Ενώ ο πόλεμος μαίνεται σε λιόφυτα,λιοτρίβεια και εμπόριο!
Γράφει ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης*
Ενώ ο εμφύλιος πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται στην Συρία αναγκάζοντας τον μισό πληθυσμό της να εγκαταλείπει τα σπίτια του, υπό τις δραματικές συνθήκες που καθημερινά βιώνουμε στην Ελλάδα, οι ελιές ατρόμητες προσφέρουν φέτος απλόχερα, άφθονο τον καρπό τους, σε ένδειξη της αλληλεγγύης που οι προηγμένες χωρες αδυνατούν να προσφέρουν!
Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ) οι ελαιώνες στην Συρία κρατούν μια παραγωγή 215.000 τόνους (χ,τ.) ελαιολάδου και την φέρουν φέτος τέταρτη στην παραγωγή ελαιολάδου στον κόσμο, μετά τη Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα.
Ο εκπρόσωπος του ΔΣΕ Juliette Cayol δήλωσε ότι η σοδειά της Συρίας είναι εξαιρετικά μεγάλη, αυξημένη κατά 105% σε σχέση με την περσινή.
Ωστόσο, για να μετατραπεί η εξαιρετική αυτή σοδειά σε λάδι πρέπει να ξεπεραστούν οι πολύ δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται απο τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα από το 2011.
Ο πενταετής αυτός πόλεμος έχει στοιχίσει σχεδόν 250 χιλ. ζωές απο το σύνολο των 11 εκατομμυρίων και έχει αναγκάσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να εγκαταλείψει τις εστίες του. Το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων ενώ αεροπορικές επιθέσεις από τα Ρωσικά και Αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα σφυροκοπούν την ύπαιθρο
Συγκομιδή με γυναικόπαιδα και ελαιουργεία κάτω απο βόμβες
Ο Mohammed Hassan Zeno, έμπορος ελαιολάδου από την πολιορκούμενη επαρχία του Aleppo (Χαλέπι) με δηλώσεις του στο IBTimes της Αγγλίας, περιγράφει χαρακτηριστικά την ανασφάλεια και επικινδυνότητα κάτω απο τις οποίες γίνονται όλες οι εργασίες απο την παραγωγή μέχρι την εμπορία ελαιολάδου.
Οι μάχες, όπως είπε, έχουν καταστρέψει αρκετούς ελαιώνες και αρκετά αιωνόβια δέντρα έχουν κοπεί για καυσόξυλα, καθώς ο πληθυσμός προσπαθεί να περάσει τους κρύους μήνες του χειμώνα.
Στην ελαιοκαλλιέργεια, έχει γίνει ολοένα και πιο δύσκολο το να βρεις εργάτες, Από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση, πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Σύριοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για την Ευρώπη η άλλες χωρες , περίπου 200.000 έχουν σκοτωθεί, ενώ αυτοί που έμειναν είναι υποχρεωμένοι να αγωνίζονται.
Έτσι, παρατηρεί, γυναίκες και παιδιά έχουν αντικαταστήσει τους άρρενες εργάτες στην ελαιοκαλλιέργεια.
Όμως, οι συνεχείς συμπλοκές κάνουν ανασφαλή και επικίνδυνη την μετάβαση των εργατών στους ελαιώνες και στα ελαιοτριβεία.
Το 2012, τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν απο βομβαρδισμό σε ένα ελαιοτριβείο στο βόρειο-δυτικό τμήμα Idlib, το οποίο μαζί με την γειτονική επαρχία του Χαλεπίου και τις ελεγχόμενες απο το καθεστώς Ασαντ παράκτιες περιοχές της Λατάκειας και Ταρτούς, αποτελούν την κύρια ζώνη της Συριακής ελαιοκαλλιέργειας.
Εξαγωγές μέσα απο πειρατείες και …δωροδοκίες!
Η εξαγωγική εταιρεία «Βιομηχανία Τροφίμων» του κ. Ζeno εξάγει το μεγαλύτερο μέρος του ελαιολάδου της στο εξωτερικό, κυρίως στη Σαουδική Αραβία, στις χωρες του Περσικού κόλπου, τις ΗΠΑ και την Ισπανία.
Όπως, τόνισε όμως ο κ. Ζeno «η μεταφορά του ελαιολάδου, μετά την έκθλιψη του ελαιοκάρπου, είναι σοβαρό πρόβλημα. Το ελαιόλαδο είναι πολύ ακριβό και τα φορτηγά μας υπήρξαν πολλές φορές θύματα πειρατείας» !.
Για να φτάσει το ελαιόλαδο στο εξωτερικό, παρατηρεί ο Zeno, τα φορτηγά που το μεταφέρουν, πρέπει πρώτα να βγουν έξω από την ελεγχόμενη απο τους Κούρδους πόλη Afrin, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας. Στην συνέχεια πρεπει να περάσουν μέσα από περιοχές που κατέχονται από αντίπαλες φατρίες, μέχρι να καταλήξουν τελικά στο ελεγχόμενο απο την Κυβέρνηση λιμάνι της Λατάκειας.
Σε πολλά σημεία της διαδρομής απαιτούνται δωροδοκίες για να επιτραπεί η διέλευση ενώ σε κάθε ζώνη που περνάμε πρέπει να πληρώσουμε και τις τοπικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Συριακού στρατού.
Παρόλα αυτά, όπως δήλωσε ο Zeno, οι εταιρείες εμπορίας ελαιολάδου εξακολουθούν να λειτουργούν με κέρδος. "Το κόστος μας εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από ότι στην Ισπανία, τη Ν. Ευρώπη, ακόμη και στη Β. Αφρική," εξήγησε.
*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. διευκρινίζει ότι τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)