Γράφει ο Νικ. Πετάσης, Ιεράπετρα


Από τις 27.000 τόνους παραγωγής ελαιόλαδου την περυσινή ελαιοκομική περίοδο στο Λασίθι, φέτος στον ανατολικότερο Νομό της Κρήτης, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής , εκτιμά ότι ,αν δεν υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ανεμοθύελλα και χαλάζι μέχρι το τέλος της συγκομιδής, η παραγωγή θα κυμανθεί από 15000 έως 16000 τόνους, δηλαδή κατά 40-45% μικρότερη από πέρυσι.


elaiones lasithi« Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την Άνοιξη και δεν επέτρεψαν την καλή καρπόδεση των ανθών της ελιάς, η περυσινή χρονιά βεντέμας και τα προβλήματα που είχαμε στη δακοκτονία λόγω γραφειοκρατίας, μας οδηγούν στην εκτίμηση ότι, η παραγωγή ελαιόλαδου φέτος θα είναι λίγο πιο πάνω από τις 15000 τόνους , αν όλα πάνε καλά μέχρι το τέλος της συγκομιδής. Πέρυσι φτάσαμε τις 27000 τόνους ελαιόλαδου. Ήταν μια καλή παραγωγική χρονιά που σε συνδυασμό με την καλή τιμή στην οποία διέθεσαν οι παραγωγοί το προϊόν τους , έμεινε ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους περισσότερους», μας είπε η κ Αγγελική Καραταράκη γεωπόνος του Τμήματος Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Λασιθίου.
Στην Ιεράπετρα αναμένεται η παραγωγή ελαιόλαδου να μην ξεπεράσει τις 2.500 τόνους, ενώ πέρυσι έφτασε τις 8.500 τόνους.
«Πράγματι, στην Ιεράπετρα θα έχουμε φέτος πάρα πολύ μικρή παραγωγή σε σχέση με τον υπόλοιπο Νομό Λασιθίου. Στο Μεραμπέλλο είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα , ενώ στη Σητεία έχουμε πολύ μικρή παραγωγή στην παραλιακή ζώνη και μεγαλύτερη στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές» προσθέτει η κ Αγγελική Καραταράκη.


Τις τελευταίες μέρες, επειδή η θερμοκρασία έχει πέσει και η υγρασία είναι σε υψηλά επίπεδα παρατηρείται έξαρση στη δακοπροσβολή του ελαιόκαρπου, που έχει σημάνει συναγερμό στις τάξεις των παραγωγών .


Τα συνεργεία δακοπροστασίας, θα συνεχίσουν κανονικά τους ψεκασμούς σε όλο το Ν Λασιθίου, εφόσον δεν παρουσιαστούν προβλήματα με την προμήθεια των φυτοφαρμάκων.


« Συνιστούμε στους παραγωγούς να επισκέπτονται πιο συχνά τους ελαιώνες τους και να παρακολουθούν τους πληθυσμούς του δάκου, ειδικά εκεί όπου δεν φτάνουν τα συνεργεία . Όσοι διαπιστώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα με αυξημένη δακοπροσβολή, να συμβουλεύονται τους γεωπόνους και να ψεκάζουν οι ίδιοι τους ελαιώνες τους, τηρώντας κατά γράμμα τις οδηγίες στη δοσολογία και αφήνοντας να περάσει η περίοδος που αναγράφεται στη συσκευασία πριν τη συγκομιδή», μας είπε ο αντιπρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, βετεράνος ελαιουργός κ Μανόλης Παπαδάκης.


Η δακοκτονία φέτος, ξεκίνησε με πάρα πολλές καθυστερήσεις λόγω της ανίκητης Ελληνικής γραφειοκρατίας και της απροθυμίας των εργολάβων να αναλάβουν να εκτελέσουν ένα πρόγραμμα που πίστευαν ότι δεν θα απέδιδε τα αναμενόμενα.


Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν μεσολαβούσαν οι καύσωνες του καλοκαιριού , που καθήλωσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό το δάκο και κράτησαν χαμηλά τους πληθυσμούς του, με αποτέλεσμα να παραμείνει σε καλά επίπεδα ο ελαιόκαρπος πάνω στα δέντρα.


Αυτός ο ελαιόκαρπος που έχει παραμείνει σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα πάνω στα δέντρα, δεν αποκλείεται αν αδρανήσουν οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί , αν οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες και αν τα συνεργεία της δακοκτονίας δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους , να χαθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και αναμένεται ότι θα ξεκινήσει η συγκομιδή. Η δυσάρεστη κατάληξη τότε θα είναι, να εξανεμιστεί μεγάλο μέρος του αγροτικού εισοδήματος, με αποτέλεσμα να πιεστεί ακόμα περισσότερη η τοπική οικονομία.