Πτώση στην Ισπανία, ελαφρά άνοδος στην Ιταλία.


Γράφει ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης*


Σε σταθερή πορεία στο εύρος 3,30 -3,50 €/κ φαίνεται να κινούνται οι τιμές για το έξτρα παρθένο οξυτ. 0,3ο στην Ελλάδα στις πρώτες Νοερή μετά την γενική κάθοδο που παρουσίασαν στις πρώτες Οκτάωρη, συμφωνά με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ, μοναδικό στην επώνυμο Δελτίο στην Ελλάδα, που δημοσιεύεται κάθε Τρίτη-Τετάρτη στην Ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr Στην Ισπανία, συμφωνά με το ίδιο Δελτίο, αυτή την εβδομάδα οι τιμές για το έξτρα παρθένο, έπεσαν ελαφρά αλλά διατηρούνται υψηλοτέρα απο την Ελλάδα μεταξύ 3,50 -3,90 €/κ , ενώ στην Ιταλία παρουσίασαν μια ελαφρά ανάκαμψη και κινούνται στα 4,0-5,0 €/κ .


deksamenesΒεβαία η αγορά το διάστημα αυτό πρακτικά κινείται τελείως υποτονικά , κυρίως με λάδια παλαιάς εσοδείας ακόμη, αφού τα λάδια της νέας σοδειάς που έκαναν την εμφάνιση τους είναι σε πολύ μικρές ποσότητες οι οποιες για την Κρήτη εκτιμώνται συνολικά σε 100-150 τόνους. Οπωσδήποτε οι τιμές που διαμορφωθήκαν στις πρώτες Οκτώβριου στην Πελοπόννησο με τις δημοπρασίες που έγιναν σε γνωστούς Συν/σμους ηταν υψηλότερες. Αφορούν όμως λάδια ειδικών κατηγοριών και ποικιλιών και κακώς αποκαλούνται κάθε χρόνο «βαρόμετρα» της αγοράς απο πολλά ΜΜΕ που συνήθως το ένα αντιγράφει σε εκφράσεις το άλλο!


Στον Συν/σμο «Αγ. Απόστολοι» στα Βάτικα Λακωνίας η τιμή που προσφέρθηκε για λαδι ποικιλίας «Αθηνολιάς» ηταν 4,60€/κ. Ωστόσο, η τιμή αυτή δεν οφειλεται στην ποικιλία η οποία φαίνεται να είναι ιδία με την «Τσουνάτη» η «Μουρατολιά» της Κρήτης, αλλά στην πρώιμη συγκομιδή της που γίνεται αρχές Οκτάωρη για παραγωγή «αγουρέλαιου».


Αυτό επιβεβαιώνεται και απο την ανακοίνωση του Συν/σμου της 29-9-2015, σύμφωνα με την οποία «όσοι παραγωγοί επιθυμούν, υπάρχει πρόταση για αγορά ελαιολάδου ποικιλίας «Αθηνολιάς» στην τιμή των 4,60€ κατά κιλό, που πρεπει να έχει συλλεχθεί αυθημερόν, κατά το χρονικό διάστημα απο 28/09 έως και 08/10 και το ελαιόλαδο που θα παρόχθιε να είναι αυστηρά οξύτητας έως 0,3 »
Επομένως δεν πρόκειται για αντιπροσωπευτική αλλά για ειδική περίπτωση και δεν αποτελει ένδειξη για τις μελλοντικές τιμές.
Ανάλογη περίπτωση είναι και του Συν/σμου Κορυφασίου Μεσσηνίας ο όποιος έτυχε τιμή 4,0 €/κ για λαδι της ποικιλία «Μαυρολιάς»


*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. διευκρινίζει ότι τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)