Το Φθινόπωρο εκτός από τον Δάκο, για τις μεχρι τωρα ζημιες του οποίου οι αποψεις παραγωγών και υπηρεσιων φαινεται να διίστανται και οι πιθανότητες να αυξηθούν επικίνδυνα, αν ο συνδυασμός βροχών και σχετικά υψηλών θερμοκρασιών συνεχιστεί, ειναι σημαντικές, υπάρχουν και άλλες ασθένειες μικρότερης οικονομικής σημασίας, που όμως και αυτές υπό ειδικές συνθήκες πρέπει να προσεχθούν.
Οι ασθένειες αυτές οπως αναφερονται στο Δελτίο της 6-10-2015 του Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Κρητης είναι οι ακόλουθες:
ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ
Η ασθένεια προσβάλει κυρίως τα φύλλα προκαλώντας πρόωρη φυλλόπτωση και εξασθένιση των δέντρων. Οι μολύνσεις γίνονται άνοιξη και φθινόπωρο. Πτώση της θερμοκρασίας (16-20οC) και βροχερός ή πολύ υγρός καιρός ευνοούν τις μολύνσεις που εκδηλώνονται με χαρακτηριστικές κυκλικές κηλίδες (μάτια παγωνιού) στην επάνω επιφάνεια των φύλλων.
Ευπαθείς ποικιλίες είναι η Θρουμπολιά, Καλαμών, Άμφισσας και Τσουνάτη. Η Κορωνέϊκη (ψιλολιά) είναι σχετικά ανθεκτική.
− Αραιή φύτευση και κατάλληλο κλάδεμα εξασφαλίζουν σωστό αερισμό και φωτισμό και περιορίζουν την ασθένεια.
− Συνιστάται προληπτικός ψεκασμός με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα σε ελαιόδεντρα ευπαθών ποικιλιών που βρίσκονται σε υγρές περιοχές.
ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ
Ασθένεια Που οφείλεται σε βακτήριο και εκδηλώνεται με το σχηματισμό εξογκωμάτων (καρκινώματα) στα κλαδιά, στα φύλλα, στους βραχίονες και στον κορμό των ελαιοδέντρων.
Τα δέντρα μολύνονται από μη επουλωμένες Πληγές, συνήθως από ράβδισμα, κλάδεμα ή μετά από Παγετό, χαλάζι ή δυνατό άνεμο εφόσον επικρατεί υγρός ή βροχερός καιρός.
Η Ποικιλία Κορωνέϊκη είναι Πολύ ευαίσθητη στο βακτήριο.
Η καρκίνωση αντιμετωπίζεται με προληπτικά μέτρα:
− αποφεύγετε ράβδισμα και κλάδεμα των δέντρων με βροχερό καιρό.
− Εφαρμογή προληπτικού ψεκασμού με εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα αμέσως μετά από ράβδισμα, κλάδεμα, Παγετό ή χαλάζι.
− Η αφαίρεση των Προσβεβλημένων κλαδιών πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων για να αποφεύγονται νέες μολύνσεις και τα κλαδιά να απομακρύνονται και να καταστρέφονται. Τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται συστηματικά.
− Στη σύσταση νέου ελαιώνα να αποφεύγεται η πυκνή φύτευση και να χρησιμοποιούνται δενδρύλλια απαλλαγμένα από την ασθένεια.
ΚΑΠΝΙΑ-ΛΕΚΑΝΙΟ
Κλαδιά και φύλλα καλύπτονται από μαύρο στρώμα καπνιάς ̟ου δυσχεραίνει τις φυσιολογικές λειτουργίες (αναπνοή, διαπνοή, φωτοσύνθεση). Πρόκειται για μύκητα που αναπτύσσεται πάνω στις μελιτώδεις εκκρίσεις εντόμων, κυρίως του λεκανίου. Ευνοείται σε υγρές περιοχές και σε ελαιώνες με πυκνή βλάστηση.
Η καπνιά περιορίζεται κυρίως με την καταπολέμηση του λεκανίου την κατάλληλη εποχή αλλά και με κλάδεμα για καλό φωτισμό και αερισμό του εσωτερικού της κόμης των δέντρων.
Μετά τη συγκομιδή συνιστάται μια επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα.
ΛΕΙΧΗΝΕΣ
Οι λειχήνες αναπτύσσονται σε υγρές περιοχές καλύπτοντας κορμούς και κλάδους των ελαιοδέντρων με κιτρινοπράσινο χρώμα.
Όπου υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης συστήνονται ψεκασμοί των κορμών και των κλάδων με χαλκούχα σκευάσματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, για την αποκόλληση των λειχήνων.