Του Νικ. Μιχελάκη*

 

Συνεχίζεται η καθοδική πορεία των τιμών παραγωγού που άρχισε πριν από τρείς βδομάδες στις βασικές ελαιοπαραγωγικές χώρες, με τάση να προσγειωθούν κάπως ανώμαλα κατά την γενίκευση της συγκομιδής σε επίπεδα που δεν είναι εύκολο να εκτιμηθούν.
Αυτό προκύπτει από τις τιμές παραγωγού που δημοσιεύονται στο Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr) της 20-10-2015, οι οποίες στην Ελλάδα για ελαιόλαδο έξτρα παρθένο οξ. 0,3ο, κυμαίνονται στα 3,20-3,50 €/κ στην Κρητη και στα 3,30-3,50 €/κ στην Πελοπόννησο, 3,45€/κ στην Λέσβο και 3,10-3,50 €/κ στην Κύπρο..
Στην Ισπανία, η οποία φαίνεται να οδηγεί την πτήση προσγείωσης, οι τιμές παραγωγού για το εξτρα έπεσαν στα 3,50-4,05 €/κ, ενώ στην Ιταλία όπου διατηρούνται ως συνήθως, περίπου ένα ευρώ υψηλοτέρα, έπεσαν επίσης στα 4,52-4,90€/κ .


Θολές οι προβλέψεις για τις τιμές της νέας σοδειάς.


Ωστόσο, οι προβλέψεις για τις τιμές της νέας σοδειάς, εξακολουθούν να παραμένουν θολές. Κι αυτό γιατί, εκτός από το ύψος της παραγωγής σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο, ρόλο σημαντικό θα παίζει η οικονομική κατάσταση αγοραστών και παραγωγών, η οποία μετά τις ιδιαιτερότητες της περσινής χρονιάς, είναι αρκετά συγκεχυμένη και εξαρτημένη από ποικίλους παράγοντες.
sodeiaΣτην Ισπανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ, ορισμένοι Τυποποιητές φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει προϊόν για λίγους μήνες, ενώ πολλοί άλλοι αναβάλουν τις αγορές τους γιατί πιστεύουν σε κάποια διόρθωση των τιμών προς τα κάτω κατά τον Ιανουάριο -Φεβρουάριο.
Οι παραγωγοί, απο την άλλη πλευρά, αμφιταλαντεύονται γιατί δεν μπορούν να έχουν σαφείς εκτιμήσεις για την ερχόμενη σοδειά, αλλά και γιατί δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες και επιπτώσεις απο εισαγωγές απο τρίτες χώρες. Έτσι, ανάλογα με τις καθημερινές πληροφορίες προσφέρουν κάπως άτακτα τις τελευταίες ποσότητες προϊόντος.
Πάντως, στις συμφωνίες για «μελλοντικές πωλήσεις» για ελαιόλαδο ποικιλίας Arbequina η εξτρα παρθένο υψηλής ποιότητας οι προσφορές για παράδοση τον Νοέμβριο, κυμαίνονται από 3,80 έως 4,00 €/κ. ενώ για παράδοση Δεκέμβριο - Ιανουάριο, οι τιμές δείχνουν αξιοσημείωτη πτώση.

 

Κρίσιμος ο ρόλος των Τραπεζών στην Ελλάδα


Στην Ελλάδα η κατάσταση για παραγωγούς, μεσάζοντες και εμπόρους είναι πλέον περίπλοκη. Κι αυτό γιατί στην αγορά, εκτός απο το ύψος της παραγωγής, παρεμβαίνουν πλέον ισχυρά οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία της χώρας. Το capital control και η εκκρεμότητα της ανακεφαλαίωσης των Τραπεζών αποτελούν παράγοντες που φρενάρουν τις πωλήσεις.
trapezesΑπο την άλλη πλευρά, οι πιεστικές οικογενειακές η καλλιεργητικές ανάγκες, καθώς και τα νέα φορολογικά μέτρα, φέρουν τους παραγωγούς στην δυσάρεστη θέση να πάρουν οδυνηρές αποφάσεις.
Οπωσδήποτε, θετικά, υπέρ των τιμών παραγωγού μπορεί να επιδράσει η έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων. Αν η πληρωμή τους, αντί για τον Οκτώβριο που γινόταν κάθε χρόνο, γίνει έστω μέσα στον Νοέμβριο, θα καλύψει κάποιες απο τις ανάγκες και θα αποτρέψει την άτακτη προσφορά προϊόντος..
Ωστόσο και οι επιδοτήσεις, φέτος, ενώ θα είναι αρκετά μειωμένες για τους μεγάλους παραγωγούς μετά το «κούρεμα» κατά 25% της νέας ΚΑΠ, για χιλιάδες μικρούς θα περικοπούν πλήρως, λογω της εξαίρεσης, που επέβαλε η περίφημη Υπουργική Απόφαση 104/7056/22.1.15, για όσους έχουν εκτάσεις μικρότερες από τα 4 στρ. και όσους λαμβάνουν ποσά χαμηλότερα των 250 ευρώ!

=====================

 

* Ο Δρ. Νικoς Μιχελάκης είναι Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και Πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατα ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση τους επιτρέπεται μόνο μετα απο άδεια του ίδιου ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)