διαθέσιμα κάθε Τρίτη – Τετάρτη με τις τιμές του λαδιού, στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr