Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία ανάρτησης των προσωρινών δικαιωμάτων

 

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 25-11-15

Την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί η προκαταβολή 70% της επιδότησης της ενιαίας ενίσχυσης σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Και αυτό γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία ανάρτησης των προσωρινών δικαιωμάτων!


epidotiseisH πληρωμή της επιδότησης αποτελεί θέμα συζήτησης ανάμεσα στους παραγωγούς καθώς παρά την καλή τιμή του ελαιολάδου για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η ενιαία ενίσχυση αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό αποκούμπι για τον αγροτικό κόσμο.


Οι τελευταίες πληροφορίες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης -που επικοινώνησαν τα “Χ.Ν.”- λένε πως οι λογαριασμοί των δικαιούχων θα ξεκινήσουν να πιστώνονται την ερχόμενη εβδομάδα.


«Οι καθυστερήσεις οφείλονται στο ότι η επιδότηση φέτος πληρώνεται με βάση τη νέα Κ.Α.Π. Την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί μία προκαταβολή της τάξης του 70% ίσως και παραπάνω. Το παραπάνω εξαρτάται κατά πόσο είναι ασφαλή τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, γι’ αυτό φροντίζουμε να είναι σωστά, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα» δήλωσε στα “Χ.Ν.” ανώτατος παράγοντας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.


Την ίδια στιγμή πάντως στις Ενώσεις και στους άλλους Οργανισμούς που έχουν την ευθύνη της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων περιμένουν ακόμα να λάβουν τους σχετικούς πίνακες. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν θα υπάρξει πρόβλημα από την Ε.Ε. με την πληρωμή από τη στιγμή που δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί τα προσωρινά δικαιώματα καθώς όταν θα γίνει αυτό οι παραγωγοί θα μπορούν να κάνουν τις ενστάσεις τους και αναλόγως να πληρωθούν ή όχι το υπόλοιπο ποσό της επιδότησης .


Σημειώνεται πάντως ότι από φέτος, με βάση τη νέα Κ.Α.Π., οι επιδοτήσεις θα είναι μειωμένες εν συγκρίσει με τα προηγούμενα χρόνια και οι μειώσεις αυτές θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.