Σχετικά χαμηλές αποδόσεις και κάπως καλή η ποιότητα. Πρόβλημα ανεπαρκείας εργατών για την συγκομιδή.
Γράφει ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης
Κάπως πρόωρα άρχισε και φέτος η συγκομιδή σε διάφορες περιοχές στην Πελοπόννησο, την Κρήτη όπως και στην Ισπανία, για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση.
Στην Πελοπόννησο η συγκομιδή άρχισε αρκετά νωρίς απο τις πρώτες Οκτωβρίου για την ποικιλία "Αθηνοληά" στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας, στο Κορυφάσιο Μεσσηνίας για την ποικιλία «Μαυρολιά», τους Γαργαλιάνους κ.α που όμως αποτελούν ειδικές περιπτώσεις αφού επιδιώκουν παραγωγή αγουρέλαιου.
Στην Κρήτη η συγκομιδή άρχισε και φέτος αρκετά νωρίς, απο τέλη Οκτωβρίου –αρχές Νοέμβριου, κυρίως σε διάφορες περιοχές των Χανίων (Πλάτανος, Κολυμβάρι, Ακρωτήρι, Αποκόρωνας) όπως συνηθίζεται - μάλλον χωρίς ιδιαίτερο λόγο - τα τελευταία χρόνια.
Σε άλλες περιοχές της Κρήτης, (Σελιά, Ροδάκινο, Μπράχιμο Ρεθύμνου , Θραψανός, Πεζά Ηρακλείου, Ζάκρος Σητείας) σύμφωνα με πληροφορίες Ελαιοτριβείων, η συγκομιδή θα αρχίσει κατά τις 10-15 Νοεμβρίου, ενώ στις υπόλοιπες περί τα τέλη Νοέμβριου.
Η καθυστέρηση, βέβαια, εγκυμονεί κινδύνους για απώλειες από ανέμους η δακοπροσβολές, οπωσδήποτε όμως έχει και τα θετικά της γιατί αυξάνει σημαντικά την ελαίωση (λάδωμα) του καρπού αλλά και την εξάντληση του (ξελάδωμα) του στα ελαιοτριβεία, όταν μάλιστα μετά τις πρώτες βροχές ακολουθούσουν ημέρες με ηλιοφάνεια.
Πάντως, οι αποδόσεις του καρπού σε λάδι και η ποιότητα στις περιπτώσεις που άρχισε η συγκομιδή και η έκθλιψη στα Χανιά, μπορούν να χαρακτηριστούν σχετικά καλές για αρχή της περιόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες ελαιοτριβείων (Άστρικας, Κολυμπάρι, Αγ. Πάντες) οι μέχρι τώρα αποδόσεις του καρπού σε λαδι κυμάνθηκαν στα 4,5-6 προς 1, ενώ οι οξύτητες κυμάνθηκαν μεταξύ 0,4-0,6 βαθμούς τα πολλά και στους 0,3 βαθμούς πολύ λίγα.
Έτσι, παρά την χωρίς προηγούμενο φετινή καθυστέρηση στην εφαρμογή της Δακοκτονίας που άρχισε αντί για Ιούνιο τον Αύγουστο, σε πολλές περιοχές, χάρη και πάλι στις υψηλές θερμοκρασίες του θέρους αλλά και τις ατομικές επεμβάσεις των παραγωγών, οι δακοπροσβολές κρατήθηκαν σε σχετικά ανεκτά επίπεδα.
Ωστόσο, πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει φέτος ιδίως στα Χανιά με την ανεπάρκεια εργατών για την συγκομιδή. Πολλοί ξένοι εργάτες λογω της κρίσης φαίνεται ότι έφυγαν και οι λίγοι που έμειναν ζητούν μεγάλα ημερομίσθια. Απο την άλλη πλευρά το Capital control, φαίνεται ότι αποτελει ένα επιπλέον εμπόδιο, αφού οι πλείστοι ξένοι εργάτες θέλουν πληρωμή με μετρητά και όχι μέσω Τραπέζης.
*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. διευκρινίζει ότι τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)