Ενώ «σιγή ιχθύος» για το θέμα τηρείται στην Ελλάδα

Του Νικ. Μιχελάκη*


Η Copa-Cogeca , Φορέας που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους αγρότες και Συνεταιρισμούς, υπέβαλε υπόμνημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το οποίο εκφράζει την αντίθεση της κατά του σχεδίου της ΕΕ να αυξήσει την αδασμολόγητη εισαγωγή ελαιολάδου απο την Τυνησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 35.000 τόνους ετησίως. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, με την αύξηση αυτή η συνολική ποσότητα που μπορεί να εισαχθεί αδασμολόγητη στην ΕΕ απο την Τυνησία ανέρχεται έτσι σε 91.700 τόνους, με επιπτώσεις στην Κοινοτική αγορά "καταστροφικές» που θα απειλήσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση στα Κράτη μέλη του νότου.
Υπενθυμίζεται ότι, η απόφαση αυτή της ΕΕ ήταν ήδη γνωστή απο τον Σεπτέμβριο και μάλιστα είχε αναφερθεί και σε δικό μας άρθρο στα «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» που δημοσιεύτηκαν σε διάφορα ΜΜΕ και στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr της 25-10-15.
elaionas tinisiaΣτο άρθρο αυτό, μάλιστα, είχαν επισημανθεί και οι επιπτώσεις στις τιμές και στην αγορά ελαιολάδου γενικότερα, αλλά δυστυχώς, απο την πλευρά της Ελλάδας, δεν γνωρίζουμε να υπήρξε κάποια αντίδραση. Αγροτικές οργανώσεις αλλά και Υπουργεία, η δεν ενημερώθηκαν η δεν φαίνεται να ανησύχησαν!
Ωστόσο οι επιπτώσεις απο το μέτρο αυτό, όπως και στο υπόμνημα της Copa Cogeca επισημαίνεται, είναι ήδη φανερές απο την καθοδική πορεία των τιμών που άρχισε αμέσως μετά την ανακοίνωση του.
Το περίεργο όμως είναι ότι όπως δήλωσε η κ. Federica Mogherini Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ, «Το μετρό αυτό της ΕΕ είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης της ΕΕ για την Τυνησία για το πλήγμα που δέχτηκε ο Τουρισμός της μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις! Ωστόσο, η αιτιολογία αυτή δεν φαίνεται να είναι πραγματική και κύριος λόγος φαίνεται να ήταν η ικανοποίηση της επιθυμίας των Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών τυποποίησης να εξασφαλίσουν προϊόν με τιμές χαμηλότερες.
Όμως πρέπει να σημειωθεί ότι, αν είχε πράγματι κίνητρα αλληλεγγύης η απόφαση της ΕΕ, θα έπρεπε να προβλέπει μια καθαρά οικονομική ενίσχυση της χώρας και όχι η αδασμολόγητη εξαγωγή ελαιολάδου ενεργεία που τελικά μεταφέρει το βάρος της ενίσχυσης στους ευρωπαίους ελαιοπαραγωγούς!

 

* Ο Δρ. Νικoς Μιχελάκης είναι Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και Πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατα ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση τους επιτρέπεται μόνο μετα απο άδεια του ίδιου ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)