Ενώ η συγκομιδή ήδη άρχισε σποραδικά στην Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα

Του Νικ. Μιχελάκη*


Ενώ η συγκομιδή της νέας σοδειάς άρχισε ήδη, κάπως πρόωρα, σε μεμονωμένες περιοχές στην Ισπανία και Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα, κυρίαρχο ερώτημα παραμένει το τελικό ύψος της ς σε διεθνές επίπεδο αφού απο αυτό θα εξαρτηθεί το ύψος των τιμών αλλά και οι γενικότεροι σχεδιασμοί όλων των φορέων της αλυσίδας του ελαιολάδου.
elaionas spainΟπωσδήποτε, Ιδιαίτερα ενδιαφέρει η παραγωγή της Ισπανίας, η οποια αφού αποτελεί το 40% της παγκόσμιας και το 60% της Ευρωπαϊκής, επηρεάζει ισχυρά το παγκόσμιο ισοζύγιο ελαιολαδου.
Ωστόσο, φέτος το ύψος της παραγωγής της Ισπανίας, προβληματίζει ιδιαίτερα. Διότι η μέτρια, όπως φαίνεται σοδειά της χώρας, λογω της μεγάλης ξηρασίας και των κυμάτων καύσωνα του φετινού θέρους, εκτιμάται ότι μπορεί να έχει πολύ μειωμένες αποδόσεις. Όπως δήλωσε παράγοντας των Βιομηχανιών τυποποίησης της Ανδαλουσίας, τα δέντρα μπορεί να δείχνουν φορτωμένα, αλλά ο καρπός είναι αρκετά συρρικνωμένος και η αποδόσεις σε λάδι θα είναι πολύ χαμηλές.
Έτσι, οι εκτιμήσεις για την παραγωγή της χώρας κυμαίνονται απο 1.400 χιλιάδες τόνους (χ.τ.) οι αισιόδοξες, μέχρι 1.200 χ. τ. οι απαισιόδοξες.
Στην Ιταλία, η φετινή παραγωγή, καίτοι φαίνεται να είναι ελαφρά καλύτερη απο την περσινή, εκτιμάται ότι δεν θα υπερβεί τους 300-330 χ.τ. δηλαδή θα είναι αρκετά χαμηλότερη απο τον μ.ο. της χώρας που τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται στους 470 χ.τ.
Στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χωρες, συμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σε προηγούμενα ΕΛΑΙΟΝΕΑ 21-9-15 (www.sedik.gr) η παραγωγή θα είναι αρκετά μειωμένη περίπου κατά 50% στην Τυνησία ενώ στο Μαρόκο θα είναι ιδία με την περσινή 130 χ.τ. .(Πιν.1).
Αυξημένη κατά 50% εκτιμάται η παράγωγη στις ΗΠΑ, όπου συμφωνά με το Συμβούλιο Ελαιολάδου Καλιφόρνιας (COOC) θα ανέλθει σε ύψος ρεκόρ των 15,1 χ.τ. κατά την περίοδο 2015 / 16, σε σύγκριση με 9,0 χ.τ. την προηγούμενη. Ωστόσο, παρά την αύξηση αυτή, το συνολικό μέγεθος της παραγωγής των ΗΠΑ παραμένει ακόμα αρκετά χαμηλό για να επηρεάσει το παγκόσμιο ισοζύγιο. Στην Ελλάδα κατά τον κ. Luizino Mazzei Ιταλό Μεσίτη Ελαιολαδου η παραγωγή εκτιμάται κάπως χαμηλότερη απο την περσινή γύρω στους 260-280 χ.τ. απο την οποια στην Πελοπόννησο θα παραχωθούν 80-90 χ.τ. και στην Κρητη γύρω στους 60-70 χ.τ.
Όμως, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες από τοπικές υπηρεσίες, παραγωγούς και εμπορικούς παράγοντες, στην Κρητη η ερχόμενη θα είναι χαμηλότερη απο τους 100 χ.τ. όπως αρχικά εκτιμήθηκε. Όμως φαίνεται να είναι αρκετά υψηλότερη απο όσο εκτιμάται απο τον κ. Mazzei και θα εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στους 85 χ. τ. (Χανια 25, Ρεθυμνο 7, Ηράκλειο 38 και Λασίθι 15)
Κύριο χαρακτηριστικό της ερχομένης σοδειάς στην Κρήτη είναι η ανισοκατανομή και η μεγαλη διακύμανση της κατά περιοχές.
Στην Π.Ε. Λασιθίου, κατά την κ. Καραταράκη Γεωπόνο της ΔΑΟΚ Λασιθίου η φετινή θα είναι αρκετά μειωμένη και θα κυμανθεί στους 15 χ.τ. έναντι των 27 χ.τ. που ηταν πέρυσι λόγω της μειωμένης ς κυρίως στην Ιεράπετρα η οποια απο 8,5 χ.τ. φέτος αναμένεται να πέσει στους 2,5 χ.τ. και στις παραλιακές ζώνες της Σητείας ενώ κάπως καλύτερη φαίνεται να είναι στην περιοχή Μεραμπέλλου.
Στην Π.Ε Ηρακλείου απο δηλώσεις διαφόρων παραγόντων η παραγωγή φαίνεται να ένια γενικά καλή με εξαίρεση κάποιες περιοχές όπως το Μαλεβίζι όπου θα είναι πολύ χαμηλή. Αρκετά χαμηλή φαίνεται να είναι και η παραγωγή στην Π.Ε. Ρεθύμνου και ιδίως στην περιοχή Αμαριου ενώ στα Χανια φαίνεται να είναι ελαφρά χαμηλότερη απο την μέση παραγωγή των 30 χ.τ.
Πάντως η συγκομιδή που φαίνεται ότι άρχισε σποραδικά στην Ισπανία και Ιταλία, άρχισε και στην Ελλάδα. Εκτός απο την Αθηνολιά στην Πελοπόννησο που πάντοτε συγκομίζεται πολύ πρώιμα, άρχισε αρκετά νωρίς και στην περιοχή Κολυμβαρίου στην Κρητη ενώ εκτιμάται ότι και στο υπόλοιπο νησί θα αρχισει φέτος κάπως ενωρίτερα λογω των βροχών που προηγήθηκαν αλλά και λογω του φόβου των δακοπροσβολων. Ωστόσο, παράγοντας που θα συντελέσει στην γενίκευση της συγκομιδής θα είναι οι αποδόσεις σε λάδι οι οποίες κατά πληροφορίες, στις περιοχές που άρχισε η συγκομιδή, είναι πολύ χαμηλές και φθίνουν στα μέχρι 8/1.

 

* Ο Δρ. Νικoς Μιχελάκης είναι Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και Πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατα ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση τους επιτρέπεται μόνο μετα απο άδεια του ίδιου ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)