ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ - ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ

ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, 31-10-2015


Τις ευεργετικές ιδιότητες γνωστών βοτάνων της Κρήτης στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού αλλά και στην καταπολέμηση της κοινής γρίπης, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε με την κυκλοφορία του σκευάσματος «Κρητικόν Ίαμα» εντός του Νοεμβρίου. Πρόκειται για ένα μη συνταγογραφούμενο φαρμακευτικό σκεύασμα που αποτελείται από δίκταμο, θυμάρι και φασκόμηλο, μαζί με ελαιόλαδο, αποτέλεσμα μελέτης χρόνων από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο σε λίγες μέρες θα βρίσκεται στα ράφια των φαρμακείων. Την ευθύνη για την παραγωγή του σκευάσματος έχει αναλάβει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Gallenica, η οποία πήρε και τα δικαιώματα για την εμπορική κυκλοφορία του «Κρητικού Ιάματος».


kritikon iamaΤα βότανα των οποίων οι φαρμακευτικές ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα, χρησιμοποιούνται σε αναλογίες που μόνο η επιστημονική ομάδα γνωρίζει, στο σκεύασμα αυτό. Σκοπός από την αρχή της έρευνας είναι να δημιουργηθεί ένα φυσικό προϊόν με φτηνή δραστική ουσία και προσιτή τιμή.


Η επίσημη παρουσίαση για το φαρμακευτικό σκεύασμα θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου στο Ωδείο Ρεθύμνου, όπου η επιστημονική ομάδα θα παρουσιάσει αναλυτικά την ιστορία του σκευάσματος από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας, τα εργαστηριακά ευρήματα, τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων για την αντιική του δράση και τις πρώτες κλινικές δοκιμές που έγιναν σε ανθρώπους. Όπως τόνισε στην Κρητική Επιθεώρηση ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Χρήστος Λιονής, το «Κρητικόν Ίαμα» έχει ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό, δεν είναι όμως φάρμακο, δεν θα χορηγείται δηλαδή με ιατρική συνταγή, ανήκει στα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα. «Οι ενδείξεις του είναι κυρίως για ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και για την καταπολέμηση της γρίπης. Θα ενισχύει την άμυνα του οργανισμού».
Στην επιστημονική ομάδα συμμετέχουν επίσης οι καθηγητές Ηλίας Καστανάς και Στέργιος Πυρίντσος, ενώ συνεργάζεται και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου.


Σημειώνεται ότι η έρευνα έχει ξεκινήσει εδώ και 15 χρόνια και οι πρώτες μελέτες δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Lancet το 1999.


Η επιστημονική ομάδα ουσιαστικά μελέτησε αυτό που παραδοσιακά συμβαίνει στην Κρήτη, τη χρησιμοποίηση δηλαδή των συγκεκριμένων βοτάνων στα κρυολογήματα.


Το αφέψημα των τριών βοτάνων σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο στο οποίο διαλύονται φαίνεται πως βοηθά τον οργανισμό να αντισταθεί στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.


Το «Κρητικόν Ίαμα» θα διατεθεί σε μορφή κάψουλας και η τιμή του θα ανακοινωθεί στην επίσημη παρουσίαση που θα γίνει στο Ρέθυμνο.


Το συγκεκριμένο σκεύασμα έχει πάρει την άδεια του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για την κυκλοφορία στην Ελλάδα.