Οδηγίες στους Παραγωγούς αν αυξηθούν οι δακοπληθυσμοί

 

Την ολοκλήρωση των δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στην ΠΕ Ηρακλείου, για τη φετινή περίοδο ανακοινώνει η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ηρακλείου.
Η συγκομιδή του ελαιόκαρπου σε όλη την ΠΕ Ηρακλείου μπορεί να ξεκινήσει από τις 12-11-2015, εξαιρώντας τις Τοπικές Κοινοτήτες που αναφέρονται στην συνέχεια και στις οποίες η συγκομιδή πρέπει να ξεκινήσει από τις 18-11-2015:


ΔΜΗΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ
Αρμανώγεια, Δαμάνια, Καλύβια-Νεοχώρι, Λιγόρτυνος, Μεταξοχώρι, Πρωτόρια, Χάρακας-Παράνυμφοι ΒΙΑΝΝΟΥ
Ανω Βιάννος, Βάχος, Καλάμι, Κάτω Σύμη, Συκολόγος

ΔΜΗΟΣ ΓΟΡΤΥΝΑΣ
Βασιλικά Ανώγεια, Γέργερη, Μητρόπολη, Πανασσός, Χουστουλιανά

ΔΜΗΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΟΣ
Αυλή, Γεράκι, Δραπέτι, Ζίντα, Ινι, Κασταμονίτσα, Νιπιδίτος, Παναγιά, Ρουσοχώρια

ΔΜΗΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ
Καστέλλι, Μοίρες


sigkomidi2Σε ελαιώνες με υψηλό ποσοστό καρποφορίας όπου η συγκομιδή μπορεί να γίνει όψιμα, αν επικρατήσουν ήπιες καιρικές συνθήκες, ενδέχεται να υπάρξουν ικανοί δακοπληθυσμοί που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στον ελαιόκαρπο. Καλούνται επομένως οι παραγωγοί να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρα και τον ελαιόκαρπό τους και να μεριμνούν οι ίδιοι για την προστασία τους από το δάκο χρησιμοποιώντας μόνο εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα πάντα σε συνεννόηση με τους τοπικούς γεωπόνους. Αυτοί θα τους υποδείξουν την καταλληλότερη μέθοδος καταπολέμησης, η οποία θα πρέπει να συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο προϊόν, στον χρήστη και στο περιβάλλον.


Σε κάθε περίπτωση οι όποιοι ψεκασμοί απαιτηθούν πρέπει να γίνονται όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χωρίς άνεμο ή βροχή), ενημερώνοντας έγκαιρα τους περίοικους και τηρώντας υποχρεωτικά τις αποστάσεις από ειδικές περιοχές. Τονίζεται ότι θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή, οι οποίες αναγράφονται στην ετικέτα του χρησιμοποιηθέντος φαρμάκου. Επισημαίνεται ότι για την παραγωγή ελαιόλαδου που θα χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως. Παρακαλούνται οι ελαιοτριβείς της Π.Ε. Ηρακλείου να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύεται από την υπηρεσία μας για την έναρξη λειτουργίας των μονάδων τους, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο. Παράλληλα ενημερώνουμε ότι για το ελαιοκομικό έτος 2015-2016 η εισφορά δακοκτονίας ανέρχεται στα 0,03 € ανά κιλό ελαιολάδου.


Υπενθυμίζεται ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την ΠΕ Ηρακλείου σε επίπεδο παραγωγού για τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.