Δέσμευση ΥπΑΑΤ για πληρωμή προκαταβολής τέλη Νοεμβρίου δεν φαίνεται εύκολο να τηρηθεί.

Γράφει Δρ. Νίκος Μιχελάκης
Η έλλειψη ενημέρωσης των παραγωγών για τον χρόνο της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης αλλά και για το τελικό ύψος τους, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει αρκετή αγωνία αλλά και σημαντική ανησυχία σε όλους τους παραγωγούς.


epidotiseisΚι αυτό γιατί, ενώ κάθε χρόνο τον Οκτώβριο οι ελαιοπαραγωγοί, συνήθως εισέπρατταν τουλάχιστο το μισό της ενιαίας ενίσχυσης, φέτος προχωρούμε ήδη στον Νοέμβριο χωρίς να υπάρχει κάποια σαφής επίσημη ανακοίνωση.


Βέβαια, υπάρχουν οι δηλώσεις του Υπουργού ΥπΑΑΤ κ. Αποστόλου για πληρωμές προκαταβολών των ενισχύσεων κατά το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται και πολύ σίγουρο, δεδομένου ότι απαιτείται η ολοκλήρωση πολλών διαδικασιών που εκκρεμούν, όπως αυτών που αφορούν το λεγόμενο «πρασίνισμα» που καλύπτει το 30 % του συνόλου των ενισχύσεων, η ανάρτηση των προσωρινών δικαιωμάτων, και η υποβολή ενστάσεων που απαιτεί 20 ήμερες κ.λπ. Έτσι, είναι φανερό ότι οι διαδικασίες αυτές, που πρεπει οπωσδήποτε να τηρηθούν από πλευράς ΕΕ, θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση που εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει και μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου.


Βέβαια το «πρασίνισμα», σύμφωνα με τους κανονισμούς αλλά και παλαιότερες ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ, δεν αφορά τους Ελαιώνες, οι όποιοι απο την φύση τους στην Ελλάδα καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις. Ωστόσο, οι άλλες διαδικασίες που πρεπει να τηρηθούν είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν μπορούν να παρακαμφθούν και η καθυστέρηση και για τους ελαιοπαραγωγούς είναι δεδομένη.
Κατά τα δημοσιεύματα επρόκειτο να γίνει η δημοσιοποίηση πινάκων στις κατά τόπους (πρώην) ΕΑΣ με τα ονόματα των παραγωγών που εντάσσονται στους μικρούς παραγωγούς, δηλαδη σε εκείνους που θα λαμβάνουν ενισχύσεις μικρότερες των 1250 ευρώ, πράγμα που όμως δεν έγινε μέχρι σήμερα.


Βέβαια, η ανάρτηση των προσωρινών δικαιωμάτων η οποία θα αποκαλύψει και ποιο θα είναι τελικά το ύψος των περικοπών που θα υποστούν οι ελαιοπαραγωγοί φέτος, πρώτο έτος της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, θα αποτελέσει ένα επώδυνο γεγονός, αφού θα προσθέσει στους αναστατωμένους για τα Φορολογικά αγρότες μια επί πλέον απογοήτευση!


Κι αυτό γιατί, οι ελαιοπαραγωγοί εκτός απο την γενική μείωση 8,5% που υπέστησαν το 2014, θα υποστούν το 2015 μια επί πλέον συνολική μείωση περίπου 21% , η οποία θα ακολουθηθεί απο μειώσεις 5-6 % το έτος για τα επόμενα χρόνια μέχρις ότου καταλήξει το 2019 στα 50 ευρώ /στρ που προβλέπεται για τα Δενδρώδη.


Σημειώνεται ότι η γενική αυτή μείωση των ενισχύσεων των ελαιοπαραγωγών 21% το 2015 θα προκύψει απο την οριζόντια μείωση 16% (2% νέοι αγρότες, + 5% φυσικοί περιορισμοί + 9% συνδεδεμένες) και απο την επί πλέον ειδικά για αυτούς μείωση 5% για να προσεγγίσουν οι ενισχύσεις τα 50 ευρώ/στρ που έχει προβλεφθεί για τα Δενδρώδη!


Και όλα αυτά για τους με μεγάλες ενισχύσεις ελαιοπαραγωγούς. Γιατί για τους παραγωγούς που έπαιρναν κάτω απο 250 ευρώ η έχουν κάτω απο 4 στρέμματα έκτασης θα υπάρξει πλήρης διαγραφή και εξαφανισμός τους απο τις καταστάσεις των ενισχύσεων!

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. διευκρινίζει ότι τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)