Διαφάνεια στους Καταλόγους εστίασης και χρήση επώνυμων συσκευασιών μιας χρήσης


Προγραμματίζονται διαβήματα προς Υπουργεία και Αντιπεριφέρειες


Η ανάγκη διαφάνειας στους Καταλόγους των επιχειρήσεων εστίασης με την σαφή αναγραφή του είδους των λαδιών που χρησιμοποιούνται ιδίως στα τηγανητά, αλλά και η σκοπιμότητα της υποχρεωτικής χρήσης επώνυμων συσκευασιών μιας χρήσης για το Ελαιόλαδο που προσφέρεται νωπό στα τραπέζια των Ταβερνών και άλλων επιχειρήσεων εστίασης, αποτέλεσαν κεντρικά θέματα συζήτησης κατά την Γ.Σ. του Δικτύου ΔΕΑΧΕ «ΕλαιοΓευσίες» που έγινε στις 4-11-15 στα Γραφεία του ΣΕΔΗΚ στα Χανια.


ds deaxeΤα θέματα αυτά, όπως επισημάνθηκε, ενώ έχουν αναφερθεί πολλές φορές και ενώ έχουν υποβληθεί με σχετικό Υπόμνημα από τον Ιούλιο του 2014 προς το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, την Περιφέρεια και τις Αντιπεριφέρειες Κρήτης, αλλά και στους Βουλευτές της Κρήτης, δυστυχώς, δεν αντιμετωπίστηκαν με ενδιαφέρον και έτσι παραμένουν ακόμη άλυτα.


Κι αυτό ενώ δεν έχουν κανένα κόστος για τον προϋπολογισμό και ενώ από την άλλη πλευρά η επίλυση τους θα αποβεί πολύ θετική για την τοπική και εθνική οικονομία


Όπως υπογραμμίστηκε, με το Υπόμνημα που υποβλήθηκε, το γεγονός της μη τήρησης της διάταξης αρ. Α2-861/22-8-2013 η οποια στο άρθρο 91, παρ.4. προβλέπει ότι στους καταλόγους πρέπει να αναγράφονται απαραίτητα και «το είδος των χρησιμοποιούμενων ελαίων και η χρήση τους» όπως είναι γνωστό, δεν εφαρμόστηκε ούτε γενικά αλλά ούτε από λίγες έστω επιχειρησεις.


Έτσι, όμως επισημάνθηκε, με την ανοχή των αρχών γίνεται παραπλάνηση των καταναλωτών και αθέμιτος ανταγωνισμός προς τις Ταβέρνες του Δικτύου «ΕλαιοΓευσιες» που χρησιμοποιούν αποκλειστικά σε όλα τα φαγητά και τηγανητά ελαιόλαδο!


Συζητήθηκε επίσης το ότι η Ελλάδα, τρίτη Ελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου ενώ έχει άμεσα σημαντικά συμφέροντα δεν ακολούθησε τις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και προσφατα την Κύπρο, οι οποίες ήδη θεσμοθέτησαν την υποχρεωτική χρήση επώνυμων συσκευασιών μιας χρήσης για το νωπό ελαιόλαδο που προσφέρεται στα Τραπέζια των Ταβερνών και άλλων επιχειρήσεων εστίασης.


Αυτό επιβάλλεται για μια σειρά από λόγους όπως η προβολή της υγιεινής και γευστικής άξιας του ποιοτικού ελαιολάδου, η ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού αλλά και η διασφάλιση της υγείας καταναλωτών.

Τα Πεπραγμένα του Δικτύου «ΕλαιοΓευσίες»


Κατά την ΓΣ του Δικτύου παρουσιάστηκαν οι δράσεις που έγιναν κατά την περασμένη 2/ετια και παράλληλα αποφασίστηκαν και αρκετές άλλες νέες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν προσεχώς


Οι δράσεις που μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνοπτικά περιλαμβάνουν:


-Παροχή Πιστοποίησης μετά από επιθεώρηση,
-Παραγωγή και μετάδοση Ραδιοτηλεοπτικών spots
-Καταχωρήσεις στον τοπικό τύπο,
-Παραγωγή ενημερωτικών έντυπων στα Αγγλικά
- Εφοδιασμός των πιστοποιημένων Μελών με επιτραπέζια διαφημιστικά stands στα Ελληνικά και Αγγλικά που τοποθετούνται στα Τραπέζια.
-Εφοδιασμός με ειδικές ετικέτες για την αποκλειστική χρήση ελαιολάδου που τοποθετούνται στους Καταλόγους
-Δωρεάν παροχή του βιβλίου Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής του ΣΕΔΗΚ, σε πελάτες που συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο.
- Ανάρτηση ιδιαίτερης σελίδας των Μελών του Δικτύου με φωτο και στοιχεία της θέσης της επιχείρησης στην Ιστοσελίδα του Δικτύου www.olivetastes.eu


Προσεχείς Δράσεις του Δικτύου


Οι δράσεις που θα γινουν στο μέλλον με διάφορα προγράμματα και δαπάνες των Μελων του Δικτύου και την υποστήριξη του ΣΕΔΗΚ είναι.
 Επιθεώρηση των καταστημάτων των Μελών και παροχή της ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 2016.
 Οργάνωση ομαδικών διαφημίσεων σε τοπικά ΜΜΕ (Εφημερίδες, Ραδιοφωνικούς και Τηλεοπτικούς Σταθμούς) με συμμετοχή στις δαπάνες των Μελών του Δικτύου.
 -Υποβολή νέου υπομνήματος στα αρμόδια Υπουργεία και τις αρχές για την τήρηση της διάταξης για την αναγραφή του είδους των λαδιών στους Καταλόγους και την νομοθέτηση υποχρεωτικής χρήσης επωνύμων συσκευασιών μιας χρήσης στα Τραπέζια
 Οργάνωση Ημερίδας για την χρήση του ελαιολάδου και σπορελαίων στα τηγανητά  Εκτύπωση αφισών με νέο λογότυπο για χρήση εντός και εκτός του Καταστήματος.  Χρήση μη ξαναγεμιζόμενων φιαλών ελαιολάδου στα Τραπέζια Ταβερνών.
 Συμμετοχή των Μελών του Δικτύου σε προγράμματα εκδηλώσεων για παιδιά που οργανώνει ο ΣΕΔΗΚ η άλλες ομάδες πληθυσμού.

Ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Δικτύου ΕλαιοΓευσιες
Μετα από τις εκλογες που έγιναν κατά την Γ.Σ. του Δικτύου «ΕλαιοΓευσίες» αναδείχτηκε νέο Δ.Σ. το οποιο συγκροτήθηκε λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα τουλαχιστο Μέλος του θα προέρχεται από κάθε Π.Ε. της Κρήτης.


Τακτικά Μέλη


-Πρόεδρος: Μπομπολάκης Νίκος Ταβέρνα «ΜΠΟΜΠΟΛΗΣ» Π. Ρούματα
Αντιπρόεδρος: Χριστουλάκης Οθωνας –Ταβέρνα «Οθωνας Ρέθυμνο
Ταμίας: Κονταξάκης Ευτύχης – Εκπρόσωπος ΣΕΔΗΚ, Ταμίας
Γραμματέας: Κολυδακης Μάνος –Ταβέρνα «ΓΙΑΝΤΕΣ» -Σητεία-Γραμματέας
Δημοσίων Σχέσεων: Πατεράκηςς Εμμ. –Ταβέρνα ΚΡΗΤΕΣ –Γούβες Ηρακλειο


Αναπληρωματικά Μέλη


Νικολακάκης Ματθαίος –Ταβέρνα «ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ» – Αρμένoι Χανίων
Χαλακατεβάκης Νεκτάριος _Ταβέρνα «ΕΥΓΩΝΙΑ» Χανιά
Βάρδα Αργυρώ –Ταβέρνα «ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟΣ»- Σκαλάνι Ηρακλείου
Φραγκιαδάκης Γεώργιος Ταβέρνα ΚΟΓΧΥΛΙΑ –Μόχλος Σητεία