Ευπρόσβλητος και ανυπεράσπιστος ο καρπός και ο καιρός κατάλληλος !

Του Νικ. Μιχελάκη*
Ενώ ήδη βρισκόμαστε στο 3ο 10/ημερο του Οκτώβριου και ενώ υπολείπεται μόλις ένας μήνας για την γενίκευση της συγκομιδής, οι εξελίξεις από πλευράς δακοπροσβολων, δεν φαίνονται να είναι πολύ ευχάριστες.


dakosΌπως αναμενόταν, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στην έναρξη των εργασιών Δακοκτονίας, σύμφωνα με αναφορές παραγωγών σημαντικές δακοπροσβολές έχουν παρουσιαστεί σε περιορισμένες, ευτυχώς, περιοχές όπως π.χ. στην Ιεράπετρα και ορισμένες περιοχές στα Βόρεια παράλια του νησιού.


Βέβαια, το ακριβές ποσοστό των προσβολών που δεν είναι ακόμα γνωστό, ελπίζεται ότι δεν θα είναι τέτοιο ώστε να επηρεάσει σοβαρά το συνολικό επίπεδο ποιότητας της παραγωγής του νησιού.


Ωστόσο, οι καλοκαιρίες που συνεχίζονται μέχρι σήμερα σε όλο το νησί, έχουν, σύμφωνα με παραγωγούς, αυξήσει την κυκλοφορία του Δάκου ενώ παράλληλα οι πρώιμες βροχές που έγιναν, συνετέλεσαν στο να καταστεί ο ελαιόκαρπος πλέον δεκτικός για προσβολές.


Έτσι, ο Δάκος, επιχειρεί την τελευταία του επίθεση σε μια περίοδο που βρίσκει τις δυνάμεις άμυνας από πλευράς παραγωγών και υπηρεσιών εξασθενημένες, τον ελαιόκαρπο πρακτικά ανυπεράσπιστο και τις καιρικές συνθήκες, μέχρι τώρα τουλαχιστο, αρκετά ευνοϊκές.


Οι αρμόδιες υπηρεσίες επομένως, θα πρεπει την κρίσιμη αυτή περίοδο, όπως ακριβώς έκαναν με τις οδηγίες που σωστά έδωσαν για την επίτευξη υψηλής ποιότητας στα Ελαιοτριβεία, να δώσουν ανάλογες και για την προστασία της ς στα ελαιόδεντρα..


Γιατί, όταν ο καρπός φθάσει στα ελαιοτριβεία «κτυπημένος από Δάκο» οι σωστοί κανόνες ελαιοποίησης λιγο μπορούν να ωφελήσουν. Η ζημιά θα έχει ήδη γίνει!

* Ο Δρ. Νικoς Μιχελάκης είναι Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και Πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατα ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση τους επιτρέπεται μόνο μετα απο άδεια του ίδιου ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)