Μικρή, αλλά γενική, πτώση 1,5-6% σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα
Σε εκνευρισμό οι Ισπανοί παραγωγοί ταλαντεύονται για  την διάθεση του προϊόντος !


Οι εισαγωγές απο  Τυνησία και  η λειτουργία καρτελ βιομηχανιών,

περισσοτερο απο τον ερχομό της νέας σοδειάς, κύριοι παράγοντες της εξέλιξης

 

    Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης

  

Σε γενική καθοδική τροχιά φαίνεται να έχουν τεθεί οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο και τις άλλες ποιοτικές κατηγορίες στην Ισπανία και Ιταλία συμπαρασύροντας ανάλογα και τις τιμές στην Ελλάδα (Σχ.1).


    times250915Αυτό προκύπτει από τις τιμές παραγωγού στην Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία που δημοσιεύονται στο Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr) της 22 -9-2015 οι οποιες παρουσιάζουν την τελευταία εβδομάδα μια κάμψη της τάξεως του 4-6% στην Ισπανία, 2-5% στην Ιταλία και 0-3% στην Κρήτη.


  Το γεγονός ,ομως επιβεβαιώνεται και απο δημοσιεύματα στα Ισπανικά ΜΜΕ τα οποία, τις δυο τελευταίες εβδομάδες. φέρουν τους Ισπανούς παραγωγούς αρκετά θορυβημένους και εκνευρισμένους,  άλλοτε αυξάνοντας και άλλοτε περιορίζοντας την προσφορά προϊόντος.


   Στην Ισπανία τελικα, οι τιμές για το έξτρα παρθένο, την τελευταία εβδομάδα (15-22 Σεπ.15) έπεσαν κατά 15-25 περίπου λεπτά και κυμανθήκαν στα 4,0 €/κ η μεγίστη, στα 3,96€/κ η μέση και στα 3,80 €/κ η ελαχίστη.


  Στην Ιταλία η πτώση, που είχε αρχίσει απο προηγούμενες εβδομάδες (Σχ.1), την τελευταία εβδομάδα ηταν μικρότερη και οι τιμές για το έξτρα κυμάνθηκαν στα 5,40 €/κ η μέγιστη, στα 5,33€/κ η μέση και στα 5,30€/κ η ελάχιστη. Διατήρησαν έτσι μια διαφορά προς τα πάνω κατά 1,50 €/κ περίπου απο τις τιμές της Ισπανίας και κατά 2 €/κ περίπου απο τις τιμές της Ελλάδας

   Στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα, που άρχισαν να κάμπτονται απο την προηγούμενη εβδομάδα σε λίγες επιχειρήσεις, την

τελευταία εβδομάδα παρουσίασαν μια γενικότερη πτώση της τάξεως των 5-10 λεπτών και κυμάνθηκαν απο 3,40-3,60€/κ στην Κρήτη και απο 3,40 -3,45 €/κ στην Πελοπόννησο.


   
    Πιθανοί λόγοι της πτωτικής τάσης

Οι εισαγωγες απο Τυνησία και η λειτουργία καρτέλ Βιομηχανιών,  
  

 Η κάπως αιφνίδια  πτώση των τιμών, οπωσδήποτε,  δεν ηταν ακόμη αναμενόμενη. Κι αυτο γιατι  η εμφάνιση της νέας σοδειάς που θα αποτελούσε ένα βασικό λόγο για μια πτωση τιμων, αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου, μετά δηλαδή απο δύο περίπου μήνες.


   Βέβαια, πρωϊμότερη συγκομιδή έχουμε, ως συνήθως κάθε χρόνο, μόνο σε πολύ λίγες ποικιλίες όπως η Μαυρολιά και  Αθηνοληά  στην Ελλάδα, η Arbequina στην Ισπανία κλπ.,. Η συγκομιδή όμως των ποικιλιών αυτών γίνεται συνήθως τον Οκτώβριο και οι ποσότητες που αντιπροσωπεύουν είναι πολύ μικρές.


   Έτσι, είναι φανερό ότι, πέραν από την εμφάνιση και το ύψος νέας σοδειάς, που όπως αναφέρεται σε άλλο θέμα δεν φαίνεται να είναι και τόσο υψηλή σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχουν  άλλοι  παράγοντες που συνετέλεσαν στην αιφνίδια και κάπως απροσδόκητη πτώση των τιμών.


   Και ένας τέτοιος παράγοντας, είναι πολύ πιθανόν, η πρόσφατη έγκριση απο την ΕΕ της αύξησης νέων αδασμολόγητων εισαγωγών από Τυνησία σημαντικών ποσοτήτων ελαιολάδου. Οι εισαγωγές αυτές οπωσδήποτε θα αυξήσουν την διαθεσιμότητα φθηνότερου προϊόντος για τις Βιομηχανίες τυποποίησης και θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά ως προς τις τιμές.


    Άλλος λόγος μπορεί να είναι η λειτουργία κάποιας συντονισμένης συνεννόησης και δράσης των Βιομηχανιών η δημιουργία δηλαδή καρτέλ ώστε να προκληθεί τεχνητή πτώση της ζήτησης.

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων. Τα άρθρα του,   εκφράζουν προσωπικές απόψεις και  δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.